Mergi la conţinutul principal
Cu un turc, capul operaţiunii

Mega-evaziune prin firme fantomă

• prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea, l-a trimis în judecată pe Ghiunaidin Iaşar, fostul patron al SC “Osgufalok” SRL, anchetat pentru evaziune fiscală • reţinut pe ordonanţă, în ianuarie a.c., după ce a fost plecat în Germania, Iaşar a fost anchetat sub control judiciar • procurorul de caz a pus sechestru pe averea patronului: o casă în Medgidia şi trei autoturisme • patron al unei societăţi comerciale brăilene, turcul Iaşar a recunoscut că achiziţiona marfă din en-gros-ul Europa prin plată cash şi că partenerii de afaceri îi cereau să nu le plătească prin bancă • Iaşar a derulat afaceri oneroase şi în Bulgaria, până să fie prins de inspectorii ANAF • prejudiciul se ridică la peste 17 miliarde lei vechi

 

Megaevaziune scoasă la lumină de inspectorii fiscali şi pusă pe tapet de prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea.

Administraţia Finanţelor Publice Brăila îi solicită afaceristului Ghiunaidin Iaşar, de 43 de ani, originar din oraşul Medgidia, despăgubiri record, de 1,74 milioane de lei, după ce acesta a fost luat în vizor de inspectorii fiscali, în urmă cu aproape cinci ani. Ancheta a fost dată peste cap după ce evazionistul s-a sustras o perioadă de timp de la cercetări şi a plecat la muncă în Germania. A fost nevoie de două expertize contabile judiciare, pentru a-l dovedi  a-l aduce în faţa justiţiei. Dosarul penal a fost instrumentat de prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea.

Potrivit magistratului brăilean, în perioada 2009-2010, administratorul SC Osgufalok” SRL Brăila, Ghiunaidin Iaşar, “a evidenţiat în actele contabile operaţiuni comerciale nereale cu mai multe societăţi din Bucureşti şi din Bulgaria”. Totodată, autorul megaevaziunii “nu a evidenţiat în contabilitate toate operaţiunile comerciale derulate şi nici veniturile realizate, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi prejudiciind bugetul consolidat al statului cu suma de 788.780 lei (impozit pe profit şi TVA)”.

Suma respectivă a fost stabilită de expertul contabil desemnat, pe parcursul celei de-a doua expertize, dar suma pe care o solicită Direcţia Generală a Finanţelor Publice Brăila (DGFP) este mult mai mare, incluzând şi penalităţi: 955.811 lei impozit pe profit şi 791.064 lei TVA de plată suplimentar, în total 1.746.875 lei.

 

Firmele “fantomă”, partenerii de afaceri ai lui Iaşar

DGFP Brăila a formulat plângere penală împotriva afaceristului Ghiunaidin Iaşar pe data de 9 iulie 2012, după un control inopinat efectuat de inspectorii fiscali la sediul SC “Osgufalok” SRL, situat, la acea vreme, pe strada George Coşbuc 36 Brăila. Firma lui Iaşar Ghiunaidin a fost înfiinţată în noiembrie 2007, având ca obiect principal de activitate “comerţul cu ridicata al aparatelor electrice de uz gospodăresc, al aparatelor de radio şi televizoarelor”. Cum a ajuns o firmă obscură din Brăila, administrată de un şofer din Medgidia, să deruleze afaceri de miliarde în România şi Bulgaria şi să câştige o căruţă de bani, rămâne un mister.

“Osgufalok” l-a avut administrator, până în octombrie 2012, pe Iaşar, după care a fost numit un administrator judiciar. SC “Osgufalok” SRL Brăila a fost radiată pe data de 29 mai 2013, după un lung şir de ilegalităţi. Procurorul de caz precizează:

“Motivele care au stat la baza suspiciunii de tranzacţii fictive cu partenerii interni au fost acelea că respectivii nu au confirmat realitatea tranzacţiilor, inexistenţa contractelor, încadrarea partenerilor de afaceri ca având un comportament “fantomă”, lipsa instrumentelor de decontare bancară, inexistenţa documentelor care să ateste transportul mărfurilor, completarea facturilor doar olograf, cu numere de înregistrare consecutive. În cadrul relaţiilor cu partenerii din spaţiul intracomunitar, motivele de încadrare ca şi operaţiuni fictive au fost neconfirmarea, în tot sau în parte, de către autorităţile fiscale bulgare, a tranzacţiilor derulate cu operatori din această ţară, neconfirmarea bunurilor de către firmele înscrise în documentele de transport, contradicţii între datele înscrise în facturi, stornarea de venituri (retur de marfă), volum suspect de mare al tranzacţiilor raportat la cifra de afaceri a operatorului bulgar şi nedeclararea operaţiunilor de către operatorii intracomunitari din Bulgaria”.

Audiat imediat după declanşarea cercetărilor, Ghiunaidin Iaşar a recunoscut că a făcut achiziţii de marfă din zona en-gros-urilor Europa, de lângă Bucureşti, de la diferite standuri. Primea în schimb facturi în alb, ştampilate şi semnate, având datele unor firme de care nici nu a auzit. Ulterior, afaceristul brăilean completa facturile şi le înregistra în societate, ca să justifice achiziţia mărfii, cheltuielile şi diminuarea bazei impozabile.

Ghiunaidin Iaşar a făcut afaceri şi în spaţiul intracomunitar. Potrivit dosarului penal instrumentat de prim-procurorul adjunct Fănel Mihalcea, operaţiunile comerciale derulate între SC “Osgufalok” SRL Brăila şi firma M Tobacco LTD s-au dovedit a fi nereale, dat fiind faptul că nu există documente justificative de înregistrare în contabilitate şi nici documente de transport. Nici “afacerile” lui Iaşar cu firma bulgară Boz Medikal Ve Tekstil OOD nu au fost reale.

“În perioada 23 nov. 2008 - 31 martie 2009, “Osgufalok” SRL  a vândut societăţii comerciale bulgare Boz Medikal Ve Tekstil OOD cantitatea de 2.300 metri liniari material textil, cu 55 de facturi externe, în sumă de 1.666.870,52 lei. În urma controlului efectuat, inspecţia fiscală a constatat că operaţiunile de livrare nu reprezintă livrări intracomunitare de bunuri scutite de TVA, deoarece aceste tranzacţii nu s-au regăsit declarate de partenerul bulgar ca achiziţii intracomunitare, astfel că nu s-a produs taxarea inversă de TVA. Urmarea acestui fapt, “Oscufalok” a formulat o contestaţie împotriva actului emis de inspecţia fiscală, care a fost respinsă ca neîntemeiată (...) Deoarece clientul bulgar nu a achitat contravaloarea mărfii, cei doi parteneri au hotărât restituirea mărfii la furnizor. Facturile de stornare au fost considerate de inspectorii fiscali ca fiind fictive”, precizează reprezentantul PT Brăila.

Motivele pentru care ANAF a considerat “afacerea” fictivă sunt multe: facturile de stornare nu au fost confirmate de autorităţile bulgare, nu au la bază un contract, nu s-a confirmat transportul returului de marfă, “Osgufalok” SRL Brăila nu a întocmit recepţia returului de marfă, clientul bulgar nu a putut admite un retur pentru o achiziţie pe care nu a recunoscut-o iniţial.

 

“În acest mod se lucra în complexul Europa şi aşa se lucrează şi acum!”

Audiată pe parcursul anchetei, contabila firmei lui Ghiunaidin Iaşar, care i-a fost patronului şi concubină, a declarat că unele facturi “i-au trezit suspiciuni” în legătură cu realitatea operaţiunilor comerciale, dat fiind faptul că pe ele era executat scrisul clientului (Iaşar) când, în mod normal, facturile şi chitanţele trebuie scrise de furnizor.

Potrivit procurorului de caz, inculpatul Ghiunaidin Iaşar s-a sustras o perioadă de timp de la cercetări, fiind plecat la muncă în Germania. A fost depistat şi luat la întrebări pe data de 6 mai 2015, după ce i-au fost introduse datele în Sistemul Informatic Naţional de Semnalări prin Sistemul de Informaţii Shengen.

Pe data de 16 ianuarie 2017, Ghiunaidin Iaşar a fost reţinut de poliţiştii brăileni, după care a fost pus sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile, din dispoziţia procurorului de caz. Procurorul a aplicat sechestru asigurător pe averea actuală a individului: o casă în oraşul Medgidia şi trei autoturisme înregistrate pe numele său: un Ford Minibus, o Dacia Logan şi o Dacia 1310.

Audiat pe parcursul urmăririi penale, afaceristul Ghiunaidin Iaşar le-a relatat anchetatorilor, cu lux de amănunte, cum se derulau “afacerile” la SC “Osgufalok” SRL, cu complicitatea marilor en-grossişti de lângă Bucureşti. Iaşar se deplasa în zona en-grosurilor “Europa” şi cumpăra mărfuri de la standuri plătind cash la îndemnul partenerilor comerciali, care nu acceptau plata prin bancă. Respectivii îi dădeau facturi în alb doar ştampilate şi semnate, având ştampilele unor firme de care nici măcar nu auzise. Pleca apoi cu marfa la Brăila după care înregistra periodic astfel de facturi în contabilitate, pentru a justifica achiziţiile firmei. Tot el era acela care completa toate rubricile de pe factură. “Ştiu că acţiunile mele de acest gen nu sunt corecte şi nici legale, însă în acest mod se lucra în complexul Europa şi tot aşa se lucrează şi acum”, a declarat afaceristul cu dosar penal.

Cazul se află acum pe rolul instanţei de judecată. 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro