Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mega ţeapă pentru creduli: Bijuterii de pomană pentru Regele Cioabă

o brăileancă s-a ales cu o pagubă de 3.000 lei, după ce a fost păcălită de o necunoscută că va primi bijuterii drept pomană • femeia a fost pusă de către escroacă să îşi dea jos propriile bijuterii şi să le pună într-o batistă • batista a fost schimbată cu una care conţinea şerveţele şi o monedă

 

În preajma Paştelui, o femeie de 76 de ani a rămas fără bijuteriile din aur şi fără bani, asta după ce a picat în capcana unei necunoscute care i-a promis că îi va da de pomană bijuterii pentru regele Cioabă. Escroaca avea planurile bine puse la punct, astfel că a reuşit să o convingă pe brăileanca acostată într-un parc să îşi scoată propriile inele şi cercei. Acestea au fost puse într-o batistă care a fost subtilizată cu dibăcie de aşa-zisa binefăcătoare. Partea vătămată a cerut ajutorul poliţiştilor.

Poliţiştii atrag atenţia cu privire la astfel de înşelăciuni comise de persoane decise să facă bani cu orice preţ, profitând de naivitatea unor oameni. Nu este pentru prima dată când brăilencele înghit “gogoşile” cu privire la pomenile pentru regele Cioabă. Nu este nicio pomană, însă unele doamne şi domnişoare ajung să fie convinse că le-a pus Dumnezeu mâna în cap şi se vor îmbogăţi brusc. În realitate, escrocii sunt cei care se îmbogăţesc şi îi lasă pe oamenii creduli cu buza umflată. “Una dintre metodele folosite de infractori pentru a-şi rotunji veniturile, care prinde foarte bine îndeosebi la doamne şi domnişoare, este aceea a păcălirii acestora sub pretextul oferirii de bijuterii drept pomană. Persoanele care pretind că doresc să ofere de pomană bijuterii din aur pentru regele Cioabă, abordează femeile pe stradă ori în parcuri. Le conving să-şi dea jos bijuteriile personale pentru a le proba pe cele oferite şi împachetează podoabele acestora în şerveţele sau batiste. Profitând de neatenţia victimelor, escrocii înlocuiesc şerveţelele cu altele, în care se află monede ori obiecte fără valoare. Un astfel de caz a fost sesizat la Poliţia Municipiului Brăila de o femeie de 76 de ani, care s-a ales cu o pagubă de 3.000 lei, după ce a fost păcălită că urmează să primească bijuterii drept pomană”, a declarat insp. Laura Belciugan, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

 

«Binefăcătoarea» nu s-a mulţumit numai cu bijuteriile

 

Potrivit poliţiştilor, în data de 18 aprilie, brăileanca de 76 de ani se afla într-un parc din municipiul Brăila şi a fost abordată de către o femeie care s-a oferit să îi dea de pomană bijuterii. Aceasta i-a scos podoabele personale de pe degete şi de la urechi, i le-a împachetat într-o batistă şi i le-a pus în geantă alături de bijuteriile oferite. După plecarea “binefăcătoarei”, femeia a constatat că în batista în care credea că i-au fost puse bijuteriile erau doar şerveţele şi o monedă. În plus, din geantă îi lipsea un plic în care avea 800 lei şi 10 euro.

Pentru a nu cădea în plasa escrocilor, poliţiştii recomandă brăilencelor să ţină cont de unele sfaturi. Atunci când ies pe stradă, femeile nu trebuie să îşi etaleze bijuterii de valoare care ar atrage uşor atenţia infractorilor. Ele nu trebuie nici să intre în discuţie cu persoane necunoscute care le abordează aparent întâmplător şi le fac oferte foarte tentante. “Nu acceptaţi să înmânaţi necunoscuţilor bunurile de valoare pe care le aveţi la dumneavoastră, indiferent de motivul pentru care aceştia vă cer să o faceţi (pentru a proba ceva, a vedea cum funcţionează sau a verifica autenticitatea unui lucru); Fiţi suspicioase şi vigilente! Dacă ceva este prea frumos pentru a fi adevărat, probabil că vă aflaţi în vizorul escrocilor. Anunţaţi poliţia cât mai repede, apelând gratuit 112, în cazul în care sunteţi victima unei înşelăciuni!”, recomandă poliţiştii din cadrul IPJ Brăila.

 

Bulibaşa din Sibiu “aruncă” cu bijuterii

 

“Pomana” pentru Cioabă a mai atras şi alte brăilence, în urmă cu doi ani. În 2016, două femei au fost convinse să renunţe la bijuteriile personale, din aur, în schimbul unora dintr-un metal nepreţios. O femeie de 81 de ani a fost înşelată cu suma de 6.000 lei, reprezentând valoarea bijuteriilor din aur pe care aceasta a acceptat să le dea unor necunoscuţi. Totul din dorinţa de a primi unele mai valoroase. Păgubita le-a relatat poliţiştilor că a fost abordată pe stradă de un bărbat aflat într-un autoturism oprit în faţa locuinţei sale. Acesta i-a propus să facă un schimb de bijuterii din aur, sub pretextul că cele oferite poartă noroc şi au valoare mai mare, astfel că bătrâna a acceptat propunerea. Şi-a scos bijuteriile din aur şi le-a înmânat necunoscutului, primind în schimb nişte gablonzuri.

O altă femeie de 79 de ani a fost abordată, tot pe stradă, de către o necunoscută care i-a explicat că doreşte să-i dea de pomană bijuterii din partea bulibaşei din Sibiu şi pentru sufletul lui Cioabă. Victima a fost convinsă să pună bijuteriile personale într-un şerveţel, pentru a le purta pe cele primite ca pomană. Într-un moment de neatenţie, şerveţelul a fost înlocuit cu unul în care se aflau două monede de 10 bani. În evidenţele Poliţiei au mai fost şi alte sesizări privind astfel de înşelăciuni.

În 2017, o altă brăileancă a fost păcălită de o ghicitoare. Femeia de 31 de ani a mers cu copilul în parc şi a fost abordată de către o necunoscută, care i-a propus să îi ghicească viitorul. Brăileanca a fost pusă să îşi scoată bijuteriile, în valoare de 3.500 lei, acestea fiind puse într-un pachet de hârtie şi apoi înlocuite cu nişte pietricele. “Ghicitoarea” s-a făcut nevăzută, iar persoana înşelată a făcut reclamaţie la Poliţie.
Categorie articol: 

Comentarii