Mergi la conţinutul principal

Medierea - o alternativa moderna de solutionare a litigiilor

Inclusa in marea familie a metodelor alternative de solutionare a litigiilor - ADR ("Alternative Dispute Resolution"), medierea contribuie activ si eficient la indeplinirea actului de justitie. La Braila, a luat fiinta asa-numitul "Centru de Mediere", parte a Uniunii Centrelor de Mediere din Romania, care cuprinde un numar de 25 de asociatii de mediatori din tot atitea judete ale tarii. Formarea profesionala a mediatorilor - inclusiv a doi dintre juristii societatii civile de avocati brailene care a pus bazele Centrului de Mediere - s-a realizat in cadrul unui amplu proiect initiat de Centrul Cultural de pe linga Ambasada SUA, cu sprijinul Ministerului Justitiei, in parteneriat cu Baroul Dolj.
Conceptul de "mediere" a conflictelor nu este unul nou; in legislatia romaneasca exista dispozitii prevazute de legi speciale, care fac referire la calitatea de mediator sau care nominalizeaza medierea ca si modalitate de solutionare a conflictelor de drepturi ori interese (Legea 51/1995 republicata, privind exercitarea profesiei de avocat, Legea 168/1999, privind solutionarea conflictelor de munca). Medierea reprezinta o alternativa in raport cu justitia, de solutionare a conflictelor dintre parti, prin care o terta persoana neutra, impartiala si fara putere de decizie - mediatorul - ajuta partile sa gaseasca impreuna o solutie care sa rezolve neintelegerile dintre ele. Semnificativ in ce priveste lipsa de informare a justitiabililor, pentru folosirea cu eficienta a dialogului in rezolvarea disputelor, este numarul mare al proceselor din instante. Medierea poate fi si o modalitate de rezolvare mai rapida a disputelor dintre parti. Desfasurata in conditii de confidentialitate maxima, medierea poate solutiona litigii de drept civil (granituire, revendicare, evacuare, partaj), dreptul familiei (divort, partaj, incredintare minori etc.), drept penal (plingeri prealabile de lovire, calomnie, tulburare de posesie, distrugere), drept comercial (somatii de plata, pretentii, executarea contractelor, litigii intre asociati), precum si dreptul muncii (drepturi salariale, concedieri etc.).
Mediatorul este ales de comun acord de ambele parti, el posedind multiple cunostinte de drept, psihologie, sociologie, precum si tehnici bazate pe comunicare si negociere. Medierea este voluntara si poate fi incheiata in orice moment de catre parti. De asemenea, la mediere, partile pot fi insotite sau asistate de avocati sau rude. In termeni generali, medierea conflictelor contribuie esential la degrevarea instantelor judecatoresti de un numar impresionant si, uneori, inutil de cauze care intra pe rol. Anual, instantele brailene judeca pina la 35.000 de dosare de orice natura, fiecarui judecator revenindu-i un numar urias de cauze. Medierea prezinta si alte avantaje: partile fac economie de timp si evita stresul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro