Mergi la conţinutul principal

Medicina si chirurgie estetica performanta la Galati

La clinica de medicina si chirurgie estetica din Galati, pe strada Brailei (statia Trei Star), se afla cele mai performante aparate din tara pentru tratarea unei palete largi de afectiuni: boli de piele, boli cu transmitere sexuala, tumori benigne si maligne. Clinica dispune de cabinete de chirurgie maxilo-faciala, stomatologie si ORL, de un laborator de analize medicale si explorari functionale, laser pentru eliminarea tatuajelor permanente si, mai nou, dispune de aparatura pentru depistarea rahitismului la copii, incepind cu virsta de 6 luni. Despre toate premierele medicale inregistrate pina acum in clinica pe care o conduce, dr. Calin Dobos considera ca acestea au fost posibile doar fiind in permanenta cu un pas inainte fata de concurenta atit in ceea ce priveste dotarea cu aparate ultra-moderne, cit si datorita pregatirii de exceptie a medicilor din acest centru medical modern.


- Care au fost pasii pe care i-ati parcurs pentru ca, intr-un timp relativ scurt, o clinica sa se transforme intr-un centru medical modern, cu o serie de premiere medicale in zona si chiar in tara, cu medici pregatiti atit in tara, cit si in strainatate, in Italia, Franta, Austria, Suedia si SUA ?
- Am fost un colectiv foarte interesat de progres si, ca in orice economie de piata, daca ajungi sa dezvolti un sector si sa fii primul in a face ceva, ai toate sansele de a te face cunoscut si sa te stie lumea, pentru ca, pina la urma, si asta este o caracteristica a economiei de piata. Autorizatia de functionare a centrului medical a fost data in primavara anului 1990, cind multi nu stiau inca ce inseamna servicii de cosmetica medicala, iar in anul urmator a fost cumparat primul bioptron, care a fost utilizat in terapia leziunilor cutanate si a ulcerelor de gamba. In anii '91 si '92 s-au achizitionat primele lasere cu heliu-neon si, din cele citeva astfel de lasere existente in Romania, 80% se afla in clinica galateana.
-A fost o premiera nationala la acea vreme?
- Noi am fost primii din practica privata din Romania care am luat asa ceva, pentru ca sint foarte scumpe si achizitionarea lor este un curaj. In 1993 clinica a achizitionat primul laser chirurgical cu CO2, utilizat in dermatologie, pentru leziunile cutanate, tumori benigne, maligne, sau mici proceduri de reintinerire a fetei, in cabinetul galatean efectuindu-se primele astfel de interventii din tara. In 1996 am fost singurul cabinet privat de dermatologie-venerologie din Romania unde se faceau interventii de mica chirurgie a pielii, tumori benigne sau maligne si, in plus, unele tratamente cosmetice medicale pentru acnee si caderile de par. Pe linga aceste servicii, in acelasi an s-a deschis si un cabinet de ecografie generala, iar in 1998 a fost o noua premiera, cel putin pentru zona de sud-est a tarii, un cabinet de chirurgie maxilo-faciala si un sector de tratare a varicelor si a venelor, a papilarelor sparte.
- Aveti si aparatura care a ajuns in clinica dv. in premiera in Europa?
- In premiera pentru Europa de sud-est, in anul 2001 clinica a achizitionat un aparat care functioneaza pe tehnica IPL - Lumina Intens Pulsata, pentru epilare permanenta, tratarea cuperozei si a angioamelor la copii (pete rosii cu care se nasc, de obicei, copiii) reintinerire si tratarea capilarelor sparte, iar un astfel de aparat se mai gaseste doar intr-o clinica de la Viena. In 2002 centrul s-a extins si s-a inaugurat o clinica de chirurgie si medicina estetica, cu internare, cu bloc operator, cu anestezie generala, cu saloane cu 4 paturi, reprezentind astfel o alta premiera pentru aceasta zona a tarii. In 2004 am cumparat un aparat de masurare a densitatii osoase si, lasind la o parte ca are o metoda de masurare a densitatii osoase care este folosita si de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), pentru ca nu masuratorile la calcii sint cele mai eficace, ci in alte parti ale corpului, la mina de exemplu, cu ultrasunete, nu cu radiatii; premiera nationala este ca acest aparat are posibilitatea sa depisteze si rahitismul la copii, are capacitatea sa masoare si sa prognozeze formarea scheletului osos la copii. Este o realizare fantastica, pentru ca se poate masura densitatea osului la un copil de la 6 luni, pina la 16-20 ani, cind intra in segmentul de adulti si se poate urmari din 3 in 3 luni evolutia unui copil, fara ca acesta sa fie iradiat, pentru ca totul se face pe baza de ultrasunete.
- Concomitent cu achizitionarea de aparatura moderna v-ati preocupat si de extinderea spatiilor si v-ati mutat intr-o alta locatie...
- Din anul 2004, clinica functioneaza intr-o noua locatie, in care s-a triplat suprafata cabinetelor existente, dar au aparut si alte specialitati: laboratorul de analize medicale, care face si dozari hormonale, markeri virali etc., cit si niste teste specifice bolilor cu transmitere sexuala. La sfirsitul anului urmator s-a achizitionat un aparat cu radioplasma, prin care se redefineste un nou segment de chirurgie, radiobisturiul fiind superior laserelor, in chirurgia estetica, dermatologie etc. si fiind utilizat in tratamentul tumorilor benigne sau maligne. Din 2006, clinica dispune de un nou laser chirurgical, utilizat in indepartarea tatuajelor. Foarte multe persoane isi fac tatuaje la virsta pubertatii si a adolescentei si, pe masura ce trece timpul, incearca sa caute solutii de indepartare a acestora, iar noi putem sa facem acest lucru. Evident, nu exista un aparat perfect, care sa scoata orice tip de tatuaj, dar, pentru ca majoritatea sint facute cu albastru inchis si negru, acestea se pot rezolva cu ajutorul acestui aparat. In acest an, in clinica se va deschide o noua aripa, in care se vor efectua operatii cu anestezie generala, intreg spatiul fiind dotat cu statii de oxigen, statii de climatizare, o zona de sterilizare pentru instrumente si pentru spalarea medicilor, astfel incit toate dotarile corespund standardelor europene.

Oamenii vor sa fie tratati bine si sa li se explice ce li se face

- Ce ne puteti spune despre preturile practicate intr-o astfel de clinica de tip occidental si din ce categorii sociale provin pacientii dv.?
- Preturile sint net inferioare celor din capitala, dar un serviciu privat este mai scump decit unul de stat, care este gratuit pe hirtie, dar pacientul tot da medicului ceva, pentru ca altfel, nu-l baga nimeni in seama. La noi se adreseaza persoane din toate spectrele sociale, pentru ca, in decursul timpului, oamenii au invatat ca medicii din sectorul privat sint obligati sa investeasca in formarea profesionala si in cursuri de pregatire, pentru a face fata concurentei. Toata lumea se asteapta in sectorul privat de la niste oameni bine pregatiti, care sa si explice ceea ce fac, de aceea, cautam sa respectam aceasta dorinta a pacientilor, sa ne informam si sa ne formam prin cursuri si sa le explicam oamenilor ce avem de facut; sint oameni care vor sa fie tratati bine si sa li se explice ce li se face. Daca la inceput apelau la chirurgia estetica doar asa-zisii oameni cu bani, acum, solicita aceste servicii din ce in ce mai multe persoane care au o conditie medie, iar acest lucru mi se pare firesc, in conditiile in care in statele din Vestul Europei sau in SUA se cumpara aceste servicii de catre oameni cu o conditie obisnuita si, in viitor, asa va fi si la noi.
- Care este diferenta dintre medicul care lucreaza doar in sistemul privat si unul care lucreaza si la spital si la cabinetul particular?
- Este o mare diferenta; atita vreme cit stii ca ai o plasa de siguranta in spital si o sursa de venit acceptabila, asa cum este ea, niciodata un medic, chiar daca are un cabinet, nu va fi interesat sa dezvolte segmentul privat, pentru ca oricum exista spitalul, dar, in momentul in care acesta nu este, nu ai de ales. Trebuie sa te formezi, sa te perfectionezi, pentru ca, daca te limitezi profesional, vei ajunge sa fii ocolit.
- Acest aspect reprezinta o cheie a succesului pentru firma dv.?
- Sincer, cred ca pentru medici, ideal ar fi sa existe astfel de clinici, dar sa nu fie ale lor; ei doar sa munceasca intr-o asemenea clinica, pentru ca este foarte stresant sa te ocupi de dezvoltarea unei asemenea afaceri. Este mult mai comod sa ai totul gata si doar sa vii sa lucrezi, pentru ca acest confort si aceasta liniste sint mai pretioase decit banii. In strainatate sint mari lanturi de spitale sau de clinici, persoane care nu sint in medicina si care dezvolta clinici si apoi isi angajeaza medici competenti, doriti de pacienti; asa ar fi ideal, ca noi, medicii, sa ne ocupam de medicina. Pentru ca la noi nu s-a intimplat acest lucru, a fost necesar sa dezvoltam acest segment cu o mina de oameni, care ne ajutam unul pe altul, sa nu cada totul in spinarea unei singure persoane; cu timpul, am reusit sa facem dotari din ce in ce mai sofisticate si mai moderne, sa acoperim un areal foarte mare de pacienti.
- De regula, acesti pacienti sint interesati doar de servicii de calitate, sau au ajuns la clinica dv. pentru ca nu au reusit sa-si rezolve diverse probleme dupa ce au trecut prin mai multe spitale din judetele din care vin?
- Multi au cautat rezolvari in alte parti, nu au reusit si mai joaca o carte importanta si la noi si, in masura in care putem, le rezolvam. Ne-am intilnit cu astfel de cazuri, pentru ca oamenii sint tentati sa mearga la spital, pentru ca inca sint invatati ca acolo se rezolva problemele, desi lucrurile nu stau chiar asa; spitalele sint subfinantate, nu au autorizatie sanitara de functionare, nu mai respecta normele europene, dotarile sint sub orice critica din lipsa fondurilor. Cind vad ca nu sint multumiti de ceea ce asteptau sa se intimple, oamenii bat si la usa noastra. Pe linga aceasta categorie de pacienti, la noi vin si persoane care au auzit de aceste servicii si au cautat referite despre clinica sau despre medicii de aici.
-Citi medici isi desfasoara activitatea in clinica de medicina si chirurgie estetica?
- In momentul de fata sintem 5 medici, dar vom deschide un nou bloc operator, in care se vor face interventii de ginecologie si ORL in anestezie generala, iar anul viitor vom dezvolta un sector de chirurgie generala si va creste si numarul de medici. (Interviu realizat de Tudorita TARNITA)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro