Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Medicii incalca legea, refuzind sa coopereze cu Politia

Incercind sa previna accidentele stupide precum cel de simbata, de la Valea Cinepii, ieri, politistii de la Circulatie au solicitat medicilor o lista cu braileni suferinzi de afectiuni incompatibile cu statutul de sofer, insa cadrele medicale au aratat o durere acuta in cot si, ascunzindu-se dupa deontologia profesionala si secretul actului medical, au incalcat legea, refuzind categoric sa coopereze.
Ofiterii de la Serviciul Politiei Rutiere au solicitat lista respectiva in baza OUG 195/2002, potrivit careia "cadrele medicale abilitate, atunci cind constata In cadrul atributiilor de serviciu ca o persoana care poseda permis de conducere este inapta medical sau psihologic pentru a conduce un autovehicul sau tramvai, sint obligate sa comunice despre aceasta de Indata politiei specializate In a carei raza teritoriala Isi desfasoara activitatea."
Intrucit cadrele medicale au "uitat" de fiecare data sa anunte Politia, oamenii legii au decis sa mearga ei la unitatile spitalicesti, pentru a obtine informatiile respective. Insa, s-au lovit de reticenta si ignoranta unor oameni in halate albe, care au spus raspicat ca refuza sa puna la dispozitia politistilor date despre pacienti, motivind ca daca ar face asa ceva, ar incalca propriul cod deontologic. Cu toate ca oamenii legii au explicat ca refuzul de a oferi informatiile respective contravine legii, medicii au ramas neinduplecati si i-au trimis la plimbare pe oamenii in uniforme. In aceste conditii, politistii au trimis, tot ieri, o adresa Autoritatii de Sanatate Publica, solicitind respectarea legislatiei si punerea la dispozitie a informatiior referitoare la soferii inapti de condus.
Demersul ofiterilor de la Politia Rutiera a venit la scurt timp dupa tragedia produsa la Valea Cinepii, simbata, cind un medic bolnav de inima care s-a incumetat sa urce la volan a facut infarct, s-a tamponat cu "Dacia" de un copac si a murit, alaturi de concubina sa si o fata de 14 ani. Ieri, dupa autopsierea medicului constantean Mihai C., s-a stabilit ca acesta suferea de grave afectiuni cardiace si, cu toate ca nu ar fi avut voie, a urcat la volan, avind la bord si cinci pasageri: concubina sa, o femeie de 35 de ani si fiicele acesteia din urma - doua gemene de 14 ani. Soferul si concubina sa au murit imediat dupa impactul violent, iar una dintre adolescente, care fusese transportata la Neurochirugie-Galati, pentru ca avea leziuni craniene severe, a incetat din viata a doua zi.
Categorie articol: 

Comentarii