Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Medicii de familie din Brăila lansează o campanie pentru donarea de plasmă

• medicii de familie din Brăila fac apel la pacienţii vindecaţi de Covid-19 să doneze plasmă • pacienţii Covid-19 aflaţi în stare critică au nevoie de transplant de plasmă de la donatorii vindecaţi, terapia cu plasmă putând fi şansa lor la viaţă

 

Societatea Medicilor de Familie din Brăila, împreună cu Colegiul Medicilor Brăila şi Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila, lansează campania “Terapia cu plasmă - o şansă la viaţă”, prin care fac apel la pacienţii vindecaţi de Covid -19 să doneze plasmă pentru a salva viaţa celor care încă se luptă cu virusul.

“În fiecare zi, tot mai mulţi oameni ajung în spital cu forme severe de Covid-19. E o boală cu complicaţii neaşteptate, cu evoluţie imprevizibilă şi uneori gravă, cu insuficienţă respiratorie severă. Pacienţii cu forme grave ajung să fie plasaţi pe aparate de ventilaţie. Oricând, oricine apropiat, drag nouă, poate sa facă forma severă de boală. Tratamentul cu plasma recoltată de la persoanele care au făcut Covid-19 poate oferi o şansă la viaţă pacienţilor aflaţi în stare critică”, susţin iniţiatorii campaniei.

Medicii de familie spun că, în prezent, numărul cazurilor grave ce ajunge în secţia ATI Covid-19 creşte, iar numărul de donatori este mic, astfel încât de tratamentul cu plasmă pot beneficia puţini din cei cu forme severe de boală.

“Pandemia Covid-19 ne-a adus provocări neaşteptate şi nu ştim niciodată care dintre noi sau dintre cei dragi nouă pot face o forma severă de boală. De aceea, prin această campanie, ne dorim să informăm opinia publică cu privire la importanţa donării de plasmă, să creştem numărul donatorilor şi să oferim un acces mai facil al pacienţilor Covid-19 la tratamentul cu plasmă”, spun medicii de familie din Brăila.

 

Cum devii donator?

Un brăilean care s-a vindecat de Covid-19 ne-a povestit cât de simplu şi sigur este să donezi plasmă. Acesta ne-a spus că are 28 de zile de la testul pozitiv, iar pentru a dona trebuie să îndeplineşti anumite criterii: o greutate de peste 60 de kg şi tensiunea arteriale între 120/75 mm/hg şi 180/100 mm/hg. Donarea de plasmă se face de către cei care au o stare de sănătate bună şi se simt în stare să facă acest lucru. Important de ştiut că, înainte de a merge la donare, trebuie să sunaţi la Centrul de Transfuzii la telefon 0339.401.283 sau la 0774.665.767, să spuneţi că vreţi să donaţi plasmă şi să lasaţi un număr de contact. Ulterior, veţi fi apelat de un medic care vă va consulta şi cu care veţi stabili data la care veţi face donarea.

În ziua donării, înainte de a veni la Centrul de Tranfuzii se recomandă să mânâncaţi (pâine, covrigi, dulceaţă, fructe, legume) şi să beţi lichide naturale cât mai multe (apă, ceai, compot, suc de fructe natural). Următorul pas este să veniţi la Centrul de Transfuzii la data şi ora stabilită şi luaţi cu voi documentele medicale - externare de la spital, analize, scrioare medicală. La Centrul de Transfuzii vi se vor face copii ale acestor documente pentru a rămâne la fişa de donator.

Aşadar, cu un gest simplu puteţi salva viaţa unui om!
Categorie articol: 

Comentarii