Mergi la conţinutul principal

Medicii brăileni demisionează din spitale

Chiar ieri s-a înregistrat o demisie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Managerul general al unităţii spitaliceşti, Rodica Sin, consideră că medicii sunt cei care ar trebui să ia poziţie faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii, căruia să-i trimită un set de propuneri vizând acest subiect. "Astăzi (n.r luni) am găsit la mapă o solicitare de demisie. Mi-am pus mie însămi întrebarea: «Ce se întâmplă»? Acea propunere postată pe site-ul ministerului, privind programul de lucru de 8 ore, nu ştiu dacă a fost analizată la nivelul instituţiei de către Consiliul Medical. Dacă s-a dezbătut această problemă, ar trebui să se facă propuneri la minister faţă de acest program, dacă nu, înseamnă că a scăpat din atenţia spitalului. Cred că ar fi trebuit făcute propuneri la nivel naţional, de la toate spitalele, nu doar din Brăila, în care corpul medical să arate şi care ar fi repercusiunile aplicării unui astfel de program", a afirmat Rodica Sin.

Preşedintele Colegiului Medicilor Brăila, dr. Florin Ioan, este de părere că sistemul sanitar românesc nu dispune la ora actuală de logistica necesară pentru implementarea programului de lucru de 8 ore şi nici de banii pe care îi au sistemele europene care au servit drept model. "Deocamdată, nu avem logistica necesară pentru a desfăşura activitate în program de 8 ore. Acest fapt implică nişte cheltuieli mari, pentru că în programul de 8 ore pe zi cu pauza inclusă, medicul nu trebuie să părăsească spitalul, deci trebuie să existe o cantină restaurant. Apoi, trebuie discutat ce randament va mai da un medic după ce vine din pauza de masă, poate să mai intre în sala de operaţii? Afară, toţi medicii lucrează 8 ore, dar după- amiaza se ocupă de treburi administrative, fac foi de observaţie, inclusiv pregătire profesională, participă la comunicări ştiinţifice. Vrem program european? De acord, dar daţi bani europeni", a spus dr. Ioan. În opinia preşedintelul Colegiului Medicilor, implementarea programului de 8 ore va afecta activitatea medicilor care au cabinete particulare, deoarece nu se vor mai putea ocupa de ele, ceea ce va duce la o diminuare a veniturilor, aceeaşi consecinţă având-o şi reducerea numărului de ore de gardă. "Acest program va lovi în medicii care au cabinet particular dar şi în pacienţi. Medicii nu vor mai putea să-şi desfăşoare activitatea în cabinetele particulare, iar pacienţii vor fi privaţi de libertatea de a-şi alege un medic. Nu avem de unde lua personalul necesar desfăşurării gărzilor, sunt specialităţi la care liniile de gardă nu sunt complete. Reducerea numărului de ore de gardă va duce la scăderea veniturilor medicilor", a declarat dr. Florin Ioan. Acesta a mai precizat că la Brăila unii medici încep să-şi dea demisia din unităţile medicale publice şi lucrează în sistemul privat, ceea ce va face ca lipsa de personal din spitale să se acutizeze.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro