Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Medicii acuza imigrantii est-europeni, in special romanii, ca aduc tuberculoza in Italia

Medicii italieni sint ingrijorati de reaparitia tuberculozei, afirmind ca boala este adusa in Italia in principal de imigrantii din Romania, ca urmare a liberalizarii circulatiei in spatiul Uniunii Europene, relateaza Corriere della Sera in editia electronica.
"Tuberculoza nu a disparut; revine in Italia dinspre Est, dupa deschiderea frontierelor Uniunii Europene", avertizeaza medicii italieni specialisti in boli interne, reuniti la Genova pentru congresul national.
"Nu este cazul sa intram in panica", subliniaza specialistii din Italia, recomandind autoritatilor sa dea dovada de "prudenta" si sa le faca analize imigrantilor suspectati de aceasta boala. "Numarul cazurilor de tuberculoza nu se diminueaza, sursele fiind imigrantii din Europa de Est", explica medicii italieni.
Potrivit Institutului National de Statistica (ISTAT), in Italia exista in prezent 4.500 de cazuri inregistrate si alte aproximativ 1.500 nedeclarate.
"Din datele pe care le detinem, 50 la suta dintre cazurile noi se inregistreaza in rindul imigrantilor, in special al celor est-europeni", afirma Luigi Ruffo Codecasa, reprezentantul Centrului pentru combaterea tuberculozei din Milano.
Expertii italieni avertizeaza ca situatia cea mai dificila este in Romania, unde, potrivit lor, exista 50 de cazuri de tuberculoza la 100.000 de locuitori. Alte tari considerate ca reprezentind riscuri din acest punct de vedere sint Ucraina, Republica Moldova si Bulgaria.
Medicii italieni cred ca este imposibil sa fie verificati sau vaccinati toti imigrantii si propun efectuarea de analize doar in cazul strainilor care prezinta un risc important, subliniind ca sint pregatiti sa colaboreze cu institutiile statului pentru verificarea starii de sanatate a imigrantilor din principalele orase italiene.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii