Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Medicii şi asistenţii medicali se pregătesc de grevă generală

• nemulţumirile vin pe tema noii legi a salarizării • potrivit Federaţiei Sanitas, de la 1 ianuarie 2018, sporurile se vor plafona la 30%, tichetele de masă nu vor mai fi acordate, iar transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat anulează creşterile salariale promise • luna viitoare, membrii Sindicatului Judeţean Sanitas Brăila vor participa la o pichetare, dar şi la un miting la nivel naţional, ambele organizate la Bucureşti • dacă personalul medical va fi de acord, se va declanşa greva generală în sistemul sanitar cât de curând

 

Sistemul sanitar stă pe un butoi cu pulbere în ceea ce priveşte salariile cadrelor medicale, iar mult nu mai este până la ieşirea în stradă a halatelor albe. Pe de-o parte a baricadei se află Guvernul Tudose care a promis mărirea colosală a salariilor, iar de cealaltă parte se află personalul din sistemul medical, care stă la “pândă” pentru a vedea dacă guvernul se ţine de cuvânt sau nu, mai ales că au apărut câteva veşti, nu tocmai plăcute, despre adevărata “faţă” a promisiunilor de mărire a veniturilor lunare. Astfel, pentru a nu avea surpriza neplăcută ca noua lege a salarizării să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018 şi să se trezească fără tichete de masă, cu sporurile plafonate la 30%, iar transferul contribuţiilor sociale de la angajator să anuleze creşterile salariale promise, membrii Federaţiei Sanitas se pregătesc de grevă generală, dar nu înainte de a întreba pe fiecare în parte dacă este de acord sau nu cu această formă de protest. Până la declanşarea grevei generale, vor mai fi manifestaţii din partea cadrelor medicale, pe aceeaşi temă, la Bucureşti.

Astfel, pe 6 octombrie, 30 de membri ai Sindicatului Judeţean Sanitas Brăila vor picheta în capitală, urmând ca pe 19 octombrie să aibă loc un miting la nivel naţional. De la Brăila, vor pleca spre Bucureşti în jur de 200 de membri de sindicat.

Pentru a afla dacă personalul medical este de acord cu greva generală, Federaţia Sanitas a lansat pe site o petiţie, unde sunt prezentate nemulţumirile. Aceasta seamănă mai mult cu un sondaj, prin care sindicatul intenţionează să obţină feedback de la personalul medical despre măsura protestului. “Sunteţi de acord cu declanşarea grevei generale? Pentru că: 1. Plafonul de 30% pentru acordarea sporurilor va duce la scăderea veniturilor actuale; 2. Personalul tehnic şi administrativ pierde dreptul de a mai primi sporurile pentru condiţii de muncă; 3. Creşterile salariale se acordă discriminator; 4. Transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat anulează creşterile salariale promise; 5. Începând cu 1 ianuarie 2018, angajaţii din Sănătate pierd tichetele de masă; 6. Ministerul Sănătăţii refuză semnarea CCM (contract colectiv de muncă -n.r.) la nivel de sector”, aşa sună mesajul petiţiei de pe site-ul federaţiei.

La nivelul judeţului Brăila, Sindicatul Sanitas a distribuit în toate spitalele fluturaşi în care erau scrise aceste nemulţumiri, urmând ca medicii să acceseze site-ul şi să spună dacă sunt sau nu de acord cu măsura protestului.

“Noi am distribuit în toate unităţile sanitare fluturaşi pentru colegii noştri ca să le fie mai uşor să intre pe site-ul Federaţiei şi să găsească petiţia. Colegii noştri spun că sunt de acord cu orice formă de protest. Acum, să vedem. Pe data 6 octombrie avem pichetare la Bucureşti, atunci este programată Brăila, unde vom participa cu 30 de oameni, iar pe 19 octombrie o să fie un miting la nivel naţional, unde o să mergem cu 150-200 membri. Se estimează în jur de 10.000 de membri per total la miting”, ne-a precizat dr. Măriuca Iancu, preşedintele Sindicatului Judeţean Sanitas Brăila.
Categorie articol: 

Comentarii