Mergi la conţinutul principal

Medicamentele compensate s-au epuizat

Desi, pentru luna mai Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a alocat pentru consumul de medicamente 33 miliarde lei, fata de 27 miliarde, in lunile precedente, in primele trei zile, peste jumatate din farmacii si-au epuizat fondurile pentru compensate si gratuitati, cu exceptia celor 11 boli cronice.
Cei mai multi dintre farmacistii contactati ieri ne-au declarat ca elibereaza medicamente doar pentru cele 11 boli cronice finantate in sistemul de gratuitate si ca, pentru retetele obisnuite, fondurile s-au terminat de miercuri, 3 mai. In citeva farmacii mai existau fonduri doar pentru citeva ore si foarte putini farmacisti ne-au asigurat ca pot face fata solicitarilor pina la sfirsitul acestei saptamini. Prin contractele incheiate recent cu farmaciile, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a alocat pentru acest an un buget de 275 miliarde lei pentru medicamente (27.500.000 RON).
Dr. Mariana Tarachiu, director general al CJAS ne-a spus ca, la nivelul lunilor mai - septembrie, vor fi alocate sume de 33,25 miliarde lei lunar pentru medicamente, aceste cifre reprezentind o crestere cu aproximativ 34 la suta fata de bugetul lunilor precedente. "In cifre absolute sint 6,2 miliarde lei in plus pre fiecare luna si, cu toate acestea, cozile la farmacii sint la fel. Sumele sint acoperitoare in general, pentru ca ele sint la nivelul sumei alocate in lunile noiembrie si decembrie 2005, cind nu au existat fluctuatii sau perioade in care sa nu se acorde retete in regim compensat si gratuit", a precizat dr. Mariana Tarachiu.
Despre explozia de pacienti si graba asiguratilor de a-si lua medicamentele in primele zile ale lunii, directorul CJAS apreciaza ca este usor nejustificata. "Nu avem situatii patologice, care sa justifice o crestere asa de alarmanta a patologiei, inclusiv a numarului de prescriptii si care sa duca la aceste cozi la farmacii. Aglomeratia din primele zile a fost creata de panica asiguratilor ca nu mai gasesc medicamente. Pe de alta parte, o alta cauza o reprezinta faptul ca retetele pentru afectiunile cronice prescrise si eliberate de medici in luna aprilie si neonorate, pot fi prezentate la farmacii in termen de 30 de zile. Astfel, o mare parte din retete vin din luna anterioara si, cumulate cu cele eliberate in luna curenta, duc la aglomerarea farmaciilor. Este o situatie pe care nu prea putem noi acum sa o dirijam si sa o stopam, dar ea se va ameliora cu timpul, cind asiguratii vor realiza ca exista fonduri pentru medicamente", am aflat de la dr. Mariana Tarachiu.

Topul costului pe retete este detinut de afectiunile oncologice, cardio-vasculare si cerebro-vasculare

Prin semnarea contractelor intre CJAS si farmacii, de la 1 mai s-au scazut consumurile existente pina la aceasta data si diferenta bugetului alocat pentru medicamente a fost impartita pe lunile ramase pina la sfirsitul acestui an. Alocarea banilor catre farmacii s-a facut, dupa cum ne-a informat dr. Mariana Tarachiu, in functie de prevederile normelor de aplicare a contractului cadru. Astfel, 60 la suta s-au alocat pe un punctaj pe care il obtine fiecare farmacie, conform unor criterii din norme si pentru 60 la suta din fond s-a tinut cont, de populatia deservita si de consumul anului trecut, de adresabilitate. Conform acestor criterii, sumele variaza de la o farmacie la alta. "Au aparut si farmacii noi si, este posibil ca, la un moment dat, o farmacie care are o adresabilitate mai mare, sa epuizeze mai repede acest fond. Dar, acest lucru nu inseamna ca, per total, per CJAS si per judet, fondurile s-au epuizat", ne-a asigurat directorul CJAS. Daca, in mediul rural s-a putut face cit de cit o arondare a sumelor pe o populatie care se adreseaza farmaciilor respective, pentru Braila, din start, sumele alocate de CJAS farmaciilor au fost mai mari.
S-a tinut cont in acest sens ca in municipiu sint unitatile spitalicesti si unitatile cu cei mai multi medici prescriptori, de numarul de retete, care este mult mai mare cantitativ, dar si de valoarea la fel de mare a retetelor.
"Avind in vedere ca top-ul costului pe retete este detinut de afectiunile oncologice, cardio-vasculare, cerebro-vasculare si valoarea fondului alocat la nivelul acestor farmacii este mai mare.
De comun acord cu toti reprezentantii legali ai farmaciilor, fondurile au fost alocate conform acestui criteriu - pe adresabilitatea luata din numarul de retete eliberate anul trecut, cit si pe baza punctajului obtinut pe fiecare farmacie". Potrivit datelor furnizate de dr. Mariana Tarachiu, din suma alocata pentru farmacii pe fiecare luna, 9 miliarde lei sint directionate catre cele 11 boli cronice, finantate in sistemul de gratuitate. "Pentru pacientii care au retete pentru afectiuni ce sint incluse in cele 11 boli cronice, banii sint absolut suficienti pentru toata lumea si din acest motiv, nu exista nici un fel de justificare de aglomeratie, de graba, sau de panica in rindul populatiei", a concluzionat dr. Mariana Tarachiu.
Pentru cele 11 boli cronice, finantate in sistemul de gratuitate: hepatite, stari post-transplant, boli psihice, poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, poliartrita psoriazica, interventii cardio-vasculare cu protezare, dementa, maladia gaucher, bolile oncologice - in tratament adjuvant, accident vascular cerebral ischemic in tratament cu clopidogrel, sumele alocate ar trebui sa asigure o onorare continua a retetelor pe tot parcursul lunii in cele 47 de farmacii aflate in relatii contractuate cu CJAS.
De aceleasi facilitati se bucura si asiguratii Casei de Asigurare de Sanatate a Apararii, ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti (OPSNAJ). Diferenta intre serviciile celor doua categorii de asigurati se resimte la retetele obisnuite pentru compensate sau gratuitati. In timp ce asiguratii CJAS s-au prezentat la farmacii in primele trei zile ale acestei luni cu retete eliberate la inceputul lunii trecute, pe care le-au pastrat cu sfintenie 30 de zile, asiguratii OPSNAJ primesc medicamentele solicitate pe retete emise recent, avind toate sansele ca fondurile sa fie acoperitoare pentru o buna perioada a acestei luni.
Desi, dupa doar trei zile, mai mult de jumatate din farmacii si-au epuizat fondurile pentru medicamente gratuite si compensate, dupa cum ne-au declarat farmacistii, situatia nu a fost transmisa inca si la CJAS. Din sondajele efectuate de reporterii nostri, ieri, la farmaciile "Iris" si "Victoria" fondurile pentru retetele obisnuite s-au terminat din data de 3 mai; farmacia "Arnica" a eliberat medicamente pina ieri, in jurul prinzului si farmacia "Faltis", de asemenea. Fonduri disponibile pentru medicamentele obisnuite eliberate in regim gratuit si compensat mai erau doar la farmaciile "Galenus", "Montero", "Zetfarm".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro