Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Medaliile aniversare "Panait Istrati 125": 27 decernate şi doar 5 ridicate

Ultima zi a evenimentelor organizate cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la naşterea scriitorului Panait Istrati a debutat cu lansarea ediţiei bilingve a "Chirei Chiralina". La lansare a luat cuvântul inspectorul şcolar general Viorel Mortu, care ţinut o prelegere pertinentă, coerentă, bine documentată şi avizată despre spaţiul mitic al Bărăganului în operele literare ale unor continuatori ai spiritului dialecticii şi registrelor estetice istratiane precum: Ştefan Bănulescu, Vasile Voiculescu şi Fănuş Neagu. Acesta a subliniat rolul incontestabil de canon literar pe care Panait Istrati îl deţine în cultura sudică a României. De asemenea, Viorel Mortu a catalogat şi cartea lansată: "În fruntea romanelor lui Istrati eu aşez «Chira Chiralina» în vârful piramidei tehnice istratiene. În opinia mea, «Chira Chiralina» are harul capodoperei". Totodată, acesta a semnalat şi receptarea atipică pe care a avut-o cartea în epocă:"«Chira Chiralina» este un caz unic de receptare literară. Este primul caz de best-seller din acea epocă".
Al doilea eveniment al zilei a constat în decernarea medaliei aniversare "Panait Istrati - 125" de către conducerea Muzeului Brăilei. Deşi au fost decernate 27 de medalii, doar cinci persoane s-au aflat în cadrul manifestaţiei pentru a le fi şi înmânate. Chiar dacă aniversarea a avut pretenţia unui eveniment definitoriu pentru specificul cultural al Brăilei, organizatorii, confruntându-se ieri cu vechea problemă a lipsei de interes a brăilenilor faţă de acest tip de acţiuni, au apelat la un public de umplutură, alcătuit numai din elevi de liceu şi şcoală generală.
În concluzie, aniversarea celor 125 de ani de la naşterea lui Panait Istrati, ca şi multe alte evenimente din Brăila care vizează dialogul cultural, a fost supusă aceluiaşi aer contrafăcut, expeditiv şi prăfuit care face casă bună cu mai toate instituţiile de cultură ale acestui oraş.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii