Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Medalie de bronz la Olimpiada Naţională de Informatică

• câştigătorul este Eduard Podaru, elev în clasa a XI-a la Colegiul “Bălcescu” • anul acesta, tânărul a participat la trei olimpiade naţionale: informatică, lingvistică şi tehnologia informaţiei

 

Un elev al Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu” este câştigătorul unei medalii de bronz la Olimpiada Naţională de Informatică, competiţie ce s-a desfăşurat în Bucureşti (gimnaziu) şi Suceava (liceu). Eduard Podaru, elev în clasa a XI-a, pregătit de prof. Nistor Moţ, este singurul din cei opt elevi din Brăila participanţi la această olimpiadă care a reuşit să obţină o medalie.

“Au fost grele subiectele, ultima medalie s-a acordat pentru 86 de puncte şi maximul era 600 puncte. Din şase probleme câte au fost, pe una au făcut-o doar trei elevi, pe alta doar doi elevi, iar pe una nu a făcut-o nimeni”, ne-a povestit acesta. 

În urma rezultatului obţinut, Eduard are acum în palmares patru medalii de bronz. Tânărul participă la această olimpiadă din clasa a V-a, adică a mers până acum la şapte naţionale, iar toate aceste experienţe l-au învăţat ce înseamnă performanţa.

“Participarea la olimpiadele de informatică m-a ajutat să îmi dau seama ce înseamnă să lucrezi pentru performanţă, diferenţa dintre ce trebuie să ştie toată lumea şi ce nu poţi să ceri de la oricine. Ca de exemplu, problemele care se dau la olimpiada de informatică sunt efectiv grele. Sunt profesori care nu ştiu să facă problemele astea. Iar partea grea e că trebuie să le faci eficient. Am continuat să merg an de an la olimpiadă pentru că mă ajută pe mine din mai multe puncte de vedere. Mă ajută să învăţ singur, că eu foarte multe învăţ singur - poţi să găseşti resurse pe internet să înveţi despre orice -, mă ajută să fiu eficient, să gândesc mai clar, lucruri care mă ajută şi mai departe. Ţin să le mulţumesc profesorilor că m-au sprijinit pe tot parcursul pregătirilor pentru olimpiade şi domnului profesor Nistor Moţ”, ne-a declarat Eduard.

Tot la capitolul performanţă intră şi faptul că tânărul s-a calificat anul acesta la trei olimpiade naţionale: informatică, lingvistică şi tehnologia informaţiei. În total, din clasa a V-a şi până în prezent, acesta s-a calificat la zece olimpiade naţionale, în clasa a VI-a el calificându-se şi la fizică, însă a trebuit să renunţe pentru că se desfăşura în acelaşi timp cu informatica. Iar planul său este să continue să obţină rezultate frumoase şi anul viitor.

“Înainte să mă calific am decis că vreau să merg anul acesta la trei naţionale. Şi nu exclud ca şi anul viitor să particip la mai multe, chiar dacă avem examen de bacalaureat. Nu văd de ce să nu merg. E în beneficiul meu să particip şi nu pierd nimic dacă merg la olimpiadă. Chestia asta că n-ai timp să înveţi că ai bacalaureatul... Ai timp să înveţi! Ai un an întreg!”, este de părere Eduard.

“Veteranul” lotului judeţean de informatică s-a hotărât să studieze acest domeniu şi la facultate şi va aplica şi la universităţi din Marea Britanie.

Felicitări olimpicului şi profesorului îndrumător!

 
Categorie articol: 

Comentarii