Mergi la conţinutul principal
Aveţi grijă pe cine arvuniţi să vă repare acoperişul!

Meşterii şi cămătarii

o grupare de “gabori” din Ardeal, după cum a fost catalogată de un reclamant care s-a adresat cotidianului nostru, s-a apucat de “afaceri” în Brăila • şapte indivizi umblă pe străzile din municipiu, în zona de case, şi le propun oamenilor lucrări la acoperişul locuinţelor sau de montat burlane • numai că, după demararea lucrărilor, “meşterii” ajung să ceară sume exorbitante, evident nejustificate, iar dacă întâmpină rezistenţă trec la ameninţări că-i vor da pe mâna “cămătarilor” • de frică, oamenii se împrumută şi plătesc • la IPJ Brăila au ajuns deja 3 reclamaţii în acest sens, în urma uneia dintre ele oamenii legii reuşind să identifice o astfel de grupare de “meşteri” • culmea, după aceeaşi metodă au fost înşelaţi, în anii trecuţi, şi proprietari de case din alte oraşe din ţară, precum Iaşi sau Craiova

 

Atenţie mare cui deschideţi poarta şi-i acceptaţi oferta la “super-preţ” de a vă reabilita acoperişul casei ori părţi ale acestuia. O grupare de “gabori” din Ardeal a tras cel puţin trei ţepe unor brăileni pe care i-a înduplecat cu vorba bună şi cu “preţuri mici” să le execute lucrări la acoperiş, după care, brusc, pe parcursul lucrărilor au dublat sau chiar triplat preţul cerut prin înţelegerea iniţială. De exemplu, unei victime i-au cerut iniţial 80 de milioane lei vechi, după care au “săltat” preţul la 280 milioane lei vechi. Iar când brăilenii au cerut lămuriri ori au refuzat să plătească banii ceruţi în plus, “meşterii” au venit cu ameninţări că-i dau pe mâna cămătarilor. SperiaţI, oamenii care au picat în plasa “gaborilor”, au cedat presiunilor, s-au împrumutat şi au făcut plata, numai ca să scape. Însă, povestesc reclamanţii, ruşinaţi de propria naivitate sau încă aflaţi sub imperiul ameninţărilor, mulţi dintre păgubiţii din Brăila nici nu s-au mai dus să reclame înşelăciunea la Poliţie. Până acum, doar 3 brăileni şi-au luat inima-n dinţi şi au povestit poliţiştilor prin ce-au trecut, iar oamenii legii au reuşit să-i prindă în fapt pe ţepari, atunci când au răspuns apelului disperat al unei victime, o femeie de 58 de ani. Cu acea ocazie au fost reţinuţi 7 tineri, provenind din zona Ardealului, iar cercetările sunt în plină desfăşurare. Din verificărie reporterilor “Obiectiv” a reieşit că, după aceeaşi metodă aplicată de “meşterii gabori” aici, la Brăila, în anii trecuţi au fost ţepuite victime în Iaşi, dar şi în Craiova, cărora le-au cerut pentru efectuarea unor lucrări sume şi de 20 de ori mai mari decât costul normal.

 

Aproape 300 milioane, pentru nişte burlane

Lucrările efectuate la acoperişurile unor case de pe Mihai Bravu, Ştefan cel Mare, Bulevardul Independenţei sau Nicolae Topor din Chercea au fost umflate la sute de milioane, în mod nejustificat, de nişte aşa-zişi meşteri care ademeneau proprietarii cu oferte de preţ, se apucau de treabă, iar pe parcursul lucrărilor creşteau suma fără motiv. Când proprietarii refuzau plata, în discuţie apăreau ameninţările cu cămătarii. Modul de operare al “meşterilor” din Ardeal ne-a fost adus la cunoştinţă de un brăilean, care a ţinut să atragă atenţia faţă de aceste înşelăciuni. Cel în cauză ne-a spus că, pe strada Mihai Bravu, s-a efectuat o lucrare, adică s-au pus burlane la o casă, după care “meşterii” au cerut sute de milioane. Ameninţările au curs, proprietarul s-a speriat, astfel că a făcut rost de bani. Cu tupeu, gruparea de “meşteri”, toţi din Ardeal după vorbă, a venit chiar de două ori la adresa respectivă, a doua oară executând lucrări fără acordul proprietarului. În acest caz, persoana prejudiciată a făcut plângere la Poliţia Municipiului. “Sunt nişte ţigani gabori, din Ardeal, sunt vreo 5 persoane. Umblă pe străzi prin municipiu şi îi conving pe oameni să le facă lucrări la acoperiş sau să le schimbe burlanele. Au venit pe strada Mihai Bravu, la o locuinţă, şi au cerut proprietarului să cumpere 80 de metri de burlan, precizând că se vor înţelege la preţ. În final, au cerut 280 milioane lei vechi pentru lucrare. Deşi luaţi prin surprindere de suma exorbitantă, proprietarii s-au împrumutat şi au dat banii pentru că au fost ameninţaţi că vor fi daţi pe mâna cămătarilor. Numai că, după câteva zile au venit alţii doi, pe motiv că au pierdut un foarfece. Aşa că au urcat pe casă să-l caute. Numai că, vezi Doamne, au găsit acoperişul stricat de la ploi şi au decis să schimbe tabla pe casă, fără acordul proprietarului. Au cerut  480 milioane lei vechi pentru asta şi, când proprietarul a explicat că nu are atâţia bani, au venit iar cu ameninţările cu cămătarii. Oamenii au chemat poliţia, iar cei doi au fugit. Au fost mai multe cazuri de acest gen, gruparea este aceeaşi. A fost făcută plângere la Poliţie. Gaborii din Ardeal se adună prin zona Piaţa Halelor. Sperăm ca poliţiştii să îi ia la întrebări. Nu este normal să profite de oameni. Numai la o singură adresă de pe Mihai Bravu au venit de două ori, la jumătatea lunii iulie. Poliţiştii trebuie să lupte împotriva infractorilor, nu să îi lase să îşi facă de cap. Oamenii se tem, normal, şi ca să scape ajung să se împrumute şi dau banii atunci când aud de ameninţări. Există mai multe cazuri şi totuşi nu se iau măsuri”, ne-a declarat brăileanul care ne-a contactat la redacţie cu rugamintea ca identitatea să-i fie protejată, de teamă ca nu cumva “meşterii” să se răzbune pe el sau familia sa.

Cel mai recent caz, care a dus şi la identificarea autorilor infracţiunii, s-a înregistrat chiar la începutul acestei luni, când o femeie a făcut şi ea plângere la Poliţia Municipiului, după ce s-a trezit “ţepuită” de muncitorii care i-au efectuat lucrări la acoperişul locuinţei.

Astfel, la data de 3 august, în jurul orei 12.00, lucrătorii Poliţiei Municipiului Brăila au fost sesizaţi de o brăileancă de 58 ani, cu privire la faptul că a fost înşelată de o echipă de muncitori care execută o lucrare de reparaţie la acoperişului locuinţei sale. La faţa locului au fost identificate 7 persoane cu vârste cuprinse între 17 şi 35 ani, ce provin din zona Ardealului. Acestea s-au angajat la o lucrare de reparaţie a acoperişului cu persoana vătămată şi ulterior au majorat preţul lucrării, fără un motiv întemeiat. Persoanele depistate au fost conduse la sediul Poliţiei municipiului Brăila pentru cercetări, întocmindu-se în acest sens un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.

Un alt brăilean ne-a spus că, “meşterii” din Ardeal au acţionat, în acelaşi mod, şi pe strada Ştefan cel Mare, unde au convins mai multe femei în vârstă să le facă lucrări la acoperişul casei şi apoi s-au “aruncat” la bani. Problema este că oamenii se tem să facă plângeri, însă au fost şi cazuri semnalate la Poliţia Municipiului Brăila.

 

Sesizările se confirmă

După cum ni s-a transmis de la IPJ Brăila, în cursul anului 2017, lucrătorii de poliţie au înregistrat un număr de trei cauze penale pe raza municipiului Brăila. În toate acestea se reclamă săvârşirea unor infracţiuni de înşelăciune, folosind ca mod de operare execuţia unor lucrări de reparaţii la acoperiş şi după începerea lucrării, membrii echipei măresc valoarea, fără justificare, determinând persoanele vătămate să achite noua sumă de bani solicitată.

“Ca şi finalitate, în două cauze penale au fost identificaţi autorii faptei. Este vorba despre doi brăileni şi şapte tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 35 de ani, ce provind din zona Ardealului. În cea de-a treia cauză, nu s-a reuşit identificarea autorilor, cercetările aflându-se în desfăşurare”, ne-au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Ca zone în care s-au produs astfel de fapte, poliţiştii au menţionat strada Mihai Bravu (n.r.- cazul care a fost semnalat şi la redacţia “Obiectiv - Vocea Brăilei), strada Nicolae Topor din cartierul Chercea, precum şi zona Bulevardului Independenţei.

 

Reparaţii “cu forţa”

În urma verificărilor efectuate de reporterii “Obiectiv” a reieşit că, de fapt, cazuri similare cu cele reclamate acum la Brăila s-au înregistrat şi în alte judeţe din regiuni diferite ale ţării. De exemplu, într-un articol publicat pe site-ul www.ziaruldeiasi.ro, în urmă cu doi ani, sunt prezentate câteva cazuri trase la xerox cu cele înregistrate acum la noi. Nu ştim exact deocamdată dacă este vorba sau nu despre aceleaşi persoane specializate în astfel de înşelăciuni. Totuşi, din surse judiciare am aflat că unii dintre escrocii care au acţionat la Iaşi se află acum printre cei care acţionează în acelaşi mod la Brăila.

Potrivit redactorilor ieşeni, cinci persoane de etnie romă au reuşit să câştige în doar câteva zile peste 30.000 euro, de la două familii din oraş, după ce le-au schimbat ulucele şi burlanele de la case. “Meşterii” se autoinvitau în curţile victimelor pentru a le efectua aşa-zise lucrări de reparaţii şi negociau apoi sume astronomice drept retribuţie. O bătrână a plătit 127.000 lei pentru o lucrare estimată la mai puţin de 7.000 lei. Pentru a determina victimele să plătească, muncitorii ameninţau că vor veni cu cămătarii.

În ziarul menţionat, se arată că cele cinci persoane de etnie romă, originare din judeţul Mureş, care au înşelat două familii din Iaşi, erau Gabor Gabor, Gabor Rupa, Karoly Baranyka, Matei Gabor şi Rupi Gabor, acestea fiind puse sub acuzare de anchetatori pentru înşelăciune în convenţii şi violare de domiciliu.

Cei cinci sunt originari din judeţul Mureş şi obişnuiau să se plimbe prin ţară în scopul de a obţine bani prin metode ilicite. În vara anului 2011, se arată în rechizitoriul consultat de „Ziarul de Iaşi”, bărbaţii au ajuns în municipiul Iaşi unde s-au plimbat prin diferite zone cu case pentru a schimba burlanele şi ulucele de la locuinţe. În actul de acuzare trimis pe masa instanţei, în anul 2014, procurorii vorbeau de două victime care au plătit sume colosale pentru nişte reparaţii şi de 20 de ori mai ieftine. O a treia persoană din Iaşi a oprit Poliţia în timp ce trecea prin faţa casei sale, pentru a scăpa de muncitorii neinvitaţi.

Muncitorii în cauză au produs cea mai mare pagubă, pe 22 august 2011, unei pensionare care atunci când a ajuns acasă i-a găsit pe romi urcaţi pe casă, unde se apucaseră deja de lucru, spunând că au acordul surorii femeii care locuia la adresa respectivă. În prima zi, muncitorii au cerut 3.000 lei, bani pe care pensionara din Iaşi a spus că nu îi are, iar unul dintre indivizi a spus că vor veni “cămătarii”. După ce au primit prima tranşă de bani, escrocii s-au întors şi a doua, şi a treia zi la familia ieşeană. Au continuat să solicite sume exorbitante de bani în schimbul lucrării de la casă, iar femeia a ajuns să plătească, în total, constrânsă fiind, nu mai puţin de 127.000 lei.

 

Ameninţări şi şantaj şi la Craiova

În 2010, procurorii DIICOT-Serviciul Teritorial Craiova au reuşit să destructureze un grup infracţional organizat de romi, care a înşelat mai multe persoane, oferindu-le “promoţii” cu ţiglă metalică. După cum se arată în cotidianul “Gazeta de Sud”, procurorii doljeni au arătat că două persoane din Craiova au sesizat faptul că au fost ameninţate şi şantajate de un grup de romi cu care tocmiseră montarea de acoperişuri cu ţiglă metalică. Oamenii legii au început cercetările şi au stabilit că au de-a face cu un grup infracţional organizat, format din cinci persoane, un bărbat din Timişoara şi patru romi din Mureş, al cărui mod de operare e destul de simplu. Timişoreanul dădea anunţuri pe internet şi în ziarele locale din toată ţara, anunţuri în care făcea promoţie la ţigla metalică, ba chiar promitea factură şi garanţie 30 de ani. Problemele apăreau după ce romii terminau de pus acoperişul şi trebuia să fie plătiţi. Romii susţineau că beneficiarul a înţeles total greşit preţul, pentru că în suma iniţială nu fuseseră incluse accesoriile şi alte materiale. Pentru a-i “convinge” pe clienţi să scoată mult mai mulţi bani din buzunare, romii treceau la ameninţări şi şantaj.

Procurorii au stabilit că grupul infracţional a încercat să scoată de la cele două victime din Craiova, între 8.000 şi 11.000 euro, deşi iniţial se înţeleseseră la 7.000 lei, respectiv 8.000 lei. Cei cinci au fost cercetaţi atunci pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi şantaj.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro