Mergi la conţinutul principal

Mascaţii s-au pregătit cu foşti luptători în trupele speciale

Cel mai amplu stagiu de pregătire al mascaţilor brăileni a avut loc săptămâna trecută, sub îndrumarea unor foşti luptători în trupele speciale de protecţie şi intervenţie ale Ministerului Administraţiei şi Internelor. Timp de şase zile, luptătorii Serviciului de Intervenţie Rapidă (SIR) Brăila, cărora li s-au alăturat cei de la SIR Galaţi, au trecut prin mai multe probe, ce le-au testat fie rezistenţa fizică, fie pe cea psihică atunci când sunt puşi în faţa unei situaţii limită. Excerciţiile au fost efectuate în mai multe locaţii din municipiu, în funcţie de tematica stabilită pentru fiecare zi în parte. Prin acest model de pregătire, folosit de luptătorii "Acvila", s-a urmărit instruirea unitară a luptătorilor SIR pentru intervenţie şi rezolvare a unor situaţii pe care le pot întâlni în munca lor de zi cu zi, precum şi îmbunătăţirea condiţiei fizice şi acumularea de noi procedee şi tehnici de autoapărare şi imobilizare.

{flv}16masc{/flv}

Stagiul a fost organizat şi coordonat de subcomisarul Cristian Avram, şeful SIR Brăila, iar pentru aprofundarea unor noi tehnici şi tactici de luptă au fost invitaţi un instructor de arte marţiale şi un expert în trageri cu toate categoriile de armament, amândoi fiind foşti luptători în trupele "Acvila" şi participanţi la misiuni în Afganistan. Fiecare zi a stagiului a început cu exerciţii de pregătire fizică generală, circuite de anduranţă în regim de viteză şi tehnici de autoapărare. În prima zi s-au efectuat şedinţe de tragere de ripostă şi de viteză cu armamentul din dotare, în poligonul acoperit de la sediul serviciului. Nivelul de pregătire al luptătorilor a fost testat în detaliu, tragerile fiind executate şi în condiţii de vizibilitate redusă sau după efort fizic. A doua şi a treia zi au fost aprofundate tehnici de intervenţie în clădiri, pătrundere tactică în holuri şi încăperi, rezolvarea unor situaţii limită, arestarea unor presupuşi infractori periculoşi, salvarea şi evacuarea ostaticilor. Locaţia aleasă, clădirile dezafectate ale fostului Combinat, a fost bine aleasă în condiţiile în care poliţiştii au avut de rezolvat scenarii rupte parcă din filmele cu terorişti, ce presupuneau folosirea petardelor sau a muniţiei de manevră. "Iniţial, tehnicile au fost repetate individual sau în echipe de două persoane, pentru ca a doua zi să se lucreze cu întreaga echipă, în ideea omogenizării acesteia. Ca să simulăm cât mai bine atmosfera şi tensiunea resimţite de luptători în timpul misiunilor, ultimul exerciţiu a fost realizat cu muniţie reală", a precizat subcomisar Cristian Avram, şeful SIR Brăila.

 

16masc1 Exerciţii fizice pe clădiri dezafectate din fostul Combinat Joi, într-o zonă împădurită a oraşului, poliţiştii s-au pregătit pentru rezolvarea unor speţe tactice de prindere a unor evadaţi, folosindu-se muniţie de marcare a focului (petarde, fumigene) precum şi de muniţie reală. Poliţiştii au exersat modalităţi de deplasare prin pădure, fără să facă zgomot sau să fie văzuţi, în acelaşi timp având şi misiunea de a descoperi ascunzătorile fugarilor. Plecând de la cazul "Sorin Pârvu", tânărul împuşcat de poliţişti la sfârşitul lunii trecute, în următoarea zi de pregătire au fost efectuate manevre de intercepţie şi blocare în trafic a unor autoturisme, microbuze şi autobuze, pentru extragerea şi imobilizarea unor infractori, încătuşarea şi conducerea acestora la sediul Poliţiei, cât şi verificarea autovehiculelor. Luptătorii SIR au tras focuri de armă în resturile unor maşini, pentru a vedea efectul asupra autoturismelor în funcţie de muniţia folosită. În ultima zi au fost recapitulate toate tehnicile de autoapărare, imobilizare şi încătuşare şi s-au oferit tuturor poliţiştilor diplome de participare la acest stagiu. "Scopul a fost ca fiecare dintre luptătorii SIR să-şi testeze limitele fizice, dar şi pe cele profesionale, pentru a-şi cunoaşte nivelul de pregătire. Aşa vor putea şti ce puncte forte au, cât şi ce tehnici trebuie să mai lucreze pentru a se perfecţiona. Efortul a fost foarte mare, fiind vorba de câte opt ore de pregătire intensă în fiecare zi, însă oboseala s-a resimţit numai în ultima zi. Modelul de pregătire este cel al luptătorilor de la «Acvila», dar au fost concentrate mai multe materii într-un interval scurt de timp", ne-a explicat scms. Cristian Avram.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro