Mergi la conţinutul principal

Masacrul de lângă Caruz

* grav este faptul că unele au fost tranşate şi este posibil ca bucăţi de carne să fi ajuns în consumul uman * ieri, după ce problema a fost sesizată de presă, zona a fost ecarisată, fără a se respecta, însă, pe deplin, procedurile legale * greul operaţiunii a căzut pe doi angajaţi ai Primăriei Vădeni, care au fost nevoiţi să manipuleze cadavrele în putrefacţie având ca singur element de protecţie câte o pereche de mănuşi de material plastic

Descoperire macabră pe un teren situat la marginea municipiului Brăila, înspre satul Baldovineşti: circa 13 cadavre de porci erau aruncate şi lăsate să putrezească printre tufişuri. Grav este faptul că unele fuseseră tranşate şi este posibil ca bucăţi de carne să fi ajuns în consumul uman. Ieri, zona a fost ecarisată, cadavrele fiind trimise la un incinerator. Asta s-a întâmplat, însă, abia după ce autorităţile au fost puse în gardă de presa locală.
În momentul când reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV), ai Gărzii de Mediu (GM) şi ai Primăriei Vădeni - unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află terenul respectiv - au ajuns la faţa locului, în aer persista un miros îngrozitor, dovadă a faptului că animalele moarte fuseseră abandonate de cel puţin o săptămână. Deoarece cadavrele se aflau destul de aproape de "Complexul de Porci" al lui Gheorghe Caruz (fostul ISCIP), era de presupus că acestea provin din ferma respectivă. După ce au aruncat o privire, veterinarii de la DSV au ajuns, însă, la concluzia că porcii provin ori de la o gospodărie particulară, ori de la o fermă mai mică, deoarece nu erau nici crotaliaţi şi nici însemnaţi în vreun fel. În ciuda acestei opinii, primarul comunei Vădeni, Stanca Coman, era de părere că animalele aparţineau crescătoriei lui Caruz. "Nu s-a plâns nimeni în comună că i s-ar fi furat porcii, iar alte crescătorii decât ISCIP-ul nu mai sunt pe aici. Sigur au fost furaţi de la Caruz şi aruncaţi pe câmp!", ne-a declarat primăriţa, supărată că i s-a dat de lucru cu ridicarea atâtor hoituri. Garda de Mediu i-a pus în vedere Primăriei Vădeni că are datoria de a ecarisa zona, deoarece terenul în cauză nu se află pe raza municipiului Brăila. Legea prevede ca toate primăriile din ţară să încheie contracte cu firme specializate în neutralizarea cadavrelor. Ieri dimineaţă, Vădeniul nu avea un astfel de contract, dar situaţia s-a rezolvat rapid, fiind contactată firma "Cazacioc" din Smârdan. În mod normal, firma specializată ar fi trebuit să trimită la faţa locului angajaţi echipaţi corespunzător, cu mănuşi, măşti de protecţie, costume etanşe etc, pentru manipularea cadavrelor aflate în putrefacţie. Ieri, pentru că fuseseră luate pe nepregătite, autorităţile din Vădeni au procedat oarecum improvizat. Misiunea de a scoate hoiturile din tufişuri a revenit unor angajaţi ai primăriei, care n-au avut ca elemente de protecţie decât câte o pereche de mănuşi de plastic. Vizibil scârbiţi de mirosul insuportabil, cei doi lucrători au pus cadavrele în saci de nailon şi le-au urcat în cupa unui utilaj care le-a scos pe marginea drumului, unde au aşteptat circa o oră, până la sosirea maşinii trimise de incineratorul "Cazacioc". "De când sunt primar, nu m-am mai întâlnit cu o asemenea situaţie, să trebuiască să manipulăm atâtea cadavre de animale. Important e că am reuşit să îndepărtăm acel focar de infecţie de pe raza comunei", ne-a declarat primarul Stanca Coman. Primăriţa Vădeniului ne-a mărturisit că nu a sesizat Poliţia, pentru depistarea celor care au aruncat cadavrele pe acel teren situat pe terasa dintre "Complexul de Porci" şi fabrica de dulciuri "Fanyon", de-a lungul drumului naţional din prelungirea Şoselei de Centură. "Ce rost ar mai avea să facem anchete, că oricum nu avem cum să găsim ceva?! E ca şi cum am căuta acul în carul cu fân", a conchis ea.

11porci1 Angajaţii Primăriei Vădeni au fost nevoiţi să manipuleze cadavrele în putrefacţie fără a purta echipament de protecţie complet Multe semne de întrebare

Ecologistul Dan Păun, reprezentantul ONG-ului de mediu "Green" Brăila, spune că incidentul petrecut la Baldovineşti nu este singular. "Din declaraţiile localnicilor reiese că astfel de cadavre sunt abandonate frecvent pe câmpurile din jurul Complexului de creştere a porcilor. În complicitate cu paznicii unităţii, hoţii de porci folosesc transporturile de cadavre spre incinerator, ascunzând printre ele animale ucise pe moment. Probabil că inclusiv părţi din cadavre ajung în consumul uman. Printre cele descoperite acum, unele au picioarele din spate tăiate. E clar că sunt tăiate cu cuţitul, nu mâncate de câini, aşa cum spun domnii de la DSV! Mă întreb: unde o fi ajuns carnea aceea? Nu cumva o fi fost vândută pe piaţă şi de aici în farfuriile consumatorilor de bună credinţă? Este responsabilitatea celor de la DSV să răspundă la aceste întrebări. Pe de altă parte, vinovaţi de această situaţie sunt şi administratorii Complexului de porci, fiindcă nu întăresc paza şi nici nu respectă procedurile legale, care prevăd ca niciun cadavru să nu iasă pe poarta unităţii până nu este stropit cu clorură de calciu, pentru a exista siguranţa că nu mai pot ajunge la consumul uman. Autorităţile, în frunte cu Prefectura şi Consiliul Judeţean, ar trebui să aibă o mult mai mare implicare în rezolvarea acestor probleme. Este inacceptabil ca porcii morţi să fie aruncaţi pe câmp. Câinii maidanezi se hrănesc din cadavrele aflate în putrefacţie şi astfel ajung purtători ai unor boli extrem de grave. Aceşti câini pot ajunge în municipiu, pot muşca persoane adulte, pot să muşte copii. Imaginaţi-vă ce s-ar putea întâmpla în astfel de situaţii!", ne-a declarat Dan Păun.
Conducerea DSV Brăila spune că e exclus ca pe rafturile magazinelor autorizate să ajungă carne necontrolată din punct de vedere sanitar-veterinar. "În ultimii 12 ani, n-am mai avut în Brăila nicio toxiinfecţie alimentară, ceea ce denotă că inspecţia veterinară îşi face datoria. Nu înţeleg cum poate cineva să acuze că nu ştiu ce fel de carne ajunge la vânzare fără să fie verificată. Asigur populaţia că toată carnea expusă în magazinele autorizate sanitar-veterinar este verificată în prealabil şi nu prezintă risc de consum. Pentru carnea vândută la colţ de stradă nu putem avea această garanţie, dar este de datoria Poliţiei să îi prindă pe cei care fac aşa ceva", ne-a declarat Gicu Drăgan, directorul DSV.
Contactat de reporterul nostru, Gheorghe Caruz, co-proprietarul "Complexului de Porci" Brăila SA, nu a exclus posibilitatea ca animalele moarte găsite recent pe câmp să provină de la ferma sa. Caruz s-a declarat exasperat de fenomenul furturilor de porci. "Se fură şi nu avem ce le face, că hoţii fură împreună cu paznicii!", s-a plâns Caruz. Întrebat de ce nu ia măsuri pentru întărirea pazei Complexului, omul de afaceri a spus că a schimbat permanent paznicii, dar fără niciun efect. Caruz este de părere că de vină sunt legile prea blânde. "Ce poţi să faci, dacă ăia care fură nu păţesc nimic!?", zice acesta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro