Mergi la conţinutul principal

Martor sub acoperire, judecat pentru mărturie mincinoasă

Considerat, la un moment dat, "asul" din mâneca acuzării, martorul sub acoperire din dosarul atacului asupra familiei fraţilor Buricea a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă. El este acuzat că a încercat să-i ducă de nas pe anchetatori, spunând că nu a participat la scandalul din 4 octombrie 2006 şi încercând, totodată, să se răzbune pe unul dintre învinuiţi, cu care era în conflict. La unul din termene, martorul sub acoperire - înregistrat sub numele fictiv de "Păcureţ Vladimir"-, nimeni altul decât Ionuţ Alexandru Dragomir (19 ani), s-a hotărât subit să iasă din anonimat şi să fie audiat în sală, de faţă cu inculpaţii. De altfel, pe parcursul derulării procesului, mai mulţi inşi audiaţi ca martori şi-au schimbat declaraţiile, pomenindu-se ulterior cu dosare penale. Unul dintre ei, Viorel Titiu, minor, a primit deja o condamnare pentru minciunile îndrugate, iar Sorin Irimia a fost trimis în judecată.

Printre cei peste 40 de martori audiaţi în faza de urmărire penală s-a aflat şi "Păcureţ Vladimir", interogat prin modalităţi speciale de ascultare. Acesta a declarat că, în data de 5 octombrie 2006, s-a întâlnit cu Cristinel Cristea, Dragoş Sorin Ilie, Vasile Ciumanghel şi Florin Alexandru Gheorghe, care i-au spus că Nicuşor Ionaşcu îi aşteaptă la el acasă. Ajungând acolo, li s-a spus să meargă la Poliţie şi să depună fiecare câte un autodenunţ, din care să rezulte că ei sunt autorii faptelor. Toate acestea pentru a-l scăpa de închisoare pe un prieten de-al său, respectiv Eugen Grozea, ce fusese arestat. Martorul sub acoperire a mai precizat că Ionaşcu le-ar fi explicat că ei sunt minori şi astfel nu o să păţească nimic. În aceste condiţii, s-au dus împreună la Poliţie şi la Parchet, şi mai apoi la un cabinet de avocatură, unde au redactat autodenunţul. În document au precizat că ei sunt iniţiatorii scandalului din 4 octombrie, întrucât avocatul le-a spus că, fiind minori, vor primi doar o sancţiune cu amendă sau o condamnare cu suspendare condiţionată a executării.

Fiind audiat de procuror, Păcureţ a precizat că, ulterior depunerii autodenunţului, a aflat că acest lucru i-ar putea atrage răspundere penală gravă şi că, în realitate, nu a participat la săvârşirea faptei.

În cursul cercetării judecătoreşti, martorul a precizat că doreşte să-şi decline adevărata identitate, precizând că nu mai este necesară protejarea sa. În acest context, a spus că nu-şi menţine declaraţia dată în faţa organelor de urmărire penală, întrucât a procedat aşa din dorinţa de a se răzbuna pe Ionaşcu Nicuşor, cu care era în conflict. "În continuare, Dragomir Ionuţ Alexandru a precizat că a participat, în realitate, la incidentele din 4 octombrie 2006, împreună cu celelalte persoane, însă nu mai ştie ce s-a întâmplat atunci. În raport de situaţia prezentată, se constată că Dragomir Ionuţ Alexandru a făcut afirmaţii mincinoase în declaraţia de martor din data de 24.06.2008 (...) privitoare la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat şi care sunt contrare declaraţiilor din faza de urmărire penală", se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată. Inculpatul a fost cercetat în stare de libertate, însă nu i s-a prezentat materialul de urmărire penală, întrucât a dispărut.

De precizat că în dosarul atacului din octombrie 2006, soluţionat de magistraţii Judecătoriei Brăila la începutul lunii februarie, nu mai puţin de 17 indivizi, în frunte cu Radu Bogăţeanu, zis "Romică", au fost condamnaţi pentru participare la atacul asupra celor din gruparea Buricea. Potrivit anchetatorilor, în seara zilei de 4 octombrie 2006, în jurul orei 22.00, Radu Bogăţeanu şi ceilalţi inculpaţi s-au deplasat în cartierul Radu Negru, la blocul T, unde locuieşte familia fraţilor Buricea, în scop de răzbunare. Ei au aruncat cu pietre în geamurile apartamentului, afectând şi alte locuinţe învecinate. În timpul atacului au fost distruse două autoturisme de lux parcate în curtea interioară a blocului, ai căror proprietari se aflau în vizită la fraţii Buricea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro