Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Marius Işfan, medaliat cu argint la naţionalele de şah ale juniorilor

• şahistul legitimat la clubul Fairplay Brăila a obţinut acest rezultat notabil la categoria de vârstă U16, la şah clasic • la proba de dezlegări, Işfan s-a clasat pe locul al patrulea

 

La ediţia din acest an a Campionatului Naţional de şah rezervat copiilor şi juniorilor, care a avut loc în staţiunea Călimăneşti-Căciulata, la care au participat 560 de şahişti de la 60 de cluburi din ţară, Marius Işfan de la clubul Fairplay Brăila a obţinut medalia de argint şi implicit titlul de vicecampion naţional la şah clasic, la categoria de vârstă băieţi 16 ani. Şahistul pregătit de maestrul FIDE  Nicolae Doroftei l-a învins în meci direct pe cel care avea să câştige titlul naţional în acest an, Mihnea Ognean, reprezentantul Clubului Sportiv Şcolar Târgu-Mureş, dar a avut neşansa de a remiza în ultima rundă cu un jucător mai slab cotat.

Considerat cu şansa a cincea la câştigarea medaliei de aur, Marius Işfan a realizat 7 puncte din 9 posibile, cu jumătate de punct mai puţin decât campionul, iar pe locul al treilea la categoria de vârstă U16 s-a clasat principalul favorit după lista de start, candidat maestru Andrei Bulău de la C.S.U. Ploieşti, cu 6,5 puncte.

“Acest rezultat este dublat de o altă performanţă: Marius a obţinut 54 de puncte la coeficientul ELO internaţional, noul ELO cu care este cotat de la 1 mai 2019 fiind de 2164 puncte, cel mai mare avut vreodată de un junior brăilean la vârsta de 15 ani. Credem că până la sfârşitul acestui an Marius va depăşi pragul de 2200 la ELO. Fără sincopa din penultima rundă, remiza cu un jucător mai slab cotat după ce a intrat în criză de timp, ar fi ieşit probabil campion naţional. Oricum, intrarea în lotul naţional restrâns, format din primele şase locuri, este o performanţă în sine. Tensiunea nervoasă şi-a pus amprenta şi din acest motiv nu-i pot reproşa nimic sportivului nostru. Şi la proba de dezlegări, Marius a avut o comportare bună, terminând turneul pe locul al patrulea, la 0,5 puncte de medaliaţii cu argint şi bronz”, a declarat antrenorul Nicolae Doroftei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii