Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mariana Nicolesco a participat la Reuniunea UNESCO de la Paris

Soprana Mariana Nicolesco, preşedintele de onoare al juriului Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto "Hariclea Darclee", a participat, în urmă cu câteva zile, la Reuniunea anuală UNESCO de la Paris. S-au dezbătut teme de interes pentru problemele cu care se confruntă umanitatea: mediul, violenţa şi educaţia. Într-un comunicat de presă se menţionează faptul că savantul francez Jean Malaurie, antropolog de renume mondial, a propus examinarea modului de viaţă al unor populaţii ignorate de la capătul lumii, societăţi aşa-zis primitive, dar care oferă modele de armonie între oameni ce ar putea fi salvatoare pentru lumea de azi. La fel de aplaudată ca intervenţia acestuia a fost aceea a sopranei Mariana Nicolesco, căreia i s-a făcut onoarea de a închide sesiunea şi căreia Directorul General UNESCO, Irina Bokova, i-a adus un deosebit omagiu.
Mulţumind pentru cuvintele de încurajare ale Irinei Bokova, Mariana Nicolesco a spus între altele: "Dragi prieteni, Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée pe care l-am creat în 1995 spre a onora memoria legendarei soprane pentru care Puccini a compus Tosca, Mascagni Iris şi Catalani La Wally, sărbătoresc, în această vară, 20 de ani de minunate succese. Aşa cum spuneam şi la Reuniunea noastră de acum un an, credoul meu este că nimic nu-i apropie pe oameni mai mult decât cântul. Prezenţa mea în China, ca Membră a Juriului Concursului Internaţional de Canto al acestei ţări, a declanşat un fenomen care-mi întăreşte convingerile şi care a depăşit orice imaginaţie. După această vizită, toate sopranele din China vor să cânte La Traviata de Verdi, Violetta fiind un rol pe care l-am interpretat de peste două sute de ori în lumea întreagă. Sute de tinere talente au participat în China la o selecţie în urma căreia în jur de 30 de concurenţi se vor alătura colegilor de pe alte meleaguri înscrişi la această ediţie, ridicând la aproape 2.500 numărul tinerilor talente din 50 de ţări şi 5 continente veniţi la Brăila până acum. Înţeleg să onorez astfel Înaltul Patronaj UNESCO şi titlul de Artist UNESCO pentru Pace care mi-a fost conferit".
În acest an, în urma selecţiei, au fost aleşi 180 de tineri artişti din întreaga lume pentru a participa la ediţia jubiliară a Concursului Internaţional de Canto "Hariclea Darclée", care se va desfăşura în perioada 28 iulie - 9 august.

 
Categorie articol: 

Comentarii