Mergi la conţinutul principal

Marele premiu, câştigat de un băimărean

Emoţii, premii, momente de bucurie, aplauze, toate acestea au creat atmosfera ultimei seri a Festivalului Naţional de Folk "Chira Chiralina". Cea de-a patra ediţie a concursului găzduit de Brăila s-a încheiat duminică, 8 noiembrie, cu Gala Laureaţilor. Odată cu începerea decernării premiilor au apărut şi emoţiile în rândul celor 20 de concurenţi înscrişi în competiţie. Juriul, prezidat de Titus Andrei, a remarcat calităţile componistice şi interpretative ale participanţilor, dar şi tehnica instrumentală deosebită, aspecte care au contribuit la ridicarea ştachetei actualei ediţii a festivalului. Departajarea concurenţilor a fost o misiune dificilă pentru membrii juriului: Ştefan Stănescu - producător TVR2, Dana Andronie - redactor "Jurnalul Naţional", Silvian Stâncel - cantautor şi Bujor Macrin - actor al Teatrului "Maria Filotti". Marele premiu al Festivalului Naţional de folk "Chira Chiralina", în valoare de 2.500 de lei, a fost câştigat de Florin Radu Ştefan, din Baia Mare. Premiul I, în valoare de 1.000 de lei, a fost obţinut de Mihai Boicu, din Suceava, premiul al II-lea, în valoare de 750 de lei, a fost câştigat de Mihai Călian, din Cluj Napoca, iar premiul al III-lea, în valoare de 500 de lei, i-a revenit lui Ionuţ Mangu, tot din Cluj Napoca. Premiul "Young and folk" oferit de Radio Lynx, a fost câştigat de Alexandra Andrei, din Negreşti, judeţul Vaslui, care va avea oportunitatea de a înregistra două piese. Premiul de popularitate, oferit de Consiliul Judeţean Brăila, i-a fost decernat brăileanului Florin Chiriac. Premiul Fundaţiei "Nicu Alifantis" i-a revenit Alinei Manole, care a încântat publicul cu un recital în prima seară a festivalului.

Spectacolul a fost prezentat de Elena Andron şi Valentin Terente,  actori ai teatrului brăilean. Festivalul a fost organizat de Consiliul Judeţean Brăila şi Centrul de Creaţie.

Din culisele viitoarei ediţii a festivalului de la Brăila

Preşedintele juriului, Titus Andrei, a dezvăluit publicului brăilean câteva informaţii din culisele ediţiei cu numărul 5 a Festivalului "Chira Chiralina". Propunerile discutate cu preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu şi cu primarul Aurel Simionescu,au vizat înfiinţarea unor noi secţiuni în cadrul festivalului, dar şi organizarea unui spaţiu dedicat vieţii şi operei lui Panait Istrati, în foaierul Casei Tineretului. "Fiind un concurs atât de bun şi în ceea ce priveşte creaţia folk din România, n-ar fi rău ca de anul viitor să dăm şi un premiu la creaţie. Dat fiind faptul că apar interpreţi cu tehnică instrumentală foarte bună, să dăm un premiu şi pentru tehnică instrumentală. Ceea ce ni s-a părut foarte frumos şi binevenit este ca soliştii să cânte şi o piesă din repertoriul folk consacrat, clasic, iar cea de-a doua piesă să fie din creaţia proprie, în aşa fel încât să păstrăm şi tradiţia, dar să încurajăm şi aceşti tineri talentaţi prin creaţiile pe care le prezintă. De asemenea, aş mai sugera ca prin expoziţiile care sunt organizate în foaier, fiind a cincea ediţie anul viitor, să facem un scurt istoric al acestui festival, prin fotografii. Pentru că titulatura de «Chira Chiralina» şochează uşor şi lumea se duce la sursă, de ce nu, la a V-a ediţie, să rezervăm şi acestui scriitor brăilean cu un talent imens, Panait Istrati, un colţ în care să-i afişăm activitatea, opera şi viaţa, care a fost atât de tumultuoasă şi atât de plină de evenimente. Îl felicit pe Alifantis că a venit cu ideea Chira Chiralina", a spus Titus Andrei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro