Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Marea problemă a PNL

La cum se conturau ieri lucrurile, noul guvern ar urma să fie format de PNL, singurul partid din Opoziţie dispus să intre oricum la guvernare – chiar şi cu un guvern minoritar. Poate că ar avea ceva susţinere în Parlament, pe anumite proiecte, dar e greu de crezut că se va bucura de majoritatea necesară unei guvernări depline, aşa cum a avut alianţa PSD-ALDE-UDMR-Minorităţi, până de curând.

Evident, premier urmează să fie liderul liberalilor, Ludovic Orban – aceasta fiind propunerea PNL cu mult înainte de noul context politic. O propunere de altfel logică - de regulă, premier este desemnat preşedintele partidului care preia guvernarea.

Trebuie să recunosc, mi-e greu să mi-l imaginez pe Ludovic Orban prim-ministru. Sau, mai exact, un prim-ministru bun. Este adevărat, comparativ cu Viorica Dăncilă, orice premier este mai bun. PSD şi Dăncilă au dus la un nivel atât de jos funcţia de premier, încât orice altă persoană ajunsă de acum încolo în fruntea guvernului va părea un adevărat expert. Ludovic Orban vorbeşte mult mai corect limba română, ceea ce, din start, este un mare avantaj. Mai mult, liberalul chiar ştie şi ceva limbi străine şi pare că a făcut şcoală „pe bune”, cum se spune. Nu are nici probleme penale (în dosarul din 2016, legat de campania pentru Primăria Capitalei, la care candida, fiind achitat definitiv), aşa că e deja peste foarte mulţi dintre actualii pesedişti cu funcţii.

Problema lui Orban este că a mai guvernat – a fost, timp de aproape 2 ani, ministru al Transporturilor, în 2007-2008, în guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu. Din această calitate, de numele lui Ludovic Orban nu se leagă nimic măreţ la capitolul infrastructură, autostrăzile fiind un capitol extrem de neglijat şi atunci. A existat o excepţie, cu care însă nici măcar Orban nu a ştiut să se laude (poate pentru că, la vremea aceea, proiectul a părut o extravaganţă): Transalpina.

Tocmai de aceea, Ludovic Orban va trebui să formeze un cabinet din oameni fără vulnerabilităţi, să se înconjoare de oameni care nu au mai guvernat, inteligenţi, profesionişti adevăraţi, cu ceva realizări la activ, în acelaşi timp cu carismă şi tupeu politic. În caz contrar, va fi „mâncat” de toate celelalte partide din Parlament, rămase în Opoziţie, de la stânga la dreapta. De modul în care PNL va şti să formeze noul guvern şi de modul în care va şti să guverneze depinde nu doar soarta liberalilor, ci mai ales soarta PSD. Pentru că orice greşeală a PNL va fi însutit speculată de PSD, ajutat de televiziunile sale de casă, care abia aşteaptă. Pentru că asta ştie PSD să facă foarte bine: să speculeze orice eroare, orice ezitare, orice pas greşit făcut, să întoarcă în favoarea lui, să exagereze, să manipuleze, să mintă cu tupeu, să aştepte la cotitură şi să dea la cap. Ziua sau noaptea, ca hoţii.
Categorie articol: 

Comentarii