Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Marea modernizare a sistemelor de irigatii brailene

Irigatiile din citeva zone ale judetului Braila vor costa mai putin, in urmatorii ani, dupa ce va fi pus un practica un amplu program de investitii pentru modernizarea citorva statii de pompare si a unor canale de aductiune. In total, se vor investi 26 milioane de euro, din care Guvernul Romaniei asigura 3 milioane, restul reprezentind fonduri provenite de la Banca Mondiala. Dupa cum ne-a informat Dan Ionel, directorul Administratiei Nationale pentru Imbunatatiri Funciare, Sucursala Arges - Ialomita - Siret, sint vizate doua sisteme de irigatii: cel de pe Terasa Brailei, ce acopera o suprafata de 37.000 hectare, si cel de pe Terasa Viziru, ce deserveste 35.000 ha. Lucrarile au inceput deja, in terasa Braila, la statia de alimentare de pe Dunare, km. 166. Contra a 3 milioane de euro - finantare de la Guvern - firma constanteana CLIF SA modernizeaza bazinul de aspiratie al statiei si schimba vechile conducte din beton armat, care leaga gura de aspiratie de la Dunare cu bazinul de refulare de linga digul Braila-Galati, cu alte conducte noi, din rasini si fibra de sticla, garantate sa dureze cel putin 100 de ani. Incepind din primavara anului viitor, pe o finantare de 7 milioane de euro de la Banca Mondiala, va fi dotata cu tehnologie de ultima ora statia de la km 166 si se va reabilita canalul de aductiune, lung de 20 kilometri, ce ajunge de la respectiva statie de pompare la Scortaru Vechi.
Pe Terasa Viziru investitia se ridica la 16 milioane de lei. Si aici, lucrarile se vor desfasura in doua etape. Toamna aceasta vor fi reabilitate doua statii principale, iar in primavara vor intra in lucru patru statii de repompare si un canal de aductiune.
Reparatii si modernizari de o asemenea amploare nu s-au mai facut in judetul Braila, din 1989. Directorul ANIF, Dan Ionel, ne-a declarat ca prin inlocuirea vechilor motoare, mari consumatoare de energie, cu altele noi, de ultima generatie, statiile de pompare vor fi mult mai eficiente, iar asta se va reflecta si in tariful pentru irigatii platit de agricultori, care va scadea semnificativ.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii