Mergi la conţinutul principal

Mare Sărbătoare. Hramul Bisericii “Sfinţii Arhangheli”

• pe 8 noiembrie, brăilenii sărbătoresc, an de an, hramul celui mai vechi lăcaş de cult al oraşului, ridicat pe “loc sfânt” • în anii '90, sub Biserica “Sfinţii Arhangheli” s-a descoperit un cimitir vechi de şase veacuri • geamie turcească până la 1828, biserica a primit o icoană îmbrăcată în aur şi argint de la marele duce Mihail Romanov • clopotniţa este zidită pe cheltuiala soţilor Nedelcu şi Ana P. Chercea, marii filantropi ai Brăilei

 

Dreptmăritorii creştini din Brăila sărbătoresc, astăzi, hramul celui mai vechi lăcaş de cult al oraşului, Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Amplasată în Centrul Vechi al urbei, biserica veche de veacuri a fost, la un moment dat, geamie turcească, în timpul vremelnicei stăpâniri otomane. În anii '50, pe vremea prigoanei comuniste, a fost la un pas de a fi demolată.

 

Simbol al Brăilei, la un pas de a fi martirizat

 

Simbol al Brăilei dezrobite şi fostă catedrală a oraşului în secolul XIX, Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” este unul din cele patru monumente istorice ctitorite în Piaţa Traian, care ne reprezintă în ochii lumii întregi de mai bine de un secol. Ctitoria poartă hramul Sfinţilor Voievozi ai oştilor cereşti, Arhanghelii Mihail şi Gavriil, slujitorii Lui Dumnezeu şi apărătorii credinţei. Monument istoric, continuator al vechii Mitropolii a Proilaviei, care i-a ţinut laolaltă pe creştini în Evul Mediu, sfântul lăcaş a fost la un pas de a fi făcut una cu pământul, pe timpul dictaturii comuniste (aşa cum s-a întâmplat cu “Sf. Spiridon” şi “Sf. Parascheva”).

Construită, potrivit istoricilor, la sf. sec. XVII - înc. sec. XVIII, pe vremea domnitorului-martir Constantin Brâncoveanu, în vecinătatea redutelor turceşti care apărau citadela, biserica din Piaţa Traian a fost locul unde s-au închinat brăilenii de odinioară. Transformată, ulterior, în geamie turcească (se pot observa şi astăzi detalii arhitectonice moştenite de la musulmani), biserica a redevenit lăcaş de cult ortodox după eliberare, în anul 1828.

Ridicată de către turci din cărămidă nearsă şi pe sol instabil, Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a avut nevoie de nenumărate lucrări de consolidare, fiind mult afectată de cutremure, de umiditate şi de nenorociri. În anul 1883, a ars clopotniţa bisericii, fiind distruse în incendiu şi cele trei clopote de bronz turnate la Sankt Petersburg, în anul 1832. Actuala clopotniţă, precum şi clopotele, au fost realizate pe cheltuiala soţilor Nedelcu şi Ana P. Chercea, marii filantropi ai Brăilei, în anul 1922.

Biserica “Sfinţii Arhangheli” a scăpat de la demolare în anii prigoanei comuniste datorită părintelui paroh Alexandru Mateescu, devotat slujitor al altarului. Părintele i-a convins că sfântul lăcaş este, de fapt, un monument istoric ce trebuie păstrat pentru urmaşii noştri.

Se poate afirma cu certitudine că biserica din Centrul Vechi este ridicată pe “pământ sfânt”. De ea ne leagă mai bine de şase veacuri de istorie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro