Mergi la conţinutul principal

Mare nevoie de sânge la Brăila!

• Ziua Mondială a donatorilor de sânge, sărbătorită în fiecare an pe 14 iunie, nu a trecut neobservată nici la Brăila• cu această ocazie, medicii Centrului de Transfuzie Sanguină au făcut un apel la locuitorii întregului judeţ să vină să doneze, indiferent de grupă, şi să o facă în mod regulat

 

Este mare nevoie de sânge la Centrul de Tranfuzie Sanguină Brăila! Aici unde, la fel ca în mai toată ţara, se resimte o criză acută, deoarece în ultimii 4 ani tendinţa donării voluntare de sânge a înregistrat un trend descendent. Dacă ne uităm mai în urmă, cu 10 ani, de exemplu, situaţia devine deja critică, iar cifrele vorbesc de la sine. Astfel, dacă în perioada 2004-2010, Centrul de Tranfuzie Sanguină Brăila număra, anual, peste 11.000 de donatori, din 2015 - 2016, numărul donatorilor a scăzut continuu, ajungând la 8.500. Asta înseamnă o medie lunară de 700 de donări şi zilnică de 30, mult prea puţin faţă de necesarul de sânge din spitale, după cum atrag atenţia medicii brăileni.

Există, însă, brăileni care continuă să doneze, pentru a-şi ajuta semenii. Printre aceşti donatori se numără şi Janina, o tânără de 36 de ani care se afla, vineri dimineaţă, de Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge, la Centrul de Transfuzii Sanguine Brăila, cu carnetul de donator în mână. Un om modest şi cu o sănătate tun, spune ea, şi donator de “profesie” încă din 2005. Asta o face donator onorific, pentru că gestul său a făcut diferenţa dintre viaţă şi moarte, contribuind la salvarea a zeci de vieţi. Este un gest pe care brăileanca spune că îl face voluntar,  fără să aştepte nimic în schimb. “Eu donez sânge din 2005. O fac pentru că mă simt bine şi îmi place să îi ajut şi pe alţii. Poate, la un moment dat, voi avea şi eu nevoie şi mi-ar plăcea să fiu ajutată. Lumea ar trebui să vină să doneze sânge, să facă un bine, fără să aştepte ceva în schimb. Te gândeşti că la un moment dat, roata se întoarce şi cineva apropiat ţie va fi în situaţia asta şi nu trebuie să aşteptăm să vină acel moment”, ne-a povestit Janina Negrea. De altfel, nici beneficiile donatorilor de sânge nu sunt de neglijat, mai spune femeia, care recunoaşte că îi prind bine tichetele de masă, dar şi reducerile pe mijloacele de trasport în comun. Avantaje de care se bucură orice donator, care în ziua recoltării primeşte un carnet cu 6 tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă şi 50% reducere din preţul unui abonament pe mijloacele de trasport în comun, pe o lună, iar cei care locuiesc în judeţ se aleg cu decontarea integrală a biletelor de călătorie. “Nu în ultimul rând, beneficiile pentru sănătate sunt uriaşe. Donarea de sânge previne infarctul de miocard şi accidentul vascular cerebral”, precizează dr. Magdalena Iugulescu , directorul Centrului de Tranfuzii Sanguine Brăila.

Potrivit datelor centralizate de medicii de aici, vineri, de Ziua Mondială donatorilor de sânge, au venit să doneze sânge 28 de donatori, un număr chiar sub media zilnică, iar dacă luăm în calcul şi perioda concediilor, viitorul nu sună bine. Cel puţin nu în următoarele 3 luni, în perioada vacanţei de vară.  “Acum (n.r. -vineri, 14 iunie ) de Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge, au fost 28 de donatori , e un număr critic, nemulţumitor, vă daţi seama! Noi, în anii foarte buni, aveam undeva la 40 de donatori pe zi. Astăzi (vineri, 14 iunie) a fost nevoie de grupa de sânge din grupa 0 negativ. Sunt pacienţi internaţi cu această grupă de sânge, iar stocul de sânge existent este foarte mic şi în felul ăsta, ei sunt puşi în aşteptare. În general, noi avem nevoie de orice grupă de sânge” , a precizat dr. Magdalena Iugulescu, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Brăila. Medicul a atras atenţia că faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, sunt cu 60 de donatori mai puţini în 2019, adică aproximativ 3.300 de donatori. “Am făcut eu nişte calcule şi mi-a ieşit că, în primele 5 luni ale acestui an ar fi cam cu 12 donatori lunar mai puţin faţă de 2018, când am avut 700 de donări pe lună”, a mai precizat dr. Magdalena Iugulescu. Se întâmplă asta, din cauza migraţiei, cred medicii, un fenomen întâlnit la nivel naţional. “O bună parte din populaţia de vârstă activă este plecată din ţară. În Brăila a rămas o populaţie mai îmbătrânită şi cu probleme de sănătate. Spun asta pentru că la noi se prezintă mai mulţi oameni să doneze , însă nu toţi o pot face din cauza problemelor de sănătate”, a conchis directorul Centrului deTranfuzii Sanguine Brăila. Potrivit sursei citate, donatorul ideal are 39 de ani, 70 kg şi o tensiune de aviator.

În 2019, Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge, a avut drept slogan

“Sânge sigur pentru toţi”, un mesaj menit să crească gradul de conştientizare cu privire la nevoia universală de sânge sigur în furnizarea asistenţei medicale şi rolurile esenţiale pe care donaţiile voluntare le joacă. Practic, tema din acest an reprezintă o chemare la acţiune pentru toate guvernele, autorităţile şi serviciile să furnizeze resurse adecvate, să pună în aplicare sisteme şi infrastructuri pentru a creşte colectarea de sânge de la donatori, să ofere asistenţă medicală de calitate, să promoveze şi să utilizeze adecvat sângele şi să instituie sisteme de supraveghere a întregului lanţ de transfuzii de sânge.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro