Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Marş de criză al poştaşilor brăileni

* premiile prea mici, în ton cu criza economică, nu prea i-au ambiţionat pe concurenţi * doar câţiva au luat cursa în serios * imediat după start, multe dintre poştăriţe au cotit-o spre mănăstire, să aprindă lumânări ca să nu-şi piardă slujba

Zeci de poştaşi şi poştăriţe s-au întrecut, sâmbătă, în staţiunea Lacu Sărat, în tradiţionala competiţie profesional-sportivă "Marşul factorilor poştali". Întrecerea s-a ţinut pe aleea din faţa mănăstirii "Sf. Pantelimon", concurenţii trebuind să o parcurgă de la un capăt la altul, de trei ori fetele, şi de cinci ori băieţii. Primele s-au aliniat la start doamnele şi domnişoarele poştăriţe, dar, deşi obişnuite cu mişcarea, dată fiind natura meseriei, nu toate concurentele au avut chef de alergat. Doar câteva au luat-o la picior serios, încercând să se detaşeze de restul plutonului. Nici nu a fost greu, fiindcă marea majoritate a plecat la pas, ca într-o plimbare de relaxare. Unele doamne, mai în vârstă, deşi aveau numărul de concurs prins pe piept, au ieşit de pe traseu după doar o sută de metri, cotind-o pe aleea mănăstirii. "Mergem să aprindem câteva lumânări, ca să nu rămânem fără serviciu", ne-a spus, mai în glumă, mai în serios, una dintre poştăriţe. Între timp, colegele rămase în cursă au încercat să-şi demonstreze condiţia fizică. Câştigătoare a fost Georgeta Enache, de 34 de ani, factor poştal în comuna Mircea Vodă, care s-a detaşat lejer de restul plutonului, dovedindu-se imposibil de depăşit. Este a doua oară consecutiv când câştigă faza judeţeană a competiţiei, calificându-se pentru faza regională, desfăşurată la Galaţi. Anul trecut, la regională, a ocupat locul doi, însă la faza naţională nu s-a clasat decât pe poziţia 17.
A doua sosită a fost Carmen Predoiu - poştăriţă în Făurei , iar a treia s-a clasat Rodica Munteanu, factor poştal în municipiu.
La băieţi, competiţia a avut un câştigător devenit deja tradiţional: este al 18-lea an consecutiv când Ionel Ciochină, 35 de ani, poştaş în comuna Vişani, se clasează pe locul I. Nu foarte înalt de statură, dar cu constituţie de maratonist veritabil, Ciochină este cunoscut printre colegi pentru aptitudinile sale atletice şi toată lumea este conştientă că n-are cum să-l întreacă. Şi la regionala de la Galaţi iese mereu primul, însă la naţională n-a reuşit niciodată să urce mai sus de locul 9. La judeţeana de anul acesta, pe II s-a clasat Traian Broască, tot din Vişani, iar pe III a ieşit Valentin Bucur, din Brăila.
Primii trei clasaţi, atât de la fete cât şi de la băieţi, merg la regională, iar de acolo, dacă reuşesc să prindă podiumul, ajung la naţională şi, mai departe, la faza balcanică. Niciun poştaş brăilean n-a reuşit, însă, în ultimii ani, să treacă de faza naţională, pentru a ajunge să se bată pentru trofeul de cel mai rapid factor poştal din Balcani.
Anul acesta, pentru faza judeţeană, premiile au fost modice, iar asta explică întrucâtva lipsa de implicare în concurs a majorităţii poştaşilor aliniaţi la start. Locul I a fost recompensat cu 70 lei, pentru locul II s-au dat 50 lei, iar pentru III doar 30 lei. Banii au fost daţi de Sindicatul Poşta Brăila. "E criză, mai mult nu s-a putut", ne-au explicat liderii de sindicat. Totuşi, fiindcă "Marşul Factorilor Poştali" are o tradiţie de peste 30 de ani şi trebuie să fie un motiv de bucurie pentru toţi lucrătorii Poştei, participanţii la întrecerea de sâmbătă au fost invitaţi la o masă festivă, indiferent dacă au dus sau nu cursa până la capăt.
Categorie articol: 

Comentarii