Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Manifestatii la Kiev, pentru si impotriva recunoasterii Armatei nationaliste

Citeva sute de ucraineni au cerut marti ca veteranii nationalisti sa fie recunoscuti drept combatanti pentru independenta Ucrainei, in timp ce aproximativ 200 de militanti prorusi, care ii considera "nazisti", au manifestat impotriva, relateaza AFP.
Manifestantii nationalisti, printre care un numar mare de tineri, dar si fosti combatanti, s-au strins intr-un parc din centrul orasului, purtind steaguri ucrainene si ale miscarii nationaliste.
Acestia cer autoritatilor sa recunoasca actiunile Armatei Insurectionale a Ucrainei (UPA), instrument al miscarii nationaliste in anii '40 si '50, cind Ucraina era o republica sovietica, drept o "lupta pentru independenta", a declarat Oleg Tiagnibok, lider al partidului Svoboda (Libertate, extrema-dreapta).
O instanta din Kiev interzisese manifestantilor sa defileze in centrul orasului pentru a evita ciocniri cu comunistii si cu alte partide de stinga, pentru care acesti veterani nu sint altceva decit niste "nazisti".
In paralel, circa 200 de simpatizanti ai stingii proruse, purtind drapele rosii, s-au adunat in fata unui monument al lui Lenin si in piata Independentei pentru a manifesta impotriva recunoasterii UPA. Si acestora le-a fost interzis sa defileze.
UPA a luptat pentru independenta Ucrainei impotriva Armatei rosii, nazistilor si polonezilor, inainte de a fi distrusa de sovietici.
Moscova a considerat ca UPA, care salutase intr-un prim moment sosirea germanilor in Ucraina inainte de a le declara razboi, era o organizatie fascista.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii