Mergi la conţinutul principal

Manifestările dedicate Zilei Jandarmeriei Române încep încă de sâmbătă, la Brăila

• jandarmii brăileni vă aşteaptă, sâmbătă, în Grădina Mare, între orele 10.00-18.00 cu activităţi interactive, iar între orele 16.00 şi 17.00, vor efectua exerciţii demonstrative specifice • pe 3 aprilie, la sediul Jandarmeriei Brăila, are loc Ziua Porţilor Deschise, în intervalul orar 11.00-13.00

 

Jandarmeria Română înseamnă mai mult decât ceea ce se vede prin intermediul ecranelor telefoanelor mobile, iar pentru a vă arăta şi alte atribuţii pe care le are, în afara celor despre care s-a vorbit mult în ultima perioadă, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila vă invită, sâmbătă, în Grădina Mare. În intervalul 10.00-18.00, jandarmii vor fi prezenţi în parc. Au pregătit mai multe activităţi interactive, iar între orele 16.00 şi 17.00 vor efectua exerciţii demonstrative specifice de intervenţie profesională.

Manifestările continuă pe 3 aprilie, atunci când instituţia împlineşte 169 de ani de la înfiinţare. La sediul IJJ Brăila, din strada Industriei, nr. 1, se va desfăşura Ziua Porţilor Deschise, între orele 11.00-13.00. Printre activităţile pregătite se numără prezentarea materialelor şi a tehnicii din dotare, expoziţie documentară cu aspecte istorice din viaţa Jandarmeriei Române, iar de la ora 12.00 sunt pregătite momente de “acţiune”: exerciţii demonstrative de intervenţie profesională, folosind câinii de serviciu, de autoapărare şi intervenţie profesională, prezentate de instructorii sportivi de arte marţiale din cadrul Jandarmeriei Brăila.

Ca un scurt istoric al autorităţii publice, Jandarmeria Română a luat fiinţă pe 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obstesc, semnând “Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. Ca urmare, legea prevedea că Regimentul de jandarmi din Moldova se împarte în două subdiviziuni, fiecare având zona de responsabilitate formată din câte şase ţinuturi (judeţe). La fiecare ţinut era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga cât o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei (Iaşi). În total, 14 companii de jandarmi. Totodată, în această lege se stabilea Jandarmeriei următoarele misiuni: privegherea siguranţei publice, ţinerea unei bune orânduieli şi ducerea la îndeplinire a legilor. În perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Jandarmeria a fost supusă unui amplu proces de modernizare, ca de altfel toate instituţiile statului naţional modern român.

Astăzi, Jandarmeria Română are atribuţii în segmentul ordinii şi siguranţei publice, al pazei obiectivelor şi transporturilor, misiuni în situaţii de urgenţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro