Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Manifestările Darclée, o piatră de temelie în cultură

Timp de o săptămână, Brăila a fost gazda unui maraton liric prilejuit de Cursurile de Măiestrie Artistică oferite de soprana Mariana Nicolesco, în contextul Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, manifestări aşezate sub Înaltul Patronaj UNESCO. Între 29 iulie şi 4 august, pe scena Teatrului “Maria Filotti”, cât şi pe Esplanada de pe malul Dunării, au fost programate o serie de manifestări care au marcat marea personalitate a legendarei Hariclea Darclée la 80 de ani de la trecerea sa în eternitate. Conferinţa susţinută de Stephan Poen, medic foniatru, doctor în Muzicologie, proiecţiile video cu  arii din opere celebre interpretate pe marile scene ale lumii de Hariclea Darclee, cât şi de Mariana Nicolesco, recitalul tinerilor artişti şi, nu în ultimul rând,  Concertul Extraordinar al laureaţilor Concursului Darclée, acompaniaţi de Corul Filarmonicii George Enescu pregătit de Iosif Ion Prunner şi de Orchestra Festivalului Darclée, sub bagheta Maestrului Marco Balderi sau Gala Master Class, care a avut loc pe scena pe care Hariclea Darclée debuta în anul 1881, au sensibilizat şi au încântat sufletele însetate de frumos ale spectatorilor brăileni.

Din 1995 încoace, la Festivalul şi Concursul Darclée precum şi la Cursurile de Măiestrie Artistică Master Classes oferite de soprana Mariana Nicolesco în anii dintre o ediţie şi alta a competiţiei, numărul participanţilor se ridică acum la 2900 de speranţe ale artei cântului din 50 de ţări şi 5 continente. Sunt tineri care au găsit aici, în oraşul de la Dunăre, un model unic de urmat şi care, an de an, vorbesc despre Brăila în toate limbile pământului.  Alături de “zmeii “ săi, cum îi numeşte pe participanţii la Cursurile de Măiestrie Artistică şi la manifestările Darclée, soprana Mariana Nicoesco a fost, timp de o săptămână, în centrul vieţii culturale din Brăila. Ca o flacără sacră, o permanentă sursă de energie, de frumuseţe, de împlinire, celebra soprană a lansat de-a lungul timpului pe orbita internaţională a cântului o generaţie tânără de cântăreţi, care continuă să cucerească scenele lumii şi să aducă bucurie oamenilor. An de an, fabuloasa experienţă a sopranei Mariana Nicolesco se transferă pe tărâmul fascinant al Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée şi  se revarsă în toată splendoarea ei asupra manifestărilor care cuceresc oraşul de la Dunăre timp de o săptămână, în miez de vară.

“Nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul”, apreciază soprana Mariana Nicolesco, adăugând, an de an, prin manifestările Darclée, încă o piatră de temelie în arta cântului, în cultură.
Categorie articol: 

Comentarii