Mergi la conţinutul principal

Mangiurea explică de ce CUP are interzis la punctele termice

• directorul societăţii, Silviu Mangiurea, susţine că situaţia este foarte complexă şi că preluarea punctelor termice şi a centralelor din municipiu care au aparţinut de CET SA Brăila ar fi extrem de păguboasă • principalul motiv pentru care Compania a refuzat preluarea în administrare a acestor puncte este pentru că ar putea genera sancţiuni din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), unde CUP Dunărea are un împrumut

 

Noul director al Companiei de Utilităţi Publice (CUP) Dunărea Brăila, Silviu Mangirea, a oferit câteva explicaţii succinte legate de motivele pentru care punctele şi centralele termice rămase de la fostul sistem de termoficare nu pot fi preluate de către instituţia pe care o conduce. Acesta a afirmat că problema este destul de complexă şi că deja a înaintat o informare către conducerea Primăriei şi a Consiliului Local Municipal Brăila. Potrivit acestuia, principalul motiv pentru care a luat decizia de a refuza preluarea în administrare a punctelor termice este acela că ar putea genera sancţiuni din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). “Am prezentat un material scris şi la Consiliul Local. Dar cel mai important motiv este faptul că noi, prin contractul cu BERD, pentru noile investiţii şi dezvoltări pe care le facem în sistem avem o clauză clară, care spune să nu desfăşurăm alte activităţi decât, exclusiv, apă şi canal. În situaţia în care se sesizează că noi desfăşurăm alte activităţi în afară de acestea două, clar toţi banii primiţi se vor da înapoi. Am informat conducerea Primăriei, Consiliul Municipal Local. Deci nu putem să facem această treabă. De asemenea, mai este şi contractul de desemnare ADI, sunt mai multe acte normative de invocat”, a declarat Mangiurea, pe scurt, deoarece era la o întâlnire a Asociaţiei Române a Apei (ARA), în afara municipiului.

Precizăm că, într-adevăr, CUP Dunărea a contractat un împrumut pentru a-şi asigura partea sa de cofinanţare la proiectul investiţional privind reabilitarea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare din întreg judeţul. Mai exact, discutăm despre programul amplu cu finanţare prin POS Mediu 2007 - 2013, accesat de CUP Dunărea, cu o valoare finală de peste 90 milioane de euro, din care 77,18% reprezintă grantul european, 11,8% - contribuţia de la bugetul de stat, 1,81% contribuţia comunităţilor unde se fac lucrările şi 9,21% este contribuţia CUP Dunărea. Şi tocmai pentru a asigura partea sa de finanţare, operatorul a contractat, în 2009, acest împrumut multianual de BERD.

Dragomir: “Analizăm!”

Situaţia punctelor termice din oraş rămase pradă hoţilor a intrat recent în atenţia municipalităţii. La scurt timp după ce problema a fost ridicată în cadrul şedinţei ordinare a CLM Brăila de către consilierul municipal PND Traian Adrian, primarul Marian Dragomir a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă că va analiza situaţia în ideea găsirii unei soluţii. “CUP Dunărea spune că există o problemă legată de accesarea fondurilor europene şi incompatibilitatea în care ar intra. Analizăm!”, a afirmat, scurt, Dragomir.

Reamintim că, odată cu intrarea în faliment a fostei fabrici de caldură - SC CET SA Brăila, toata reţeaua secundară aparţinând domeniului public al municipiului s-a reîntors la proprietarul iniţial, adică CLM, care a decis încă din 2014 că bunurile vor fi preluate în administrare de către CUP Dunărea, în vederea valorificării. Acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece fosta conducere CUP a refuzat să preia inventarul termoficării, iar decizia pare să se menţină şi de noul director. În total, discutăm despre 57 de puncte termice şi 12 centrale termice răspândite în întreg municipiul, toate cu o valoare estimată undeva la aproape 45 milioane lei, adică echivalentul a circa 10 milioane de euro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro