Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mancarea de post − sanatoasa pentru organism?

Mancarea de post este adesea asociata pe nedrept cu alimentele fade, lipsite de savoare si, nu de putine ori, ultraprocesate. Insa orice perioada de post de peste an − in special Postul Pastelui si Postul Craciunului – poate fi o veste buna pentru sanatate si un prilej de detoxifiere spirituala si fizica deopotriva. Conditia este sa faceti alegeri intelepte cand vine vorba despre alimentele pe care le consumati.

In functie de tipul postului pe care il tineti (catolic sau ortodox, de pilda), va trebui sa renuntati la alimentele consumate in mod obisnuit (carne, mezeluri, oua, lactate, in anumite zile chiar si ulei) si sa optati pentru unele care sa le inlocuiasca cu succes – atat din punct de vedere nutritional, cat si gustativ. Alegand cu atentie alimentele care va compun meniul in aceasta perioada, va puteti asigura ca mancarea de post este sanatoasa pentru organism, iar nevoile acestuia sunt indeplinite in totalitate.

Surse de proteine in post

Dat fiind ca postul implica renuntarea la consumul preparatelor de origine animala, surse esentiale de proteine pretioase pentru organism, primul pas pentru o nutritie echilibrata in acest rastimp este asigurarea lor din surse vegetale. Adaugati, asadar, in meniu leguminoase (fasole, mazare, naut, linte, soia), fructe oleaginoase (nuci, alune, arahide, migdale, fistic, nuci caju s.a.), ciuperci, seminte.

Nu uitati nici de orezul brun ori de cerealele integrale care, pe langa un aport valoros de proteine, asigura si o cantitate excelenta de fibre, necesare pentru un tranzit intestinal optim si functionarea buna a intregului sistem digestiv.

Nu in ultimul rand, tineti cont de faptul ca este necesara o cantitate mai mare de proteine vegetale pentru a suplini absenta celor de origine animala – asadar, combinati zi de zi mai multe surse de proteine pentru a elimina riscul unei eventuale carente care vine la pachet cu oboseala accentuata, sistem imunitar slabit si caderea excesiva a parului.

Fructele in coaja lemnoasa, deliciu pentru sanatate

Legumele si fructele, esentiale in perioada postului

Legumele si fructele sunt o parte importanta a meniului oricand, mai ales in perioada postului, cand pot suplini deficitul de nutrienti favorizat de absenta carnii, oualor si lactatelor. Surse foarte bune de vitamine si minerale, dar si de fibre, legumele si fructele sunt usor accesibile si pot fi consumate intr-o varietate de moduri – proaspete, gatite la cuptor, aburi, pe gratar, ca atare sau in combinatii etc.

In plus, consumul lor asigura senzatia de satietate in contextul unui aport caloric mic − in special in cazul legumelor; fructele, cu precadere cele dulci, precum strugurii si bananele, ar trebui consumate cu atentie. Legumele si fructele bio, provenind din surse controlate, sunt alegerea optima; dar, chiar si atunci cand nu va este mereu la indemana aceasta optiune, aceste alimente sunt de preferat celor ultraprocesate – de tipul pateurilor si al mezelurilor vegetale, conservelor de legume din comert etc.

Citeste mai departe pe farmaciata.ro.




Categorie articol: 

Comentarii