Mergi la conţinutul principal

Mame la 13 ani

Inca la pubertate sau abia trecute de aceasta virsta, din ce in ce mai multe fetite inlocuiesc papusile cu nou nascuti, devenind, fara sa-si dea seama prea bine ce se intimpla, mame. Nematurizate pisihic si fizic, acestea realizeaza prea tirziu ca jocul "de-a mama si de-a tata" poate avea urmari dramatice, lasindu-le, de multe ori, cu traume psihice.
In anul care a trecut, Romania a reusit sa mai ocupe o pozitie "fruntasa", clasindu-se pe locul intii in Europa, in ceea ce priveste nasterea in rindul mamelor minore, Romania inregistrind 5.500 nasteri anual la fete cu virsta sub 16 ani.
La Spitalul de Obstetrica Ginecologie Braila, potrivit datelor furnizate de dr. Alexandru Balta, purtator de cuvint, din 3.311 nasteri, cite au fost inregistrate in anul 2005 la Maternitatea braileana, 248 mame sint minore.
Cele mai multe dintre acestea au reusit sa ascunda sarcina, astfel incit de starea lor nu si-au putut da seama nici parintii, nici profesorii. Din numarul total al mamelor minore inregistrate la Maternitate, opt fete au virsta cuprinsa intre 13 -14 ani, 78 de copile au virstele intre 15 - 16 ani si 162 de nou nascuti au mame cu virsta de doar 17 ani.
Dupa cum ne-a declarat dr. Alexandru Balta, la minore, nasterile pun probleme obstetricale deosebite, in sensul ca tinerele nu sint suficient dezvoltate fizic si psihic si unele au feti foarte mari: "Li s-a acordat o grija deosebita, unele dintre fete reusind sa nasca pe cale naturala. La altele, fatul fiind mai mare, a fost necesara operatia cezariana".
Pe de alta parte, a crescut ingrijorator si numarul minorelor care avorteaza. Atit medicii, cit si cadrele didactice acuza lipsa de educatie sexuala si o anumita forma de libertate, gresit inteleasa.
"Multe minore se adreseaza spitalului atit pentru consultatii, cit si pentru intreruperi de sarcina. Vin cu ghiozdanul de la scoala, la intrerupere de sarcina. Problemele sint delicate, mai ales la fetele de virsta mai mica, in sensul ca intreruperea de sarcina la o minora ridica probleme medicale si nu numai. De cele mai multe ori, tinerele nu-si anunta familiile, avind gratuitate pentru intreruperea de sarcina. Este greu, deoarece uterul nu este suficient dezvoltat, dilatatia colului pentru chiuretaj este dificila, existind permanent riscul aparitiei complicatiilor, cum ar fi ruperea colului uterin sau a uterului", a mai spus dr. Balta.
Astfel, in 2005, la Spitalul de Obstetrica Ginecologie au fost efectuate intreruperi de sarcina la 8 fetite cu virste intre 13 - 14 ani, 71 de chiuretaje la fete cu virste cuprinse intre 15 -16 ani, la grupa de virsta de 17 ani fiind efectuate 184 avorturi.
Conform legislatiei in vigoare, obligativitatea ca o tinara sa fie insotita de un adult, la efectuarea unui chiuretaj este valabila numai pentru persoanele care au sub 16 ani. Incepind cu aceasta virsta, este necesar doar consimtamintul pacientei. Dr. Alexandru Balta si-a exprimat convingerea ca multe dintre adolescentele care fac chiuretaje, atunci cind vor dori sa aiba copii (peste 10 - 15 ani), ar putea avea neplacuta surpriza sa constate ca nu mai pot avea copii, din cauza sechelelor ramase in urma intreruperii de sarcina. "Recomand, in cazul tinerelor care si-au inceput si au viata sexuala, sa ia anticonceptionale, care, pentru eleve si studente, sint gratuite".
Potrivit datelor furnizate de Spitalul de Obstetrica Ginecologie, numarul de nasteri a cunoscut in 2005 o usoara crestere, fiind inregistrate 3.311 nasteri, cu 12 mai multe decit in 2004.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro