Mergi la conţinutul principal

Mamă criminală. 12 ani de puşcărie

Pedeapsă definitivă pentru Ştefania Emilia Şonel, femeia de 25 de ani de la Bărăganul, care şi-a ucis propriul copil.
Curtea de Apel Galaţi a admis, săptămâna aceasta, apelul declarat de Şonel şi a dispus reducerea pedepsei pe care aceasta o va executa, de la 20 la 12 ani de închisoare. Acest lucru a fost posibil prin schimbarea încadrării juridice a faptei comise, din omor calificat în infracţiunea de omor. Magistraţii au dispus, totodată, obligarea inculpatei la tratament medical "până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol". Criminalei de la Bărăganul i se vor preleva probe biologice de sânge, ca unui infractor periculos ce este, pentru adăugarea profilului genetic în sistemul naţional de date genetice judiciare - măsură rezervată numai celor care comit infracţiuni grave. Sentinţa CA Galaţi este definitivă.

Tulburare de personalitate de tip "borderline"

După ce încercase, fără succes, să arunce vina pe concubin, cu toate că picase testul cu detectorul de minciuni, mama criminală fusese condamnată în ziua de ziua de vineri, 13 martie 2015, la o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, dar sentinţa a fost desfiinţată de judecătorii gălăţeni. Pentru că a stat doar o zi la puşcărie, Ştefania Şonel a avut timp să-şi facă un nou iubit şi să nască un alt copil, cu toate că anchetatorii o identificaseră cu probleme psihice.
Potrivit raportului din 28 noiembrie 2013 al Institutului de Medicină Legală Iaşi, mama criminală prezintă "tulburare de personalitate de tip borderline", obligarea la tratament într-o clinică de specialitate fiind singura modalitate de a o împiedica să ucidă din nou. Cu toate acestea, Şonel a comis omorul cu discernământ.
Lipsită de ataşament şi afecţiune faţă de propriul copil, femeia de la Bărăganul l-a acuzat încă de la început pe fostul concubin de omor, anchetatorii străduindu-se un an de zile să-i dovedească vinovăţia. Asta în condiţiile în care, potrivit procurorului de caz, "în mod constant, în toate locurile în care s-a aflat, inculpata a manifestat o atitudine neglijentă, chiar violentă faţă de victimă: nu o hrănea la timp, neglija a o întreţine, se răstea la ea, o trântea în cărucior, o trântea în pat, o lovea cu palmele în zona capului",
Cu o lună înainte de tragedie, fetiţa care avea să fie omorâtă de cea care i-a dat viaţă fusese internată în stare gravă în spital, cu afecţiuni pulmonare, însă mama criminală a scos-o din spital la cerere, după patru zile. Nu e de mirare că, la vârsta de 1 an şi 7 luni, Cristina Alexandra, copila care avusese neşansa să aibă o mamă care n-a iubit-o niciodată, a sfârşit în chip tragic, în suferinţă şi agonie.
Ştefania Emilia Şonel şi-a neglijat constant copilul pentru că a schimbat mai mulţi concubini în doar câteva luni. A locuit în oraşul Ţăndărei, împreună cu Cristian Costel Şonel, tatăl micuţei Cristina Alexandra. Cristian a murit tânăr şi a fost înmormântat pe 28 decembrie 2012. Chiar a doua zi, văduva şi-a luat copilul şi a părăsit locuinţa familiei Şonel, mutându-se la mătuşa sa, Elena, în localitatea Cosâmbeşti, judeţul Ialomiţa. Nici vorbă să-şi jelească bărbatul.
După câteva zile (în ianuarie 2013), Ştefania Şonel se deplasa cu o maşină de ocazie, când a aflat de la şofer că are un fiu necăsătorit. S-a arătat foarte, foarte interesată şi, după câteva zile, s-a mutat cu copil cu tot la domicliul noului iubit, Aurel Tache, în comuna Padina, Buzău. A stat cu Aurel doar câteva luni, până pe 19 aprilie 2013, când micuţa a fost internată în stare gravă, cu afecţiuni pulmonare şi respiratorii, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Nimeni nu a tras-o la răspundere pe cea care avea să-şi ucidă copila.

12 ore de agonie

Culmea, după patru zile de la internare, contrar avizului medical, Şonel a obţinut externarea copilului, la cerere, ca să se mute cu un alt bărbat, Nicuşor Dimache, în comuna Bărăganul, judeţul Brăila. Mereu în căutare de iubiţi, viitoarea criminală intrase în legătură telefonică cu Dimache prin intermediul unei vecine de salon, când se afla internată în spital.
Potrivit anchetatorilor, tatăl lui Nicuşor Dimache avea o stână în comuna Bărăganul, unde acesta îşi ajuta tatăl la oi. Comportamentul Ştefaniei Şonel faţă de fetiţa de 1 an şi 7 luni devenise tot mai violent, iar dezinteresul pentru copil ajunsese să fie cunoscut în toată comuna. Aşa se face că, după o lună şi ceva de când s-a mutat cu Dimache, femeia de 25 de ani a ucis-o pe cea căreia i-a dat viaţă.
"În dimineaţa zilei de 29 mai 2013, în intervalul orar 7:00 - 9:00, când în locuinţa concubinului nu se mai afla altă persoană, inculpata Şonel Ştefania Emilia i-a aplicat fiicei sale multiple lovituri în zona capului, provocându-i echimoze multiple suprapuse, plăgi contuze pe feţele vestibulare ale buzelor, hematom subdural, hemoragie meningee şi hemoragie peritronculară. În jurul orei 19:00, Dimache Nicuşor s-a întors la domiciliu, iar inculpata a plecat singură la magazinul deservit de Nicola Ştefan. La un moment dat, Dimache a observat-o pe victimă căzută pe podea, între patul pe care fusese întinsă şi sobă, a încercat să-i acorde primul ajutor, iar la scurt timp au venit inculpata şi tatăl acesteia (cioban la stâna lui Dimache - n.r.) şi a fost apelat Serviciul de urgenţe 112", precizează procurorul care a supravegheat ancheta.
Personalul medical sosit la faţa locului a constatat decesul fetiţei de 1 an şi jumătate, observând, totodată, că moartea acesteia fusese una violentă. Imediat, a fost anunţată poliţia. Potrivit raportului medico-legal, moartea copilei s-a datorat "hemoragiei meningo-cerebrale consecutivă unui traumatism cranio-cerebral la un copil cu un ficat având aspect compatibil cu ficatul cu inaniţie. Leziunile localizate cu predilecţie la nivelul capului s-au produs prin lovire activă, repetată, cu corpuri dure (palme, pumni), precum şi lovire de corpuri dure". Agonia micuţei a durat între 10 şi 12 ore, spun anchetatorii, iar mama criminală a privit-o cum moare, fără să facă nimic.

A ucis şi apoi a minţit

Ştefania Şonel a negat constant că şi-ar fi agresat copila. I-a spus concubinului că fetiţa s-ar fi lovit de mobilierul din casă, iar poliţiştilor că Dimache ar fi fost cel care a ucis-o. S-a dovedit însă că, în momentul în care s-a produs agresiunea, criminala era singură acasă, iar bărbatul dormea pe câmp, în stare de ebrietate. Atitudinea femeii faţă de propriul copil - dezinteres, neglijenţă şi violenţă - au dat-o până la urmă de gol: starea în care era ficatul micuţei dovedea că aceasta fusese înfometată, înainte de a fi ucisă.
Ştefania Emilia Şonel a continuat să mintă pe tot parcursul urmăririi penale, neconcordanţele ivite în cadrul declaraţiilor date de ea impunând efectuarea testului cu aparatul poligraf ("detectorul de minciuni"). Femeia criminală a picat testul cu detectorul de minciuni, pe când Nicuşor Dimache l-a trecut cu bine. Mai mult, martorii audiaţi au afirmat că bărbatul se juca cu fetiţa şi-i cumpăra dulciuri, fiind cunoscut ca o persoană nonviolentă.
Comportamentul femeii care nu a regretat că şi-a ucis fetiţa i-a determinat pe anchetatori să ceară ajutorul psihiatrilor. Criminala a fost internată la Spitalul de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" Brăila, comisia de expertiză precizând că se impune transferarea ei la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Socola" Iaşi. "Tulburare de ataşament, tendinţă antisocială, tendinţă de a minţi, de a simula, de a diminua gravitatea faptei, comportament duplicitar, răceală afectivă, egocentrism accentuat" - iată rezultatul examenului psihologic.
Institutul de Medicină Legală Iaşi a întocmit un raport din care rezultă că Ştefania Şonel prezintă tulburare de personalitate de tip "borderline", că a comis omorul cu discernământ şi că trebuie obligată la tratament de specialitate.
Criminala de la Bărăganul a fost reţinută pe ordonanţă în ziua de 30 mai 2013, dar a doua zi a fost pusă în libertate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro