Mergi la conţinutul principal

In majoritatea scolilor brailene, ieri s-au facut ore

De ieri, profesorii au inceput recuperarea orelor pierdute la greva. In mai mult de doua treimi din scoli, pe 1 decembrie s-a invatat, desi era o zi libera la nivel national. Acolo unde s-a adoptat aceasta masura s-a recuperat o zi compacta pierduta. Unele scoli au recuperat o zi de luni, altele o zi normala de joi pentru a nu bulversa elevii. "La noi s-a recuperat ziua de luni. Au fost de acord si copiii, si parintii. Am avut multa amaraciune in suflet atunci cind i-am vazut pe cei de-a opta tristi pentru ca veneau la scoala. Ma doare, ca profesor, acest lucru. Orele se vor recupera foarte bine din partea noastra. Deja fiecare profesor isi face planificari si vom recupera in timpul saptaminii atit cit permite orarul si spatiul, cit si simbata. Daca orele nu se vor recupera conform planificarii, se va taia din salariu", a explicat prof. Maria Pisica, directorul scolii "Fanus Neagu". Si la Scoala "Ion Bancila", ieri s-a recuperat o zi de luni si se fac planificari pentru recuperarea materiei asa cum trebuie, nu prin comasare. La Scoala "Al. I. Cuza" s-a recuperat o zi de joi. "Am hotarit in comisiile paritare sa se recupereze cite o ora pe zi, iar in 16 saptamini se vor recupera orele. Oricum nu-i vom aduce pe copii in plus la scoala, asa cum a recomandat ministerul", a explicat directorul Petre Enache.
In mai multe licee, colegii, sau grupuri scolare nu s-au facut insa ore, cum ar fi Colegiul "Balcescu" sau Grupul Scolar "Moisil". "La noi s-a decis, in sedinta, prin vot democratic, sa nu se invete de 1 decembrie si sa invatam 16 simbete, in fiecare cite o zi din greva, astfel ca pina la sfirsitul anului scolar sa se recupereze tot ce s-a pierdut", a explicat directorul Petre Cosnita.

"Programul de recuperare va sta la baza justificarii platilor facute pentru luna noiembrie 2005"?!

Pina aici totul este in regula, se respecta recomandarile ministerului, numai ca se iese din limita legii, atunci cind orele pierdute cu ocazia grevei, desi se recupereaza cel mai devreme pina in luna februarie inclusiv, in oricare varianta de recuperare, ele se platesc integral in luna noiembrie. Adica profesorii sint platiti pentru ceea ce n-au facut. Orele se trec in condica de prezenta si tot ce se va recupera se va plati, a explicat, ieri, liderul Sindicatului Invatamint Braila (SIB), Valeriu Partene, in conformitate cu Protocolul semnat in comisia mixta paritara de la nivel judetean. Atunci cind presa a solicitat acel document, in mod firesc, pentru ca la alte asemenea intruniri presa a avut acces, i s-a raspuns ca este un document intern al sistemului, la care presa nu are acces. De fapt, problema statea intr-o fraza, care precizeaza: "Programul de recuperare va sta la baza justificarii platilor facute pentru luna noiembrie 2005 si va fi asumat de fiecare cadru didactic in parte. Nerespectarea programului de recuperare atrage dupa sine retinerea sumelor aferente". Acest document este semnat de reprezentantii SIB si de reprezentantii Inspectoratului Scolar.
Conform legii insa, nimeni in aceasta lume nu poate fi platit in avans cu citeva luni pentru o munca ce va urma sa o presteze. Cine si cu ce drept va opri apoi banii profesorilor daca acestia nu-si vor recupera orele. Care ore vor fi taiate? Ce bani se vor opri? Banii pentru orele realizate in mod normal in acea luna? Ar fi, din nou, ilegal. Referitor la aceasta chestiune de principiu, presedintele Curtii de Conturi de Romaniei, Dan Drosu Saguna, a explicat: "Daca este asa cum spuneti, ca plata se face in baza unui program de recuperare, pentru ca eu nu am vazut nimic in acest sens, cunosc doar ceea ce s-a spus in mass-media, nu este in regula. Plata acestor ore recuperate trebuie facuta in baza unor conventii incheiate cu cadrele didactice din fiecare unitate. Exista un principiu cunoscut in toata lumea, ca plata pentru orice activitate se face pentru o activitate executata, nu pentru o activitate ce ar urma sa fie executata. Cei care nu respecta acest principiu vor fi in culpa".

"A fost o conditie, oamenii sa ia niste bani acum, ca sa inceteze greva"

Directorii si contabilii sefi din unitatile scolare nici nu aveau de gind sa faca asemenea plati. Sub protectia anonimatului, mai multe persoane din conducerile scolilor au spus ca la inceput doreau sa plateasca numai orele efectuate exact in luna noiembrie, insa la presiunea sindicatului, care a spus ca altfel oamenii vor intra din nou in greva, au cedat si au respectat un document care, din punctul de vedere al Curtii de Conturi nu are nici o valoare juridica. Ca sa se apere cit de cit, la sfatul juristilor, unii vor solicita profesorilor sa semneze o declaratie pe proprie raspundere ca vor efectua recuperarea orelor conform programarii. In scoli inca nu este clar cum se vor plati aceste ore, ca ore suplimentare sau ca ore normale, pentru ca exista o diferenta, orele suplimentare sint platite mai putin decit cele din norma didactica. Sint foarte multe lucruri neclare, iar in Acordul semnat cu prim-ministrul Tariceanu nu se pomeneste o vorba despre plata orelor pierdute sau plata recuperarilor. In aceste conditii, sindicatul impinge directorii de la spate sa semneze statele de plata pentru luna noiembrie, ca si cind s-ar fi lucrat toata luna, desi nu s-au lucrat decit sase zile din 21. "Aceasta decizie nu a fost luata la intimplare. A fost o conditie, oamenii sa ia niste bani acum, ca sa inceteze greva. Protocolul a fost semnat la cel mai inalt nivel posibil, in comisia mixta paritara la nivel national, de catre ministrul educatiei, Mihail Hardau, doi secretari de stat si directorul invatamintului preuniversitar, Liliana Preoteasa. Oricare dintre dascali ar putea sa spuna ca pentru orele nefacute, nu e platit, nu le recupereaza, nu mai face nimic. Nu se intimpla asa si directorii vor stabili esalonarea materiei pe tot anul, functie de specificul obiectelor predate se va face recuperarea. Decizia privind recuperarea si esalonarea orelor se face la nivelul unitatii de invatamint pentru ca s-a pus in practica descentralizarea sistemului", a mai spus liderul SIB, Valeriu Partene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro