Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Majorarea TVA şi a cotei unice, de neevitat

* Varujan Vosganian a declarat ieri că o majorare a cotei unice şi a TVA la solicitarea FMI arată gravitatea situaţiei în care se află România * PNL solicită o întâlnire cu delegaţia FMI *

În discuţiile purtate de preşedintele Băsescu şi membrii Cabinetului Boc, la Palatul Cotroceni, pe marginea soluţiilor economice, s-a ajuns la concluzia că o creştere a cotei unice şi a TVA nu poate fi evitată. Prim-ministrul Emil Boc, ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu şi alţi membri ai Executivului au discutat ieri cu preşedintele Traian Băsescu pe marginea soluţiilor pentru echilibrarea bugetului, în condiţiile în care încasările statului sunt mai mici, ca urmare a revizuirii prognozei de creştere economică pentru România de la 0,8% la zero.

Potrivit unor surse oficiale, din discuţii s-ar fi desprins ideea că nu poate fi evitată creşterea cotei unice şi a TVA-ului, cifrele maximale în acest sens fiind 20% pentru cota unică şi 24% pentru TVA. Guvernul va negocia, însă, în continuare, cu reprezentanţii FMI, valorile până la care se vor majora cota unică şi TVA-ul, misiunea FMI aflându-se la Bucureşti până vineri.

Cezar Preda: premierul Boc s-a angajat faţă de conducerea PDL să nu majoreze taxele

Vicepreşedintele PDL Cezar Preda spune că premierul Emil Boc s-a angajat faţă de conducerea PDL, în ultima şedinţă de BPN, să nu majoreze taxele şi avertizează că, dacă se ajunge totuşi la această măsură, "o simplă remaniere" nu va fi suficientă. Preda a declarat că decizia de a majora taxele este foarte grea pentru PDL şi că, dacă ar fi luată o asemenea măsură, ar fi "o lovitură pentru filosofia de guvernare a PDL" şi o nerespectare a angajamentului luat în faţa electoratului. "Vreau să vă spun un singur lucru: decizia de a majora taxele nu o ia Sebastian Vlădescu. O ia primul ministru al României şi Guvernul României. Iar pentru noi, PDL, vă spun cu toată responsabilitatea, este cea mai grea decizie care se poate lua la nivelul principiilor de guvernare. Ne-am angajat din 2004 la această taxă unică, am spus că taxa unică şi TVA-ul sunt lucrurile bune pe care le-am făcut. A renunţa la aceste cifre înseamnă pentru noi o lovitură foarte grea", a declarat liderul PDL.

Vosganian: Soluţia creşterii impozitelor la cererea FMI arată cât de gravă este situaţia

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat ieri că o majorare a cotei unice şi a TVA, la solicitarea FMI, arată gravitatea situaţiei în care se află România şi faptul că Guvernul a fost incapabil să vină cu soluţii reale. "Aceste informaţii pe surse, din păcate, nu fac decât să confirme semnalul de alarmă pe care noi l-am tras ieri. Este ciudat şi asta arată cât de gravă este, de fapt, situaţia, că FMI şi-a schimbat atitudinea de la o săptămână la alta. Acum câteva săptămâni, oficialii FMI şi ai Băncii Naţionale a României avertizau Guvernul că soluţia creşterii impozitelor nu trebuie avută în vedere. Probabil că situaţia este atât de gravă, şi noi am arătat deja în documentul nostru prezentat ieri, şi probabil că Guvernul a fost atât de incapabil să vină cu soluţii reale, încât FMI a recurs la această soluţie de avarie, această soluţie limită, care este creşterea impozitării. FMI nu impune nimic niciunui Guvern, FMI nu face decât, între ofertele strategice ale unui guvernări, să opteze pentru cea care i se pare cea mai credibilă. Niciuna se pare că nu a fost suficient de credibilă, aşa cum Guvernul, în ansamblul său, nu mai este demult credibil", a spus Vosganian.

PNL solicită o întâlnire cu delegaţia FMI

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a afirmat ieri şi că liberalii solicită o întâlnire cu delegaţia FMI pentru a discuta situaţia României, precum şi prezenţa în Parlament a premierului Emil Boc pentru a informa despre conţinutul scrisorii de intenţie cu Fondul. "Ni s-ar fi părut normal ca FMI să aibă întâlniri cu toate grupurile parlamentare. Atunci când FMI a venit în România, în timpul campaniei electorale, a găsit timp să se întâlnească cu partidele parlamentare. Situaţia din luna aprilie 2010, în care se află România, este mult mai gravă decât cea a toamnei trecute. Nu ni se pare normal ca noi, opinia publică, să putem afla numai din zvonuri, numai din lucruri spuse cu jumătate de gură de membrii Cabinetului, despre ceea ce se discută, despre soarta ţării pe o lungă perioadă de aici înainte", a afirmat Vosganian, la finalul întâlnirii Comisiilor de specialitate ale PNL.
Categorie articol: 

Comentarii