Mergi la conţinutul principal

Majorarea taxei de salubritate cu 54% scoate brăilenii în stradă

• Costel Mărgărit, un brăilean în vârstă de 47 de ani protestează, începând cu 1 ianuarie, în faţa Palatului Administrativ şi solicită aleşilor locali să schimbe hotărârea legată de majorarea taxei de salubritate cu 54% • omul susţine că nu are de gând să plătească atât timp cât vinovate pentru această scumpire sunt firmele de salubritate care nu au reciclat gunoiul • brăileanul a punctat că intenţionează chiar să dea în judecată Primăria, fiind convins că va câştiga

 

Costel Mărgărit, un brăilean în vârstă de 47 de ani, protestează de trei zile la rând în faţa Palatului Administrativ şi cere primarului Marian Dragomir şi consilierilor municipali să anuleze hotărârea prin care s-a stabilit majorarea taxei de salubritate cu 54%. Reamintim că respectiva hotărâre a fost adoptată în şedinţa Consiliului Local Municipal din 22 decembrie 2016. Practic, în urma deciziei consilierilor locali, taxa de salubritate a crescut, de la 7,15 lei, la 11 lei/persoană/lună.

Deranjat la culme de această majorare, Costel Mărgărit susţine că a primit aprobare şi că va protesta zilnic în intervalul 11:30 - 13:30 până pe data de 9 ianuarie, când i se termină concediul şi trebuie să revină la locul de muncă. Chiar şi aşa, brăileanul a precizat că a primit aprobare să protesteze până pe 12 ianuarie, iar dacă va fi nevoie intenţionează să facă o altă cerere pentru prelungirea perioadei de protest. Acesta este de părere că vinovate pentru scumpirea taxei se fac firmele de salubritate care nu şi-au făcut treaba, precum şi şefii administraţiei locale care nu le-au atras atenţia la timp.

Costel Mărgărit protestează într-un mod inedit. Omul aleargă zilnic în cerc, pe drumul care permite accesul maşinilor în parcarea de la Primărie şi încearcă să atragă atenţia trecătorilor cu un fluier. Şi-a adus două pancarte pentru a-şi expune mesajul şi poartă un tricou alb pe care, de asemenea, a scris mesaje pentru a-şi arăta nemulţumirea vizavi de majorarea taxei pentru gunoi.

“Este a treia zi când protestez. Bineînţeles că am autorizaţie de la Primărie, mi-a fost aprobată. Am ales să protestez pentru că nu cred că e corect ca taxa de salubritate să se mărească şi nu oricum, ci chiar cu 54%. Şi asta doar pentru că unii nu şi-au făcut treaba. Şi aici mă refer la primar, la consilierii locali municipali, care au şi votat această lege, pe ascuns. În perioada sărbătorilor, când toată lumea taie porcul, se lasă cu dans, cu pluguşor, colinde, ei dau - să zicem aşa -, o amendă populaţiei, pentru că la rândul lor nu au reciclat gunoiul în municipiu. Marea problemă este legată tocmai de acest lucru. Dânşii nu au reciclat şi noi plătim!”, a declarat Costel Mărgărit, vizibil deranjat de situaţie.

 

Brăileanul vrea să dea în judecată Primăria

Acesta a mai punctat că va protesta atât cât va mai putea, însă nu are de gând să se oprească aici dacă hotărârea nu va fi anulată. Costel Mărgărit a afirmat că intenţionează să dea în judecată primăria, fiind ferm convins de victorie.

“Minciuna gogonată a primarului şi a consilierilor este asta: că măresc taxa de salubritate cu 54% pentru că am produs noi mai mult gunoi anul acesta. Dar nu este adevărat! Plătim pentru că ei nu au reciclat, nu au obligat firmele de salubritate să recicleze, chiar şi la groapa de gunoi unde este firma «Tracon». Ei sunt de vină! 80 lei pe tonă, asta este amenda pentru deşeurile reciclabile. Pentru celelalte nu se plăteşte. Şi era datoria lor să facă această reciclare. Ei vorbesc în hotărâre despre Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 196/2005 litera C, care face referire la «Taxele încasate de la operatorii economici utilizatori de noi terenuri pentru depozitarea deşeurilor valorificabile», dar despre litera P din aceeaşi ordonanţă nu se vorbeşte. «O contribuţie de 100 lei/tonă, datorată de unităţile administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere cu 15% a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare, plata făcându-se pentru diferenţa dintre cantitatea efectiv depozitată şi cantitatea reprezentând 85% din cea depozitată în anul anterior». Cu alte cuvinte, dacă nu ai făcut treaba asta eşti bun de plată. Pentru că plata se face pentru diferenţa dintre cantitatea efectiv depozitată - ce am produs pe anul acesta gunoi -, minus cantitatea reprezentând 85% din cea depozitată în anul anterior. Dar despre asta nu s-a vorbit deocamdată”, a completat sursa citată.

Cât despre rezultatele protestului, omul a afirmat că au venit câţiva trecători să îl întrebe despre ce este vorba şi că a primit câteva aprecieri pe Facebook, însă niciun reprezentant al administraţiei locale nu a venit să stea de vorbă cu el.

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, primarul Marian Dragomir a punctat că este dreptul fiecăruia să protesteze dacă doreşte, însă a refuzat să facă orice fel de comentarii pe această temă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro