Mergi la conţinutul principal

Mai multe state UE, dispuse sa participe la o misiune de mentinere a pacii in Georgia

Mai multe state europene s-au declarat miercuri in favoarea participarii la misiuni de mentinere a pacii in Georgia dupa anuntul privind incetarea ofensivei ruse, cu ocazia unei reuniuni a ministrilor de Externe ai UE, la Bruxelles, relateaza AFP.
"Nu va fi prea dificil sa trimitem forte ale marinei si ale armatei aerului, dar (mai greu, n. red.) in ceea ce priveste trupele de uscat, intrucit personalul si mai ales materialul sint angajate in strainatate", in cadrul diferitelor misiuni de pace, a explicat ministrul italian al Apararii, Ignazio La Russa, citat de Ansa.
El a mai spus ca guvernul Berlusconi a desfasurat 3.000 de militari in orasele din peninsula, in cadrul planului de consolidare a securitatii. "Putem ajunge la un contingent format din mai putin de o mie de persoane", a precizat el.
In prezent, misiunile de mentinere a pacii din Osetia de Sud sint constituite din soldati rusi, oseti si georgieni.
La rindul lor, ministrii de Externe finlandez, Alexander Stubb, si lituanian, Petras Vaitekunas, si-au exprimat acordul fata de trimiterea unei forte europene de pace in Georgia, evocata anterior de presedintele francez Nicolas Sarkozy.
"Sint convins, sint destul de sigur ca pina la urma vom gasi un sistem international de mentinere a pacii (in Georgia, n. red.) in cadrul caruia UE va fi implicata", a declarat Stubb, care este si preseidntele in execritiu al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si care a vorbit in ultimele zile cu liderii rusi.
UE s-ar putea implica fie in ajutorarea populatiei civile, fie ar putea avea obiective strict militare, a spus el jurnalistilor, la Bruxelles, participind la o reuniune privind situatia din Georgia, alaturi de colegii sai europeni.
Omologul sau lituanian l-a sustinut pe Stubb, considerind ca este necesar ca UE sa participe pe viitor la misiuni de mentinere a pacii in Georgia. "Ne vom convinge colegii rusi si partenerii sa modifice formula de mentinere a pacii", in aceasta tara, a spus el.
La rindul sau, seful diplomatiei britanice, David Miliband, a apreciat ca UE trebuie sa fie pregatita sa ajute la o forta de pace in regiune, pe linga OSCE.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro