Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mai multe state UE, dispuse sa participe la o misiune de mentinere a pacii in Georgia

Mai multe state europene s-au declarat miercuri in favoarea participarii la misiuni de mentinere a pacii in Georgia dupa anuntul privind incetarea ofensivei ruse, cu ocazia unei reuniuni a ministrilor de Externe ai UE, la Bruxelles, relateaza AFP.
"Nu va fi prea dificil sa trimitem forte ale marinei si ale armatei aerului, dar (mai greu, n. red.) in ceea ce priveste trupele de uscat, intrucit personalul si mai ales materialul sint angajate in strainatate", in cadrul diferitelor misiuni de pace, a explicat ministrul italian al Apararii, Ignazio La Russa, citat de Ansa.
El a mai spus ca guvernul Berlusconi a desfasurat 3.000 de militari in orasele din peninsula, in cadrul planului de consolidare a securitatii. "Putem ajunge la un contingent format din mai putin de o mie de persoane", a precizat el.
In prezent, misiunile de mentinere a pacii din Osetia de Sud sint constituite din soldati rusi, oseti si georgieni.
La rindul lor, ministrii de Externe finlandez, Alexander Stubb, si lituanian, Petras Vaitekunas, si-au exprimat acordul fata de trimiterea unei forte europene de pace in Georgia, evocata anterior de presedintele francez Nicolas Sarkozy.
"Sint convins, sint destul de sigur ca pina la urma vom gasi un sistem international de mentinere a pacii (in Georgia, n. red.) in cadrul caruia UE va fi implicata", a declarat Stubb, care este si preseidntele in execritiu al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si care a vorbit in ultimele zile cu liderii rusi.
UE s-ar putea implica fie in ajutorarea populatiei civile, fie ar putea avea obiective strict militare, a spus el jurnalistilor, la Bruxelles, participind la o reuniune privind situatia din Georgia, alaturi de colegii sai europeni.
Omologul sau lituanian l-a sustinut pe Stubb, considerind ca este necesar ca UE sa participe pe viitor la misiuni de mentinere a pacii in Georgia. "Ne vom convinge colegii rusi si partenerii sa modifice formula de mentinere a pacii", in aceasta tara, a spus el.
La rindul sau, seful diplomatiei britanice, David Miliband, a apreciat ca UE trebuie sa fie pregatita sa ajute la o forta de pace in regiune, pe linga OSCE.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii