Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mai multe localuri inchise temporar, pentru ca nu au spatii separate pentru fumatori si nefumatori

Actiuni in forta ale inspectorilor OPC, pentru a impune aplicarea noilor reglementari in vigoare, cu privire la fumatul in baruri, pizzerii si restaurante. Dupa mai multe verificari facute in localitatile din judet, aplicarea de amenzi si suspendarea temporara a activitatii citorva localuri din Ianca si Viziru, in week-end-ul trecut, inspectorii au luat la puricat citeva localuri din zona centrala a municipiului, unde au dat sanctiuni similare. Chiar daca, teoretic, in localurile vizitate existau afise care indicau zona de fumatori si cea de nefumatori, inspectorii OPC au constatat ca, de fapt, pe toate masutele erau scrumiere si se fuma si intr-o zona, si in cealalta, iar partea destinata fumatorilor nu era separata clar si izolata de cealalta. Patronii au protestat, cind au auzit ca li se suspenda temporar activitatea si ca au la dispozitie 30 de zile, ca sa remedieze problema. "Cum sa inchid timp de 30 de zile?! Pai eu am cheltuieli, am de platit facturi, de unde bani ? Ati vazut ca eu am pus semn, ca e zona de nefumatori, dar ce sa fac, daca clientii isi aprind tigara? Eu nu pot sa-mi dau clientul afara si nici nu pot sa-i fac observatie, ca de la el iau banii. Daca nu ii las sa fumeze, pleaca. Si apoi, ce fac daca refuza sa-si stinga tigara, ca mai sint si de-astia, ma iau la bataie cu el? Eu imi respect clientul, vreau sa se simta bine la mine, nu sa-l indepartez!", se plingea unul dintre patronii controlati, sefului OJPC, Sorin Sirbu. Un alt patron a protestat de la bun inceput impotriva sanctiunii cu suspendarea temporara a activitatii si a amenintat ca o va contesta in instanta. "Eu stiu de aceste reguli si sint in curs de amenajare a localului, dupa noile conditii. Dar am nevoie de timp, am studiat ofertele de pe piata, a trebuit sa fac un deviz, sa ma hotarasc care este solutia cea mai buna pentru separarea zonei de fumatori de cea de nefumatori, astea nu se fac peste noapte!", a comentat acesta."La inceput, se dau amenzi, iar in cazul abaterilor repetate, deci mai mult de doua, se inchide unitatea" Seful OJPC, Sorin Sirbu, ne-a declarat ca este hotarit sa puna ordine in judet, din acest punct de vedere, indiferent daca le convine sau nu patronilor de localuri publice. Sirbu a explicat ca a lasat acestora o perioada de gratie, in care ei se puteau organiza, insa de acum inainte controalele se vor lasa cu sanctiuni severe, pentru ca toata lumea sa inteleaga ca trebuie sa respecte reglementarile privind fumatul in localuri publice: "Vreau sa fie foarte clar: cind vorbim despre suspendarea activitatii timp de maximum 30 de zile, pina la remedierea problemei, noi nu spunem ca patronul respectiv trebuie sa-si tina inchis restaurantul sau pizzeria timp de 30 de zile. Nu, acestea se vor tine inchise pina cind se rezolva aceasta separare a spatiilor pentru fumatori si nefumatori, in asa fel incit sa nu ajunga fumul dintr-o parte in alta. In unele cazuri, este o chestiune ce se poate face in citeva ore sau in doua-trei zile. Sint unele localuri cu terasa inchisa, unde patronii s-au organizat prost. De exemplu, daca se hotarasc sa lase spatiul interior pentru nefumatori, iar cel de pe terasa inchisa, pentru fumatori, nu au decit sa lipeasca afisele adecvate, si asta este tot, s-a rezolvat problema. E o chestiune de citeva minute, nu-ti trebuie nici o investitie, nici un perete despartitor sau perna de aer. Doar trebuie sa te organizezi bine si poti sa deschizi din nou localul". Sirbu a mai precizat ca, in perioada de la inceputul anului si pina in prezent, OJPC a trimis invitatii la consiliere tuturor patronilor de locuri de acest tip din judet. Mai exact, s-a dorit ca patronii sa se intilneasca la sediul OJPC cu inspectorii, sa le fie prezentata noua legislatie si ce au de facut, astfel incit sa nu spuna nimeni ca nu stia despre ce este vorba: "Noi i-am chemat la consiliere si au fost destui care nu au luat in seama invitatiile noastre, ceea ce inseamna ca au considerat ca nu au nevoie sa le spunem noi ce si cum. Legea este in vigoare de la 1 ianuarie si este imperativa, nu incape loc de discutii si negocieri. Eu consider ca le-am lasat destul timp sa-si amenajeze localurile potrivit noilor reglementari si ii rog pe toti operatorii din domeniu sa trateze cu maxima seriozitate legea cu privire la combaterea fumatului. Precizez ca vom intensifica controalele in domeniu, pentru ca, prin aceasta lege, se are in vedere limitarea consumului de tutun si nu protejarea intereselor comerciale. Le mai amintesc operatorilor din domeniu ca legea prevede ca, la inceput, se dau amenzi, iar in cazul abaterilor repetate, deci mai mult de doua, se inchide unitatea. Stiu ca unii patroni se gindesc sa nu respecte sanctiunea aplicata de noi, privind suspendarea activitatii, si sa functioneze in continuare, dar ii avertizez ca daca nu se conformeaza, potrivit legii, noi anuntam Garda Financiara si Politia si s-ar putea ca lucrurile sa fie mai rele, pentru ei". Potrivit sefului OJPC, unii dintre patroni se pling ca au mari probleme cind e vorba sa-i convinga pe clientii cu ceafa groasa si lanturi groase de aur la git sa respecte aceste reguli. Sirbu ii sfatuieste pe acestia sa incerce sa-i convinga cu vorba buna, si daca indivizii fac scandal, sa cheme Politia.




Categorie articol: 

Comentarii