Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mai multe legitimaţii de transport pentru persoanele cu handicap în 2019

• membrii CLM Brăila au aprobat, recent, numărul mediu lunar al legitimaţiilor pentru gratuitatea transportului în cazul persoanelor cu dizabilităţi, asistenţilor personali şi însoţitorilor • este vorba despre 4.000 de astfel de legitimaţii pentru 2019, cu 100 mai multe faţă de 2018 • costurile lunare estimate sunt de 400.000 lei, banii fiind asiguraţi din bugetul Direcţiei de Asistenţă Socială

 

Consilierii municipali au aprobat care va fi în 2019 numărul legitimaţiilor pentru care Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) Brăila va asigura plata gratuităţii transportului pe mijloacele în comun, pentru persoanele cu dizabilităţi, asistenţii personali şi însoţitori. Este vorba despre 4.000 de astfel de legitimaţii pentru persoanele care se încadrează în gradul grav şi accentuat de handicap. Cu 100 mai multe decât în acest an. 

Tot cu această ocazie s-a aprobat şi încheierea Convenţiei de colaborare pentru acordarea acestei gratuităţi pentru persoanele vizate. De asemenea, s-a stabilit că în 2019 valoarea unei astfel de legitimaţii va fi de 100 lei, nivelul unui abonament pentru prestarea de către SC Braicar SA a serviciului de transport public local de călători pe toate liniile pentru beneficiarii legilor speciale. Precizăm că pentru 2019 a fost estimată o sumă lunară de 400.000 lei pentru legitimaţii. “Orice majorare ulterioară a tarifului serviciului de transport public local de călători va atrage după sine modificarea valorii legitimaţiei”, se mai punctează în proiect.

Din raportul proiectului de hotărâre aflăm că plata serviciului de transport urban se va efectua (conform unei hotărâri CLM Brăila din august 2013), din bugetul Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila, în baza facturii transmise de “Braicar” şi însoţită de decontul justificativ cu privire la calculul legitimaţiilor speciale. La rândul său, DAS Brăila va verifica prin evaluări şi chestionare modul în care sunt utilizate legitimaţiile. Hotărârea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

 

Numărul legitimaţiilor a crescut în ultimii ani

Potrivit raportului proiectului de hotărâre, dinamica numărului de legitimaţii stabilită prin hotărâri ale CLM Brăila, în ultimii 3 ani, se prezintă în felul următor: în 2016 s-au aprobat 3.800 de legitimaţii, în 2017 - 3.800, iar în 2018 au fost 3.900.

Tot acolo se precizează că din evidenţa existentă la nivelul Serviciului pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Persoanelor cu Handicap situaţia numerică a legitimaţiilor pentru transportul în comun acordate persoanelor cu handicap grav şi accentuat, asistenţilor personali şi însoţitorilor acestora pentru perioada ianuarie - noiembrie 2018, potrivit datelor din proiect, a oscilat între 3.807 în ianuarie şi cel mai mult 3.919 în aprilie.

“Media lunară înregistrată pentru perioada ianuarie-noiembrie 2018 este de 3.852 de legitimaţii, repartizată pe categorii de beneficiari, astfel: 610 pentru persoane cu handicap grav, 2.960 pentru persoane cu handicap accentuat, 273 pentru asistenţi personali şi 9 legitimaţii pentru însoţitorii adulţilor cu handicap auditiv şi mintal accentuat”, se mai arată în proiect.

Aceeaşi sursă punctează că în 2018 ( în intervalul menţionat), cheltuiala cu aceste legitimaţii a fost de 4.237.300 lei, de unde rezultă faptul că lunar s-au plătit 385.200 lei.
Categorie articol: 

Comentarii