Mergi la conţinutul principal

Mai mult din 1,5% din populatia Brailei are diabet zaharat

Numarul bolnavilor diagnosticati cu diabet zaharat a crescut in anul care a trecut, atingind cifra de 5.570, cu 340 mai mult fata de anul 2004, potrivit datelor furnizate de dr. Aurelia Minescu, medic primar Diabet, Nutritie si Boli metabolice. Ca procent, acestia reprezinta 1,5% din totalul de 373.897 locuitori ai judetului nostru. Dr. Minescu a explicat ca diabetul este o afectiune cronica, care se trateaza prin regim alimentar si medicatie hipoglicemianta orala sau insulino-terapie. "Cu fiecare an, creste numarul de cazuri nou aparute. Aceasta explozie de cazuri noi apare la rudele de familie de gradul I ale pacientilor diabetici, la pacientii cu obezitate (exces de obezitate), la la persoanele dislipidemice (tulburarea metabolismului lipidic), la femeile care au dat nastere la feti macrosomi (cu o greutate de peste 4.000 grame). O alta cauza a aparitiei diabetului zaharat o constituie alimentatia neechilibrata in principii nutritive, cu exces de glucide rafinate (zahar, miere de albine, dulceturi, gemuri, ciocolata) sau bogate in grasimi nesaturate (smintina, maioneza, frisca), la care se adauga stresul, sedentarismul si fumatul" a declarat dr. Aurelia Minescu.
Sursa citata a adaugat ca diabetul zaharat afecteaza, in special la pacientii cu vechime mare a bolii, vasele mari de singe (macroangiopatia diabetica) si pe cele mici (microangiopatia diabetica).

Diabetul afecteaza organele interne, nervii periferici, vasele sanguine si vederea persoanei bolnave

Dr. Minescu a subliniat gravitatea complicatiilor date de diabetul zaharat: infarct miocardic, hipertensiune arteriala severa, cardiopatie ischemica dureroasa, accident vascular cerebral. Alte complicatii sint cele oculare: retinopatia diabetica, cu cele patru stagii, ajungindu-se chiar la cecitate (orbire). "De asemenea, aceasta boala afecteaza si rinichii (nefropatia diabetica in diverse stadii, care poate duce la insuficienta renala, ajungindu-se pina la dializa renala). La barbatii diabetici apare problema "piciorului diabetic": polinevrita diabetica (ii dor pioarele si le simt reci), arteriopatie membre inferioare, care poate duce la leziuni trofice (mai ales la diabeticii fumatori) care, netratate la timp, ajung la gangrena diabetica, impunindu-se chiar amputarea membrului afectat", a adaugat dr. Aurelia Minescu. Sursa citata a tinut sa sublinieze ca, indiferent de valoarea glicemiei, dieta ramine un mijloc terapeutic obligatoriu.
In tratarea diabetului zaharat de tip 2 este urmat un Protocol terapeutic aprobat de Ministerul Sanatatii, care prevede patru etape terapeutice, parcurse in timp: dieta, monoterapia orala (este prescris un singur tip de pastile), terapia orala combinata (mai multe tipuri de medicamente, pastile). Daca, dupa ce au fost parcurse cele trei etape, nu se inregistreaza o scadere a glicemiei, se trece la a patra etapa, in care pacientului i se prescrie insulina, combinata cu terapia orala.
Potrivit datelor oferite de dr. Aurelia Minescu, la 1 ianuarie a.c., erau inregistrati 286 de pacienti supusi terapiei prin dieta, 528 pacienti insulino-dependenti, 98 persoane insulino-dependente carora li se administreaza si antidiabetice orale si 4.658 diabetici carora li s-au prescris numai antidiabetice orale.

Copiii diabetici - vesnic insulino-dependenti

Important de mentionat este faptul ca atunci cind apare la virsta mai tinara, forma diabetului este mai severa. "Debutul, in astfel de cazuri, este brusc, de multe ori in acidoze severe sau chiar coma diabetica inaugurala. La diabetul aparut la maturitate, debutul este lent si se descopera, de obicei, printr-o complicatie a diabetului (oftalmologica, dermatologica). Diabetul de maturitate si senil raspunde, in general, la dieta corecta, asociata cu hipoglicemiante orale. Diabetul poate aparea la orice virsta, daca exista predispozitie genetica. Orice afectiune care se suprapune peste diabet conduce la un dezechilibru al glicemiei (afectiune respiratorie, colica biliara etc.). Pacientul trebuie sa isi controleze in permanenta metabolismul", a mai declarat dr. Minescu.
In judetul Braila au fost inregistrati, la 1 ianuarie, 27 de cazuri de diabet la copii cu virste cuprinse intre 0 - 14 ani. Din nefericire, la acestia, singura forma de tratament este administrarea insulinei.
Dr. Aurelia Minescu a subliniat ca tratamentul in diabet zaharat este gratuit, prin Programul 2.4 - Diabet, Nutritie si Boli metabolice, existind posibilitatea ca retetele sa fie eliberate chiar pentru 2 luni. "Bugetul pe anul 2005 acordat pentru "Diabet, Nutritie si Boli metabolice" a fost de 20 miliarde lei. Pentru acest an, am estimat un buget de 22 miliarde lei, diferenta fiind constituita de cazurile noi care apar in cursul anului", a declarat dr. Aurelia Minescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro