Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mai incet cu cetatenii de onoare ai municipiului!

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, sustine ideea unei limitari a numarului cetatenilor de onoare ai municipiului, printr-o selectie mai riguroasa a propunerilor de noi cetateni de onoare, in conditiile in care, in ultimii 15 ani, Consiliul Local Municipal a acordat astfel de titluri cu sutele. Simionescu admite ca nici n-a inceput bine mandatul si i-au si fost puse pe birou mai multe propuneri, pentru noi cetateni de onoare, dar a temperat zelul celor care au venit cu aceste idei: "Am avut deja niste propuneri, dar, ma rog, intr-o forma mai eleganta le-am spus ca sa vedem, sa mai analizam, sa vedem care sint criteriile. De fapt, criteriul de baza pina acum a fost ce am vrut noi: daca au vrut consilierii, au facut cetateni de onoare. Noi vom fi mai selectivi, din acest punct de vedere".
Si consilierul judetean liberal Vasile Datcu merge pe ideea ca atunci cind o distinctie se da in stinga si-n dreapta, cu gramada, nu mai are aceeasi valoare: "In primul rind ca tipul asta de recunostinta acordat unei personalitati care a facut intr-adevar, ceva pentru comunitatea lui, este binevenita. Ca il demonetizeaza unii, asta este cu totul altceva. Ideea de a acorda unei personalitati o distictie, ca o maniera de a-i recunoaste meritele si respectul comunitatii mi se pare absolut normala si nu este o varianta romaneasca, se intilneste in toate tarile. Faptul de a-i produce insa pe acesti cetateni de onoare pe banda rulanta este o metoda stalinista, asa procedau rusii cind au venit incoace cu armata, dadeau decoratii si diplome la fiecare podet unde stateau doi-trei soldati si s-a continuat in perioada comunista si nu ma mira ca lucrurile continua si acum. Exista continuitate in politica romaneasca intre ce a fost si ce este. Cred ca am putea hotari niste criterii mai clare pentru stabilirea celor care sa fie desemnati cetateni de onoare si exista, de exemplu, o enciclopedie numita Who's Who, a aparut si in Romania, si are niste criterii foarte precise. Putem sa le aducem, sa le prezentam, sa le si publicam si sa stabilim care ar putea fi criteriile potrivite pentru cetatenii de onoare".
La rindul sau, consilierul PNL Vasile Varga este de parere ca trebuie sa se faca o selectie mai dura a candidatilor la titlul de cetatean de onoare al municipiului: "Daca pentru viitor exista o personalitate, doua sau trei, care au fost braileni si daca au o virsta inaintata, poate ar fi mai bine sa le dau in timpul vietii acest titlu onorific, dar numai dupa o analiza pertinenta, ca n-o sa dam astfel de distinctii pe banda rulanta, la toti cei pentru care se face o cerere din partea unei institutii sau alteia. Ar fi bine sa se stabileasca niste criterii clare si cred ca si domnul primar va fi de acord cu acest lucru. Este adevarat ca, cel putin in perioada dintre 2000 si 2004 s-au dat titluri de cetaten de onoare pe banda rulanta. In mandatul 2004-2008 nu stiu daca au fost 6-8 persoane care au primit aceasta recunoastere".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii