Mergi la conţinutul principal
Președintele Tribunalului a convins CSM

Magistrați pentru Însurăței

* închisă în 2016 prin hotărâre de guvern, pentru că nu mai avea cine să judece cauzele, Judecătoria Însurăței și-ar putea relua activitatea * Consiliul Superior al Magistraturii a admis solicitarea președintelui Tribunalului Brăila pentru reluarea activității instanței din sud-estul județului, cu condiția să se ocupe efectiv 3 posturi de judecător * localitățile deservite de Judecătoria Însurăței au fost rearondate către instanța din Făurei și din municipiul Brăila, însă nu toți cetățenii și-au permis drumuri de cel puțin 100 de kilometri dus-întors până în fața magistraților, din cauza veniturilor mici și a mijloacelor de transport reduse, așa că au renunțat la a-și mai căuta dreptatea în instanță *Pentru acești oameni, prin suspendarea activității Judecătoriei Însurăței s-a încălcat accesul la justiție, fapt pe care îl apreciez de o gravitate deosebită”, a motivat la CSM președintele Tribunalului, jud. Viorel Vasile

 

 

Activitatea Judecătoriei Însurăței ar putea fi reluată! Deși s-a crezut că desființarea acestei instanței și rearondarea localităților pe care le deservea către celelalte două judecătorii din teritoriul brăilean - Brăila și Făurei - este cea mai bună soluție pentru cetățeni, iată că în timp au apărut mai multe consecințe negative, cu impact major asupra brăilenilor din sud-estul județului. Oameni care au renunțat la a mai merge în instanță pentru a-și căuta dreptatea din cauza veniturilor reduse, a distanțelor mari până la celelalte două judecătorii din județ și a lipsei mijloacelor de transport. Magistrați cu un volum de activitate mai mare decât media națională, după ce cauzele de la Însurăței au fost redistribuite către Judecătoria Brăila și Judecătoria Făurei. Cheltuieli mai mari cu cel puțin 100.000 lei/an în 2017 și, respectiv, 2018 pentru Tribunalul Brăila, pentru că personalul auxiliar a fost transferat către instanțele din municipiu, iar chiriile și transportul trebuie asigurate de Tribunal. Noul președinte al Tribunalului Brăila, judecătorul Viorel Vasile, a reușit să facă un mare pas spre reluarea activității: a obținut acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru reluarea activității instanței din Însurăței, cu condiția ca cel puțin trei posturi vacante de judecător să fie ocupate.

 

Judecătoria Însurăței, închisă în 2016 de Guvern pentru că nu mai avea judecători

 

Judecătoria Însurăței, așa cum o știm astăzi, a fost înființată în 1994, iar măsura a fost evaluată ca fiind benefică în rândul locuitorilor orașului, precum și pentru celalalte localități arondate. În timp, se pare că lucrurile s-au schimbat, iar prima încercare de desființare a instanței a fost în 2013, printr-un proiect de lege inițiat de Ministerul Justiției, dar respins de Parlamentul României. Motivul era că Însurățeiul era pe lista instanțelor cu volum mic de activitate. Încercarea de a desființa instanța din sud-estul județului a reapărut în actele magistraților în 2016. În vremea Guvernului tehnocrat Cioloș, a fost emisă o hotărâre de guvern (HG 476/6.07.2016) prin care s-a dispus rearondarea temporară a localităților din circumscripția Judecătoriei Însurăței către Judecătoria Brăila și Judecătoria Făurei, astfel: la Judecătoria Făurei au trecut comunele Bărăganul, Ciocile, Roșiori și Zăvoaia, iar la Judecătoria Brăila au trecut comunele Berteștii de Jos, Stăncuța, Tufești, Victoria, Viziru și orașul Însurăței. Cauzele civile și penale aflate pe rolul instanței din Însurăței, inclusiv cele suspendate și cele aflate în procedură prealabilă, au trecut în componența celorlalte două judecătorii din județ.

Pe site-ul Guvernului, există și acum Nota de Fundamentare care a stat la baza adoptării HG 476/2016. “Curtea de Apel Galați a înștiințat Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Justiției despre situația în care se află Judecătoria Însurăței din județul Brăila unde, din schema existentă de trei posturi de judecător, nu mai funcționează efectiv niciun judecător (din cei doi judecători unul se află în concediu de creștere copil, iar celălalt s-a pensionat). Niciun judecător din cadrul instanțelor de pe raza Curții de Apel Galați nu și-a exprimat acordul de a fi delegat la Judecătoria Însurăței. (...) Soluția rearondării localităților este una temporară, de soluționare a problemei urgente cu care se confruntă judecătoria, urmând ca prin lege să se propună din nou desființarea acestei judecătorii. (...) Adoptarea prezentului act normativ se impune în regim de urgență, având în vedere că în prezent la această instanță nu mai funcționează niciun judecător, iar dosarele care cad în competența sa, atât în materie civilă, cât și în materie penală, nu pot fi judecate, ceea ce afectează în mod grav justițiabilul care se adresează justiției și semnifică o îngrămădire a accesului la justiție”, se arată în Nota de Fundamentare postată pe site-ul Guvernului României.

 

«Un număr de 400-500 de cauze din activitatea Judecătoriei Însurăței nu se regăsește nici la Judecătoria Brăila și nici la Judecătoria Făurei»

 

Trecerea timpului a arătat că decizia nu a avut numai efecte bune asupra justițiabililor din sud-estul județului. Judecătorul Viorel Vasile, președintele Tribunalului Brăila începând cu data de 1 ianuarie 2019, a pus pe hârtie toate motivele identificate de el pentru care Judecătoria Însurăței ar trebui să-și reia activitatea și a trimis documentul către Consiliul Superior al Magistraturii. Unul dintre argumentele pro-redeschiderea Judecătoriei Însurăței este că instanța răspundea unei necesități sociale în județ, având arondate orașul Însurăței și 9 comune: Bărăganul, Berteștii de Jos, Ciocile, Roșiori, Stăncuța, Tufești, Victoria, Viziru și Zăvoaia cu o populație de aproximativ 40.000 locuitori, oameni cu posibilități reduse, cu activități agrare sau zilieri și venituri mici. Închiderea instanței le-a afectat și le afectează în continuare accesul la justiție. Spre exemplu, nu există cale ferată în toate comunele pe care le deservea judecătoria, iar mijloacele de transport în comun către municipiul Brăila sau Făurei au program redus - un microbuz circulă dimineața și unul seara. Au fost cazuri când oamenii au renunțat la acțiuni în instanță din cauza drumului până la Judecătoria Brăila ori Făurei. “Un număr de 400-500 de cauze din activitatea Judecătoriei Însurăței nu se regăsește nici la Judecătoria Brăila și nici la Judecătoria Făurei. Sunt oameni care nu și-au mai permis să promoveze acțiuni în instanță din cauza distanțelor mai mari față de noile instanțe și din cauza posibilităților materiale modeste. Pentru acești oameni, prin suspendarea activității Judecătoriei Însurăței s-a încălcat accesul la justiție, fapt pe care îl apreciez de o gravitate deosebită, se arată în actul pe care președintele Tribunalului Brăila l-a trimis către CSM.

Mai mult, suspendarea activității la Judecătoria Însurăței a dus la creșterea cheltuielilor Tribunalului. Asta pentru că personalul auxiliar al instanței a fost transferat temporar la Judecătoria Brăila și Tribunalul Brăila, chiriile și transportul sunt suportate de Tribunal. În 2017, cheltuielile au crescut cu 100.223 lei, iar în 2018 cu 111.715 lei.

Judecătorul Viorel Vasile a mai apreciat că, la acest moment, reluarea activității la Judecătoria Însurăței se poate face relativ ușor, respectiv prin ocuparea celor patru posturi vacante de judecător și rearondarea celor 10 localități care au făcut parte din circumscripția acestei instanțe. Într-un viitor îndepărtat, acest lucru ar întâmpina mult mai multe obstacole.

Pe 21 martie 2019, Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât să admită solicitarea Tribunalului Brăila de a se relua activitatea la Judecătoria Însurăței, sub condiția ocupării efective a unui număr de 3 posturi de judecător.

Tot pentru redeschiderea instanței militează și primarul orașului Însurăței, Gheorghe Ionel. “Ar fi un lucru foarte bun dacă s-ar relua activitatea. Noi am făcut adrese către mai multe instituții în acest sens. Mulți oameni de pe aici nu au venituri mari, le e greu să meargă până la Brăila. Unii au mașină personală, dar ceilalți care nu au? Eu sper să se reia activitatea, să vedem dacă se găsesc judecători care să vină la Însurăței. Văd că actualul președinte al Tribunalului nu numai că a zis că vrea reluarea activității instanței, dar a și făcut ceva în acest sens. Sper să reușească, ne-a declarat primarul Gheorghe Ionel.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro