Mergi la conţinutul principal

Magistraţii vor decide luni dacă suspendă protestele

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va organiza tot luni, 28 septembrie, începând cu ora 13.00, Adunarea generală a judecătorilor, pentru a discuta despre posibilitatea suspendării sau încetării protestului, au declarat reprezentanţi ai instanţei.

Pe de altă parte, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis vineri, în Adunarea Generală a judecătorilor, să suspende protestul şi să îşi reia activitatea începând de luni, până pe 20 noiembrie, data limită de fundamentare a proiectului Legii de buget pentru anul 2010. Potrivit unui comunicat de presă al Curţii de Apel Bucureşti, la data de 20 noiembrie va avea loc o nouă Adunare generală a judecătorilor, când se va hotărî în legătură cu evoluţia protestului.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti s-au reunit, vineri, începând cu ora 10.00, în cadrul Adunării generale, pentru a decide dacă vor mai continua protestele, în condiţiile în care principiile Pactului pentru Justiţie au fost semnate, joi, de către magistraţi şi politicieni. Documentul face referire la un buget de minumum 1% din PIB pentru justiţie şi la trecerea bugetelor instanţelor de la Ministerul Justiţiei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Judecătorii Curţii de Apel Timişoara, Cluj, Braşov şi ai Tribunalului Cluj au decis, de asemenea, suspendarea protestelor, potrivit asociaţiilor de magistraţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Reţelei Naţionale a Adunărilor Generale, Cristi Danileţ, cele mai multe instanţe din ţară urmează să discute luni, în Adunările generale ale judecătorilor, despre problema protestului.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, le-a cerut magistraţilor, joi, cu ocazia întâlnirii dintre asociaţiile profesionale, conducerea Consiliului, conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi politicieni, de la sediul INM, să suspende protestul declanşat în urmă cu trei săptămâni, având în vedere că principiile Pactului pentru Justiţie au fost adoptate.

"Principiile adoptate astăzi îmi oferă prilejul să le cer magistraţilor ca cel târziu luni să se întoarcă în sălile de judecată", a declarat joi, la sediul INM, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş. Totodată, Andreieş i-a felicitat pe magistraţi pentru fermitatea şi solidaritatea cu care şi-au apărat independenţa, precum şi pentru modul în care au decis să susţină statul de drept şi principiile care stau la baza lui.

Reprezentantul Reţelei Naţionale a Adunărilor Generale ale Judecătorilor, judecătorul Laura Andrei, a declarat joi, la întâlnirea de la sediul INM, că reprezentanţii magistraţilor se vor întoarce în Adunările generale ale instanţelor cu mesajul că au fost făcuţi paşi ca ideile cuprinse în Pactul pe Justiţie să devină realitate şi să se concretizeze în legislaţie. Mai mult, Laura Andrei a spus că speră că, de acum încolo, Executivul va veni la masa dialogului şi va înceta să ignore puterea judecătorească.

La întâlnirea de joi de la sediul Institutului Naţional al Magistraturii, găzduită de preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, au participat preşedintele CSM, Virgil Andreiş, preşedintele interimar al Înaltei Curţi, Lidia Bărbulescu, reprezentanţi ai RNAG, ai UNJR, ai Asociaţiei Procurorilor din România, precum şi ai ONG-urilor care au mediat discuţiile dintre politic şi magistraţi, grupate în "Alianţa pentru Statul de Drept". La întâlnire a participat şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi preşedintele Comisiei parlamentare pentru analiza situaţiei din justiţie constituite joi, Florin Iordache.

Principiile Pactului pentru Justiţie au fost semnate fără Ministerul Justiţiei, iar PD-L nu a vrut să şi le asume. Principiile se referă la independenţa justiţiei, finanţarea sistemului, relaţia justiţiei cu alte puteri ale statului, asigurarea bunei administrări, condiţia judecătorului şi imaginea publică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro