Mergi la conţinutul principal

Magistraţii brăileni se alătură protestelor colegilor din ţară

Judecătorii brăileni, procurorii, dar şi personalul auxiliar care lucrează în Tribunalul, Parchetul şi Judecătoria Brăila au decis să se alăture colegilor din alte judeţe şi să protesteze, prin restricţionarea activităţii, faţă de noua grilă de salarizare propusă de guvern şi în general, faţă de subfinanţarea justiţiei. Precizăm că mai multe instanţe din ţară au votat pentru întreruperea activităţii începând cu data de 1 septembrie şi pentru boicotarea alegerilor, în semn de protest faţă de subfinanţarea justiţiei şi salarizarea magistraţilor în raport cu celelalte puteri ale statului.

Judecătorul Vasilica Roş, din cadrul Tribunalului Brăila, ne-a explicat: "De la data de 1 septembrie, în materie penală se vor judeca doar cauzele cu cercetaţi în cauză şi cu propuneri la măsura preventivă, adică cu menţinerea arestării preventive, prelungirea, ş.a.m.d. În materie penală, civilă şi de contencios administrativ, se vor judeca doar cauzele cu caracter urgent, adică ordonanţe preşedinţiale, cereri de suspendare, plasament minori, cereri privind măsuri asiguratorii, apostilarea actelor, constatarea nulităţii grevei şi suspendarea ei. Pentru alte cauze se va dispune amânarea lor şi stabilirea altor termene de judecată. În legătură cu programul cu publicul, acesta va fi supendat, singurii care vor avea acces pentru cauzele urgente vor fi avocaţii". Vasilica Roş a mai adăugat că ceea ce îşi doresc judecătorii brăileni este exact acelaşi lucru pe care îl vor toţi magistraţii din ţară, şi anume o salarizare corectă.

"Salarizare la un nivel egal cu cel al puterilor legislativă şi executivă"

Pe de altă parte, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Brăila a decis luni restrângerea activităţii de judecată începând cu data de 1 septembrie 2009, cu excepţia dosarelor ce impun verificarea legalităţii şi temeiniciei măsurilor preventive, respectiv a ordonanţelor preşedinţiale privind situaţia minorilor, precum şi cererile pentru suspendarea provizorie a executării silite în materie civilă. Totodată, judecătorii au decis sistarea programului cu publicul la sectoarele administrative începând cu data de 1 septembrie, iar pe viitor, completul de judecată să autogestioneze încărcătura de dosare. "Pentru soluţionarea crizei prin care trece justiţia română, judecătorii solicită trecerea bugetului instanţelor judecătoreşti din administrarea Ministerului Justiţiei în cea a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, colectarea taxelor de timbru în bugetul propriu al Justiţiei şi nu în cel al autorităţilor administraţiei locale, salarizarea la un nivel egal cu cel al puterilor legislativă şi executivă, respectarea autorităţii tuturor hotărârilor judecătoreşti şi executarea de îndată a celor care consfinţesc drepturi salariale ale personalului din sectorul de justiţie, promovarea unei politici eficiente de ocupare a posturilor vacante din Justiţie", se arată în comunicatul emis de către Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Brăila.

"Personalul auxiliar nu va desfăşura nicio activitate peste orele de program"

În ceea ce priveşte personalul auxiliar, aşa cum ne-a explicat liderul sindicatului PAJ Brăila, Gabriela Vişan, Adunarea Generală a Federaţiei Naţionale Sindicale "Projust" a decis ca acesta să susţină protestele decise de adunările generale ale instanţelor de judecată din ţară. "De la 1 septembrie, compartimentele Arhivă şi Registratură nu vor mai avea program de lucru cu publicul; se vor primi doar cererile şi corespondenţa trimise prin poştă, fax sau email. La biroul Apostile se vor primi cererile urmând ca magistraţii desemnaţi să le analizeze şi să decidă asupra termenului de eliberare. Accesul avocaţilor în arhive va fi permis doar pentru studierea dosarelor care au ca obiect cauzele penale privind arestările preventive şi cele în materie civilă privind plasamentul minorilor/adopţii. Personalul auxiliar nu va desfăşura nicio activitate peste orele de program", a mai precizat liderul de sindicat.

Şi procurorii brăileni s-au aliat cu restul magistraţilor şi susţin cererile acestora. Aşa cum ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, prim-procurorul Fănel Mihalcea, toţi procurorii brăileni au decis ieri, în cadrul adunărilor generale, să se alăture protestului judecătorilor din Tribunal şi Judecătorie şi al personalului auxiliar şi să susţină demersurile acestora.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro