Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Magia zborului poate fi văzută de aproape la Vădeni

Aerial Club Galaţi, administratorul aerodromului de la Vădeni, anunţă cea de-a 9 ediţie a tradiţionalului miting aerian intitulat generic "Borş de Peşte la Vădeni". Titulatura vine de la borşul de peşte cu care organizatorii îi îmbie de obicei pe pofticioşi mai pe seară, după ce demonstraţiile şi zborurile de agrement încetează.
De această dată, manifestarea aviatică este programată pentru sâmbătă, 28 mai, cu începere de la ora 10.00. Aerodromul este situat la marginea comunei Vădeni, deci la doar câţiva kilometri distanţă de municipiul Brăila. Cea mai scurtă cale pentru brăilenii care vor să ajungă acolo este vechiul drum spre fosta "Zagna" Vădeni, cu ieşirea prin cartierul Vidin, pe la capătul Căii Galaţi.
Dacă vremea va fi favorabilă şi nu va ploua - aşa cum prognozează meteorologii -, cei care vor ajunge la mitingul aviatic vor avea ce să vadă. Ca de obicei, vor evolua zeci de avioane ultrauşoare, motoparapante şi motodeltaplane, dar nu vor lipsi nici paraşutiştii care vor sări din înaltul cerului, încercând să aterizeze la punct fix. Şi-au anunţat participarea o formaţie de aeronave de luptă MIG 21 Lancer, de la Baza din Mihail Kogălniceanu - Constanţa, dar şi una de avioane de antrenament IAR 99 Şoim, de la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Aeriene din Bobocu, judeţul Buzău.
În cazul în care natura va fi generoasă, iar atmosfera va fi calmă, fără vânt puternic, se va desfăşura şi o vânătoare de baloane, în cadrul căreia mai multe baloane cu heliu lansate de organizatori vor deveni ţinta avioanelor ultrauşoare, ce vor încerca să le spargă cu elicea.
Spectatorii vor putea vedea de aproape un avion militar de tip IAR 93 care, în ciuda vârstei sale venerabile, arată ca nou după ce a fost restaurat de Aerial Club, împreună cu Asociaţia Piloţilor şi Proprietarilor de Aeronave şi cu Muzeul Naţional al Aviaţiei Române. La mitingul aerian vor mai fi prezenţi membrii Asociaţiei "Tradiţia Militară", care vor prezenta câteva uniforme militare vechi, dar şi ai Asociaţiei "Dincolo de tăcere", pentru copiii cu autism. Cei prezenţi vor putea vedea şi o expoziţie de fotografie de aviaţie şi paraşutism.
După ce demonstraţiile se vor încheia, spectatorii se vor putea apropia de avioanele de la sol, pentru a le vedea în detaliu şi pentru a discuta cu piloţii. Ulterior, cei interesaţi vor putea face zborui de agrement, contracost.
Categorie articol: 

Comentarii