Mergi la conţinutul principal

Magaziile portului brăilean - tărâmul groazei

• zona care altădată reprezenta etalonul bogăţiei oraşului nostru a ajuns acum o ruină invadată de buruieni şi haite de câini care ameninţă să-i sfâşie pe imprudenţii rătăciţi pe acolo

 

Am fi vrut să începem acest text cu îndemnul «Ocoliţi zona magaziilor din port!», însă asta ar fi dus la întrebarea retorică «care port, care magazii?». Din păcate,  s-au dus anii când prosperitatea Brăilei şi chiar a României era legată de forfota non-stop a activităţilor portuare, când în urbea noastră se hotăra preţul grâului  pentru întreaga Europă, iar magaziile din port erau pline de tot felul de mărfuri. Pe vremea aceea, cu predilecţie în perioada antebelică, afacerile, negocierile şi concurenţa dintre negustorii, angrosiştii şi bancherii  de atunci (greci, armeni, evrei, turci,etc) făceau din magaziile portului şi cheiul Dunării o placă turnantă care ne scotea în lume şi dădea un serios impuls mediului de afaceri. De asemenea, acest perimetru a fost un mediu ideal pentru turnarea unor filme bine apreciate la vremea lor.

În zilele noastre, îţi trebuie mult curaj să mergi pe jos, ca odinioară, la plimbare printre aceste magazii. În primul rând, zona este aproape pustie, excepţie făcând câteva firme şi ateliere. În rest, numai munţi de gunoaie peste care a crescut o vegetaţie sălbatică: enorm de multe buruieni, chiar peste un metru înălţime, care au sufocat spaţiile dintre fostele magazii. Pe străzile pline de gropi şi praf, găseşti o mulţime de maşini abandonate şi priviri care te urmăresc cu suspiciune, însă cele mai periculoase sunt haitele de câini care te simt şi  te aleargă de la 100-200 de metri. Decorul tragic este completat de ruinele fostelor rizerii, a defunctei mori Bălcescu, fabricii de pâine şi a dărâmăturilor de la ceea ce fost cândva sediul Demopan.

Solicitând un punct de vedere de la autorităţile locale referitor la situaţia nefericită în care a ajuns această zonă a oraşului nostru ne-am lovit de răspunsuri contradictorii din care am aflat ba că municipalitatea nu poate face nimic pentru că este vorba despre proprietăţi private, ba că s-au mai executat anumite ecologizări de către firma “Eco” SA. Care “Eco” spune, prin intermediul unor reprezentanţi, că activităţile de curăţenie se pot face doar în baza unei comenzi primite din partea Primăriei, care trebuie să şi achite prestarea acestui serviciu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro