Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Magaziile portului brăilean - tărâmul groazei

• zona care altădată reprezenta etalonul bogăţiei oraşului nostru a ajuns acum o ruină invadată de buruieni şi haite de câini care ameninţă să-i sfâşie pe imprudenţii rătăciţi pe acolo

 

Am fi vrut să începem acest text cu îndemnul «Ocoliţi zona magaziilor din port!», însă asta ar fi dus la întrebarea retorică «care port, care magazii?». Din păcate,  s-au dus anii când prosperitatea Brăilei şi chiar a României era legată de forfota non-stop a activităţilor portuare, când în urbea noastră se hotăra preţul grâului  pentru întreaga Europă, iar magaziile din port erau pline de tot felul de mărfuri. Pe vremea aceea, cu predilecţie în perioada antebelică, afacerile, negocierile şi concurenţa dintre negustorii, angrosiştii şi bancherii  de atunci (greci, armeni, evrei, turci,etc) făceau din magaziile portului şi cheiul Dunării o placă turnantă care ne scotea în lume şi dădea un serios impuls mediului de afaceri. De asemenea, acest perimetru a fost un mediu ideal pentru turnarea unor filme bine apreciate la vremea lor.

În zilele noastre, îţi trebuie mult curaj să mergi pe jos, ca odinioară, la plimbare printre aceste magazii. În primul rând, zona este aproape pustie, excepţie făcând câteva firme şi ateliere. În rest, numai munţi de gunoaie peste care a crescut o vegetaţie sălbatică: enorm de multe buruieni, chiar peste un metru înălţime, care au sufocat spaţiile dintre fostele magazii. Pe străzile pline de gropi şi praf, găseşti o mulţime de maşini abandonate şi priviri care te urmăresc cu suspiciune, însă cele mai periculoase sunt haitele de câini care te simt şi  te aleargă de la 100-200 de metri. Decorul tragic este completat de ruinele fostelor rizerii, a defunctei mori Bălcescu, fabricii de pâine şi a dărâmăturilor de la ceea ce fost cândva sediul Demopan.

Solicitând un punct de vedere de la autorităţile locale referitor la situaţia nefericită în care a ajuns această zonă a oraşului nostru ne-am lovit de răspunsuri contradictorii din care am aflat ba că municipalitatea nu poate face nimic pentru că este vorba despre proprietăţi private, ba că s-au mai executat anumite ecologizări de către firma “Eco” SA. Care “Eco” spune, prin intermediul unor reprezentanţi, că activităţile de curăţenie se pot face doar în baza unei comenzi primite din partea Primăriei, care trebuie să şi achite prestarea acestui serviciu.
Categorie articol: 

Comentarii