Mergi la conţinutul principal

Macovei, despre proiectul PSD privind confiscarea extinsă a averilor

* de asemenea, Macovei atrage atenţia asupra faptului că proiectul PSD privind confiscarea extinsă a averilor prevede că persoanele condamnate pentru corupţie nu intră sub incidenţa prevederilor

"Prima mare eroare este că PSD propune: (a) proceduri suplimentare, realizate de o comisie de verificare a averilor, şi apoi (b) un nou proces, ambele după ce se termină un proces penal în care o persoană este condamnată pentru o infracţiune din cele care i-au adus foloase materiale (ex. trafic de droguri, persoane, spălare de bani, etc). În mod corect, măsura confiscării extinse a averii trebuie să fie dispusă în acelaşi proces penal şi de acelaşi judecător care condamnă o persoană pentru o infracţiune care i-a adus foloase materiale. Exemplu: judecătorul îl condamnă pe X pentru trafic de droguri cu o valoare de 5000 RON, şi tot atunci îi confiscă lui X banii sau bunurile (averea) care nu sunt justificate în raport cu veniturile legale obţinute de X într-un număr de ani în urmă. Prin urmare, prin alte proceduri şi procese, PSD păcăleşte în legătură cu intenţia sa reală", scrie eurodeputatul PDL.
Macovei critică PSD şi pentru că nu a inclus în acest proiect şi confiscarea bunurilor obţinute în urma unor infracţiuni de corupţie. "A doua eroare este că lipsesc din acest proiect infracţiunile de corupţie şi cele asimilate corupţiei, pedepsite de legislaţia română actuală. Mai ales că articolul 83 din Tratatul Uniunii Europene enumeră «corupţia» între domeniile criminalităţii de o gravitate deosebită şi cu dimensiune transfrontalieră prin impact sau nevoia de a le combate. De exemplu, acte de corupţie din România au impact asupra pieţii interne sau fondurilor Uniunii sau asupra încrederii în oficialii şi instituţiile noastre care aplică legile Uniunii", mai explică fostul ministru al justiţiei.

Uniunea a apreciat costurile corupţiei la 120 de miliarde de euro

"Prin urmare, proiectul PSD făcut public pe 5 iulie nu este nici serios, nici responsabil, ci încearcă să păcălească opinia publică", concluzionează Monica Macovei. "Reamintesc PSD că pe 6 iunie, acum o lună, Comisia a adoptat un pachet anti-corupţie tocmai pentru că a constatat impactul major al corupţiei din interiorul unor state membre asupra Uniunii şi a apreciat costurile corupţiei la 120 miliarde de euro pe an. În Uniunea Europeană, ăsta este impact major", mai subliniază aceasta.
Premierul Boc a declarat ieri că la şedinţa de Guvern de după amiază se va discuta un proiect de lege privind confiscarea extinsă a averilor obţinute în urma unor infracţiuni. Săptămâna aceasta, şi PSD a depus la Parlament propriul proiect pe acest subiect. Liderul PSD Victor Ponta l-a întrebat săptămâna trecută pe Emil Boc de ce Guvernul nu a iniţiat o lege care să transpună această directivă europeană.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro