Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Macara de 70 t prabusita in curtea unei scoli

O tragedie de proportii a fost la un pas de a se produce, ieri, in jurul prinzului, cind o macara in greutate de 70 de tone s-a prabusit in curtea unei institutii de invatamint, evitind milimetric un contor de gaz metan. Utilajul fusese adus pentru taierea unui plop din curtea Scolii Waldorf, de linga Piata Concordia, dar nu a mai reusit sa-si duca pina la capat misiunea deoarece, o decizie neinspirata, de ultim moment, a facut ca acesta sa se rastoarne. Copacul nu a fost taiat pe bucati, asa cum ar fi fost normal, ci direct de la radacina, iar in momentul in care bratul macaralei a incercat sa ridice trunchiul, utilajul s-a dezechilibrat si a cazut la pamint.
Imediat, la fata locului au sosit echipaje ale Politiei, Jandarmeriei, Pompierilor, Serviciului de Ambulanta si ai societatii "Distrigaz". Oamenii legii au incercat sa-i tina cit mai departe pe curiosi, care s-au strins in numar mare, in doar citeva minute. "Automacaraua s-a rasturnat in afara carosabilului. Noi am asigurat restrictii de acces din zona. Din nefericire, din cauza unei manevre de taiere neconforma cu posibilitatile reale ale macaralei de a sustine sarcina, practicindu-se o taietura la baza trunchiului copacului si din cauza vintului, s-a produs rasturnarea. Va pot garanta ca macaragiul este un om cu experienta, in unele situatii ne-a acordat chiar si noua sprijin, la evenimente rutiere in care erau implicate autovehicule de mare tonaj rasturnate si nu au fost probleme. Oricum, organele in drept vor elucida cauza producerii acestui eveniment", ne-a precizat subcomisar Dumitru Budes, seful Serviciului Politiei Rutiere Braila.
Din fericire, in urma evenimentului nu s-a inregistrat nici o victima, ci doar pagube materiale, in curtea scolii neaflindu-se nici un copil, iar macaragiul fiind protejat de cabina in care se afla. "Pentru orice eventualitate, noi am evacuat copiii, am oprit activitatea. Stiam ca urmeaza sa aiba loc aceasta lucrare, dar nu ma gindeam sa se intimple asa ceva. Singurul lucru pe care pot sa-l reprosez societatii care a avut lucrarea asta a fost ca nu ne-a anuntat din timp ca vin astazi si cind ne-au anuntat, nu ni s-au solicitat masuri de siguranta sporite. Eu am intrebat ce avem de facut si ni s-a spus “nu aveti de facut nimic dvs, noi sintem in masura sa anuntam societatile care au lucrarile in pericol, adica Electrica, Distrigaz si societatea de cablu. Ne ocupam noi de tot ce trebuie”", ne-a precizat directorul Scolii Waldorf.

Primarul este ingrijorat ca nu mai are cu ce sa taie copaci

Utilajul s-a prabusit si peste doua masini aflate in parcarea de linga Piata Concordia, un Volkswagen Golf si o Dacia Supernova. "Nu mai am cuvinte ca sa subliniez incompetenta astora. Cum este posibil sa inceapa o lucrare de asemenea anvergura si sa nu-si ia masuri de prevedere? Nu era normal sa intrebe oamenii ale cui sint masinile respective si sa ne ceara sa le mutam de acolo? Masina asta costa circa 20.000 de euro, si o am de numai citeva luni. Mi-a facut-o praf. Am lucrat in asigurari si stiu ca asta este dauna totala, trebuie sa-mi dea o masina noua in schimb, dar nu este normal sa se intimple asa ceva. Cum sa darime ditamai macaraua, o pala de vint?! Si acum, toata lumea ma intreaba daca am asigurare. Nu eu trebuie sa am asigurare, societatea care are macaraua trebuie sa aiba asigurare si sa ma despagubeasca!", a spus revoltat proprietarul autoturismului Volkswagen Golf.
Sosit la fata locului la scurt timp dupa producerea evenimentului, edilul sef al orasului a precizat ca a verificat procedura si ca ea a fost corecta, dar ca o pala de vint le-a jucat feste. "In primul rind va trebui sa eliberam suprafetele care au fost afectate de caderea acestui copac. Este mai grav faptul ca este singura macara de capacitatea asta pe care o foloseam la taierea copacilor mai deosebiti. Ne-am planificat anul acesta sa taiem aproape 2.000 de copaci si am reusit sa taiem vreo 300. Treaba merge foarte greu pentru ca sint amplasati in zone care nu permit taierea normala si sint necesare niste dispozitive si macarale speciale. Gardul scolii nu este o problema, el va fi reparat de Primarie. Problema este ca macaraua a inregistrat niste defectiuni destul de grave. Cheltuielile cu masinile probabil vor fi suportate de asigurarea pe care o are macaraua, dar asta nu e o problema deosebita. Problema este ca nu mai putem taia, in urmatoarea perioada, nici un copac mai periculos pentru ca in toata zona nu exista o alta macara. Va trebui sa apelam probabil la alte judete, ceea ce presupune alte costuri" a declarat primarul Constantin Cibu.

Evenimentul este cercetat ca accident de munca

Automacaraua este cea mai mare din Braila si apartine societatii "Hercules" si deservea Directia Seroplant din cadrul Primariei Braila. Desi se afla la locul evenimentului, Sorin Costin, directorul societatii, nu a vrut sa faca nici o precizare cu privire la cauzele producerii acestuia. "Din fericire, macaragiul Nicolae Donciu (58 de ani) nu a suferit leziuni grave, el fiind protejat de cabina de comanda. Cazul este cercetat de comisia interna a societatii “Hercules”, care ne va comunica rezultatul anchetei", ne-a declarat Alexandru Munteanu, inspector sef adjunct pe linie de securitate si sanatate in munca al Inspectoratului Teritorial de Munca Braila.
La inchiderea editiei, macaraua era inca acolo, incercindu-se intii scoaterea bratului din curtea scolii, dupa taierea acestuia in mai multe bucati. Vom reveni.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii