Mergi la conţinutul principal

"Ma droghez de la 15 ani"

Cu totii am citit sau am vazut filme despre droguri si efectele lor, am auzit povesti despre droguri si drogati, despre pastile, prafuri si ierburi miraculoase, poate chiar am vazut pe cineva ratacit intr-o alta lume. Eu am o prietena care se drogheaza. Si am adus aici marturia ei, marturia unei eleve de 17 ani, despre cum a inceput sa se drogheze, cum a evoluat situatia ei pe parcursul a aproape doi ani si motivele pentru care a renuntat atunci cand inca ii mai functiona vointa. Se poate considera un caz fericit, desi inca sufera consecintele unei perioade de teribilism, despre care sustine ca s-a incheiat.

M.S.: Cand ai "comis-o" prima data? Cu ce ai inceput?
A.D.: Am inceput si eu cand era adolescenta in floare, la 15 ani. Cu ce? Bineinteles, cu drogul saracului. Adica, pastile Tussin.
M.S.: Ti-ai dorit sa faci asta dinainte de a incerca sau ai cedat pe moment presiunilor celor din jur?
A.D.: M-am bazat mult in viata mea pe ideea: "incearca orice, dar trebuie sa stii cand sa te opresti si mai ales de ce". Nu a fost nicio presiune. Cu prima ocazie intalnita, am zis "da". Ma tenta de ceva timp sa incerc, dar, bineinteles, ceva usor care nu provoaca dependenta. Am vrut sa stiu ce as pierde daca nu as face-o.
M.S.: Faci parte dintr-un anturaj care consuma droguri? In ce masura conteaza anturajul pentru cineva care decide sa faca pasul acesta in viata?
A.D.: Da, fac parte dintr-un anturaj care consuma droguri, dar usoare. La mine nu a contat atat de mult anturajul, pentru ca, in momentul in care nu am mai vrut si am zis "stop", prietenii nu au mai incercat sa-mi ofere. Dar, uitandu-ma la cei care au evoluat in acest obicei, ajungand la cocaina si alte droguri tari, imi dau seama ca totusi conteaza foarte mult anturajul. In ceea ce priveste drogurile, unii prieteni de-ai mei sunt foarte vulnerabili si intotdeauna accepta ceea ce li se ofera. Depinde foarte mult de taria de caracter.
M.S.: Ce ai mai incercat? Cat de des te-ai drogat? Ce nu ai incerca niciodata?
A.D.: Dupa Tussin am incercat toate pastilele despre care stiam ca au efecte halucinogene (Romparkin, Regenoane etc.). Dupa un timp mi-am zis ca, daca tot ma droghez, sa ma droghez mai elegant. Asa ca am inceput sa fumez iarba, lucru pe care inca il mai fac destul de rar, ce-i drept. Mi s-a parut cea mai sanatoasa (daca putem spune asta) si in acelasi timp cea mai usoara forma de a fi high. Am incercat insa si droguri puternice precum Ketamina, LSD sau Ecstasy. Dar am realizat rapid ca asta ar strica ceva in mine. Pe vremuri luam foarte des pastile, de 2-3 ori pe saptamana, minimum, dar acestea imi creau probleme de memorie, asa ca am trecut pe iarba. Dar, cum era mai scumpa, era si mai rara. Cam o data pe saptamana. Imi place sa cred ca m-am maturizat si fumez numai la ocazii speciale, ceea ce inseamna cam o data pe luna sau mai rar. Ce nu as incerca niciodata? O sa dau raspunsul tipic: Heroina. Povestile despre heroina chiar ma inspaimanta.
M.S.: Cum reactionezi cand te droghezi? Ce simti/vezi/faci in asemenea momente?
A.D.: Nu am avut niciodata reactii foarte ciudate. De la pastile ajungeam intotdeauna la o stare de apatie si, in acelasi timp, intr-o stare in care incercam sa descopar sensul vietii. Daca as fi scris tot ce aveam in cap in acele momente, as fi facut o lucrare de filosofie chiar buna. De la iarba lucrurile erau mai simple: o stare de om "chill". Era bine. Insa de la Ketamina si LSD lucrurile au luat amploare. Auzeam si vedeam lucruri care nu existau in realitate. M-am surprins odata vorbind cu un prieten imaginar pe strada. Acesta a fost motivul pentru care am zis ca nu mai vreau asa ceva. Starea de paranoia era mult prea puternica.

"Mi-au ajuns senzatiile tari pe care le-am avut"

M.S.: Ai ramas cu afectiuni cerebrale (de memorie sau abilitate de concentrare, de exemplu) dupa perioada in care te-ai drogat?
A.D.: Am avut noroc ca perioada nu a fost asa lunga. A durat cam un an jumate - doi, dar intr-adevar am impresia ca am ramas cu oarecare afectiuni. Memoria nu cred ca are nimic sau poate nu realizez eu, insa puterea de concentrare s-a diminuat clar. Imi este mult mai greu sa invat acum...
M.S.: Ce parere ai despre cei care ajung in stare avansata de dependenta?
A.D.: Nu pot sa ii judec, dar nici nu pot sa ii accept. Imi dau seama ca pentru a ajunge in stare de dependenta avansata trebuie sa ai o personalitate foarte slaba si sa fii foarte vulnerabil. Sunt sigura ca foarte multi au zis la primul fum dintr-un joint ca nu vor ajunge niciodata dependenti, ca nu vor lua niciodata heroina/cocaina si, totusi, acum stau cu seringile prin buzunare, disperati sa-si ia doza. Si imi dau seama ca si eu as fi putut sa ma numar printre ei, dar din fericire am stiut cand si de ce sa zic "stop". In momentul in care ai incercat un drog atat de puternic, vointa ta se anuleaza. Trebuie sa stii sa zici "nu" tentatiei inainte de a incerca un drog atat de puternic, pentru ca putini reusesc sa se mai opreasca ulterior.
M.S.: Ai spus ca ai renuntat la droguri. Ai lua-o vreodata de la capat?
A.D.: De pastile, precum si de LSD, Ketamina sau alte droguri tari, nu m-as reapuca. Mi-au ajuns senzatiile tari pe care le-am avut. Totusi, dupa cum am zis, inca mai fumez din cand in cand niste iarba si nu simt reactii negative. Sa te "spargi" cu iarba este echivalentul unei betii, doar ca starea de fericire este constanta si nu te manifesti violent. Altceva in afara de iarba nu am de gand sa mai iau vreodata.

Care-i faza cu Tussin

Prin gasti i se spune "drogul saracului". "Tussin" si "Tussin forte" se gasesc la orice farmacie si adesea se distribuie fara reteta daca o convingi pe farmacista ca nu scapi de o tuse neproductiva. Simptomele de supradozare descrise pe prospectul din interiorul cutiei sunt: stari de ameteala, confuzie, greata si varsaturi, nervozitate si iritabilitate. Cei care au incercat supradozarea spun ca, din contra, starile sunt euforie, libertate, stare de ameteala placuta si relativa inconstienta. Cand esti "pastilat" sau "tussinat" lumea se invarte, cica, in jurul tau, toate problemele par sa dispara si libertatea sa isi faca misterios aparitia. E ca si cum ai trai intr-o alta lume, dar e destul de rau cand te trezesti din visare si realizezi ca lumea nu e asa cum o credeai tu cand "erai pe tussine". Nu mai mult de 16 pastile de "Tussin forte" sau 20 de "Tussin" sunt "cheia" catre starea cu pricina, dar niciodata in combinatie cu alcool. Dozele repetate de Tussin pot duce la distrugerea celulelor nervoase asa ca... nu incercati!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro