Mergi la conţinutul principal

Măturile de nuiele rămân la putere în Brăila. Aspiratoarele stradale, doar un vis frumos

• pentru că a venit sezonul frunzelor, iar la Brăila încă se folosesc mături de nuiele pe domeniul public, un consilier local a propus în CLM ca Primăria să aloce bani pentru dotarea SUPAGL cu zece aspiratoare stradale • primarul Dragomir a explicat, însă, că SUPAGL nu se poate ocupa de măturatul stradal, acest lucru fiind strict obligaţia celor trei operatori de salubritate care activează în Brăila • dintre cei trei operatori, doar “Eco” urmează să achiziţioneze un utilaj de mare capacitate dotat inclusiv cu aspirator stradal • acesta va putea interveni, însă, doar pe carosabilul străzilor, nu şi pe trotuare sau spaţii verzi • operatorul privat RER încă nu a achiziţionat niciun aspirator stradal, în timp ce “Braicata” a cumpărat unul, dar încă nu l-a folosit în teren

 

Pentru că în Brăila măturatul stradal încă se face cu mături de nuiele, folosite de angajaţii firmelor de salubritate ziua în amiaza mare, printre trecătorii de pe trotuare, un consilier local a venit cu o propunere revoluţionară, în cadrul şedinţei de rectificare bugetară de săptămâna trecută, din CLM. “Propun aici un amendament în sensul modificării la capitolul Cheltuieli cu suma - am estimat - de 329.220 lei reprezentând contravaloarea a 10 aspiratoare urbane. Pentru că, nu ştiu dacă aţi observat, în oraşul Brăila, când vine toamna este o cohortă de frunze peste tot, în tot oraşul. În parcuri, pe străzi, absolut peste tot. Este şi romantic, e adevărat că e frumos, dar nu este igienic. Am văzut că colega dumneavoastră de la Craiova a cumpărat deja şi chiar se laudă cu chestia asta. Drept urmare propun acest amendament”, s-a exprimat consilierul local municipal Bogdan Botea, reprezentant al Partidului Naţional Democrat (PND).

Primarul Marian Dragomir s-a arătat deschis faţă de această propunere, însă a ţinut să-i explice consilierului Botea că Primăria nu poate include această investiţie în bugetul propriu, mai exact în bugetul Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală. Asta din simplul motiv că respectiva instituţie nu are cum să utilizeze aspiratoarele stradale şi nici nu le poate încredinţa cu titlu gratuit firmelor de salubritate aflate sub contract de prestări servicii cu municipalitatea. “Domnule consilier, sunt sută la sută de acord cu ideea dumneavoastră şi cu această propunere, numai că procedura este total diferită şi acum am să vă explic de ce. În Municipiul Brăila, din vremuri de demult, serviciul de salubrizare a fost delegat unui număr de trei societăţi. Aceste trei societăţi sunt cele care trebuie să cumpere aspiratoarele stradale”, a precizat primarul. Dragomir a adăugat că, în cadrul procesului de dotare cu utilaje noi a “Eco” SA, societatea de salubritate din subordinea municipalităţii, s-a prevăzut şi achiziţionarea unei maşini de aspirat frunze, procedura fiind într-un stadiu avansat. Achiziţia respectivă nu se face, însă, cu bani din bugetul SUPAGL, după cum a ţinut să sublinieze primarul: “Propunerea dumneavoastră, din păcate, noi nu o putem include în bugetul Primăriei Municipiului Brăila, ca urmare a faptului că SUPAGL nu poate da unei societăţi pe acţiuni (chiar dacă aceasta aparţine Primăriei), cu titlu gratuit, să folosească aceste aspiratoare stradale, ci este nevoie să majorăm eventual capitalul ei, ca aceasta să-şi cumpere”, a spus edilul-şef, care nu a exclus ca, în bugetul de anul viitor, să se prevadă o astfel de achiziţie, prin majorare de capital social, pentru “Eco” SA. În schimb, Dragomir a subliniat faptul că pentru cele două firme de salubritate private, “Braicata” şi RER, nu există nicio formă legală prin care Primăria ar putea să le dea în folosinţă aspiratoare stradale cumpărate cu bani de la bugetul local.

Chiar şi după aceste explicaţii, consilierul municipal Bogdan Botea a insistat să fie supus la vot amendamentul propus de el, referitor la alocarea unei sume prin care SUPAGL să se doteze cu zece aspiratoare stradale. Primarul i-a mai spus încă o dată că SUPAGL nu are ce să facă cu astfel de utilaje, pentru că nu poate presta servicii de salubritate, aceste servicii, inclusiv măturatul stradal, fiind strict în obligaţia celor trei operatori de salubritate aflaţi sub contract. Singura soluţie pentru rezolvarea problemei ar fi, în opinia lui Dragomir, includerea de tarife pentru aspirat stradal în contractul cu operatorii de salubritate, până în prezent existând doar tarife pentru măturatul stradal. “Putem solicita conducerii SUPAGL includerea unor tarife pentru aspirat stradal, lucru care, din ceea ce ştiu eu, nu este în momentul de faţă. Şi atunci, cu siguranţă, în baza acelor tarife, cei trei operatori se pot dota”, a conchis primarul.

Până la urmă, amendamentul consilierului Bogdan Botea a fost supus la vot, însă a picat, cu doar 8 voturi “Pentru” şi 17 “Împotrivă”.

 

Un singur aspirator stradal, ţinut sub cheie la “Braicata”

Ca o concluzie a discuţiei din CLM pe tema aspiratoarelor stradale, am reţinut faptul că, prin majorarea de capital propusă pentru anul viitor, firma din subordinea Primăriei, “Eco” SA, ar putea cumpăra câteva astfel de ustensile mobile cu care să poată aduna frunzele de pe trotuare. În momentul de faţă, “Eco” a semnat deja contractul pentru achiziţia unei măturători stradale de mare capacitate - 6 metri cubi - care este dotată inclusiv cu aspirator de frunze. Aceasta va fi livrată pe 15 noiembrie, dar va putea fi folosită doar pe carosabilul străzilor din municipiu, nu şi pe trotuare.

În ceea ce-i priveşte pe cei doi operatori privaţi din municipiu, “Braicata” şi RER, deocamdată doar unul s-a dotat cu un aspirator stradal. Este vorba despre “Braicata”, care, în urmă cu câteva săptămâni, şi-a adus un astfel de utilaj la sediul de pe strada Petru Maior. Deocamdată, însă, nu l-a pus în funcţiune pe teren. Am încercat să aflăm de la conducerea firmei când intenţionează să iasă cu aspiratorul stradal pe sectorul său de activitate din municipiu. Din păcate, actualul director al “Braicata”, George Tudoraşcu, se dovedeşte a avea mari carenţe de comunicare cu mass-media. Supărat că în cotidianul nostru a fost publicat un articol în care angajaţii “Braicata” se plângeau că nu îşi primesc salariile la timp, chiar dacă în articolul respectiv a fost consemnat şi punctul său de vedere, directorul Tudoraşcu a refuzat, ieri, categoric să stea de vorbă cu reporterul nostru. Nici n-am apucat să-i spunem că interviul e pe tema aspiratoarelor stradale, că noul şef al “Braicata” ne-a închis, pur şi simplu, telefonul.

Cu ceva mai multă experienţă, directorul RER Brăila, Gina Agoston, nu evită discuţiile cu presa, chiar şi atunci când tematica abordată e mai dificilă. Directorul RER a recunoscut faptul că, în momentul de faţă, nu există în dotarea firmei aspiratoare stradale. “Dacă SUPAGL ne va solicita acest lucru, vom achiziţiona aspiratoare stradale, dar va trebui schimbat tariful serviciului de măturat stradal, pentru o astfel de dotare implică alte costuri”, ne-a declarat directorul Agoston.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro