Mergi la conţinutul principal
Mihai Tudose: «Eu nu am vrut să fiu premier!»

Mărturii din culisele PSD

• ex-premierul României, deputatul brăilean Mihai Tudose, a participat, marţi seară, la emisiunea “România9” realizată de Ionuţ Cristache pe TVR1 şi a discutat pe larg despre motivele plecării sale din PSD • acesta i-a adus acuzaţii grave liderului social-democrat, a dat detalii din culisele CEx-urilor partidului şi din spatele numirilor în Guvern, a criticat tăierea bugetelor serviciilor de informaţii, dar şi faptul că Amnistia şi Graţierea au devenit modalitatea prin care Liviu Dragnea îşi menţine puterea • preşedintele interimar al PSD Brăila, Ion Rotaru, a afirmat că era la CExN când Tudose a făcut declaraţiile, astfel că nu ştie ce a spus pentru a putea comenta în vreun fel

 

Fostul premier al României, deputatul brăilean Mihai Tudose a hotărât să îşi spună public nemulţumirile care l-au determinat să plece din PSD după 27 de ani de activitate şi să treacă de partea Pro România, partidul lui Victor Ponta. Şi nu a vorbit oricum, ci în direct, la Televiziunea Naţională.

Tudose a participat, marţi seară, la TVR 1, fiind invitat al emisiunii România9, moderată de Ionuţ Cristache. Interesant este că momentul s-a desfăşurat în paralel cu Comitetul Executiv Naţional (CExN) PSD, unde s-au votat  propunerile partidului pentru ministrul Transporturilor (Răzvan Cuc) şi ministrul Dezvoltării (Bogdan Suciu), astfel că Tudose a profitat de ocazie pentru a-şi manifesta nemulţumirea legată de Guvernul Viorica Dăncilă. Fostul premier a spus că cele două propuneri de miniştri sunt aranjate de o săptămână de Liviu Dragnea şi că CExN-ul PSD nu este nimic altceva decât “o butaforie ca toate celelalte”. Tudose a afirmat că actualul Guvern este un dezastru pentru România, la fel cum şeful PSD Liviu Dragnea este pentru partidul pe care îl conduce. Brăileanul a dat câteva detalii de culise despre modul în care se desfăşoară Comitetele Executive la PSD atunci când se pune problema unor numiri, despre scandalurile în care a fost implicat pe vremea când era ministru al Economiei şi ulterior premier, precum şi despre cum Liviu Dragnea “păcăleşte” continuu oamenii “de bună-credinţă” din partid.

“Eu de asta am plecat. Că nu am mai suportat! Deocamdată încă îi mai iese cu alţi colegi tipul ăsta de păcăleală, pur şi simplu. «Domnule: îmi eşti drag, eşti bun, te ţin. Împreună o să facem, împreună o să dregem». Minte pe toată lumea. La nesfârşit! Unii dintre noi am început să ne prindem. Şi mai mult, a dispărut orice speranţă că omul îşi revine. Fiindcă a avut şi momente în care spunea: «recunosc, am greşit». «M-am lăsat înşelat, m-am păcălit, nu ştiu ce am avut. Am fost atacat energetic, ceva de genul ăsta. De azi sunt alt om»! Domnule, îl ţinea două zile! Exagerez. Nici două zile”, a declarat Tudose, încă de la începutul emisiunii transmise de TVR1.

Acesta a explicat şi cum a luat decizia de a pleca din PSD: “Vă spun că a fost o decizie foarte grea. Am cântărit-o şi decizia, de fapt, a fost luată pe de o parte cu colegii de partid de la Brăila, pe de altă parte cu brăilenii, oamenii obişnuiţi, votanţii de pe stradă”.

 

«Eu nu am vrut să fiu premier»

Mihai Tudose a dorit să explice modul în care a ajuns să fie propus ca ministru al Economiei în cadrul Guvernului Sorin Grindeanu, dar şi ca premier al României, câteva luni mai târziu. Deputatul brăilean a afirmat că totul a avut legătură cu toanele şefului PSD, extrem de schimbătoare. Acesta a făcut referire şi la vanitatea lui Liviu Dragnea, precizând că întotdeauna cei care îl laudă primesc poziţii importante, la fel cum se întâmplă cu cei care răspund chemărilor sale la discuţii la Palatul Parlamentului şi care acceptă obedient ordinele sale.

“Eu nu am vrut să fiu premier. Mă credeţi sau nu. Mi s-a spus: «Domnule, trebuie să fii, că nu se poate, că nu vrea nimeni, că eşti bun, că ştii, că ai lucrat la programul de guvernare». Am spus că dacă CEx-ul votează, ok. Dacă acea decizie a CEx-ului care a votat să mă duc la Guvern a fost în regulă, păi la fel a fost şi cea care mi-a spus să plec. A fost un vot politic, da? Mie mi s-a părut fairplay şi corect. Eu nu am făcut lobby. El a făcut (n.r. - Dragnea). Le-a spus tuturor că, de fapt, am fost atins de «aripa securităţii». Asta e în funcţie de cum suntem «evaluaţi». Domnule, ne-a păcălit pe toţi până în decembrie 2016. Am spus că e malefic. Iertaţi-mă, dar nu a fost simplu! Nu îmi dă o lacrimă, că nu sunt Rovana Plumb sau alte colege, cu ceapa în buzunar să plângem la comandă, dar simplu nu a fost”, a declarat Tudose, despre momentele stânjenitoare pe care le-a avut de pătimit din pricina lui Liviu Dragnea.

Sursa citată a adăugat că pe vremea când liderul PSD a propus-o premier pe Sevil Shhaideh, aceasta a apărut dintr-o agendă personală, fără să aibă legătură cu partidul sau să fi lucrat la programul de guvernare, aşa cum ar fi fost normal. 

“Omul nu înţelege nişte lucruri. Nu înţelege că NU toţi dorim neapărat nişte funcţii. Nu toţi ne batem pentru nişte poziţii. Nu suntem toţi croiţi aşa. Am spus: ok, în regulă, fă Guvernul, fă ce vrei! Cumva, ca să ne stingă atunci, brusc am devenit din nou toţi securişti. De asta nu ne-a pus pe vreunul dintre noi. Peste vreo două luni, când a văzut că o dă în gard pe câteva domenii: «Hai, totuşi, să intri în Guvern, să faci ceva!». În momentul ăla, iar devenisem un tip bun. Plecaseră «corniţele», veniseră nişte «aripioare», eram un îngeraş. Apoi s-a întâmplat evenimentul cu Sorin Grindeanu. Băi, iar ne-a păcălit. Tot cu programul. El avea cifrele. «Domnule, nu merge programul de guvernare, ne ducem în gard, e nasol, e rău». Adevărul e că era cam rău. Dar nu era din vina lui Sorin. Era din vina a ceea ce a găsit Sorin şi Guvernul Grindeanu acolo. Un dezastru! Ne-a păcălit de vreo două ori. După aia nu ne-a mai păcălit”, a mai povestit Tudose.

Acesta a afirmat că nu ştia la ce să se aştepte de la Liviu Dragnea până când nu a lucrat direct cu el, aşa că îşi înţelege foştii colegi de bună-credinţă care refuză să vadă direcţia rea în care este dus partidul. Tudose a mai adăugat că în momentul în care a văzut care este realitatea la nivel guvernamental, a refuzat să răspundă la comenzile liderului PSD şi de acolo au apărut supărările, printre doleanţe numărându-se şi Legile Justiţiei.

“Eu nu îi mai răspundeam la telefon. M-am trezit cu el la Guvern de câteva ori. L-am întrebat ce doreşte. «Să vedem ce facem». I-am spus că o să afle. (...) Unul dintre scandalurile pe care le-am avut cu Dragnea a fost legat de asta: «Domnule, nu îi mai chema tu (n.r. - pe membrii Guvernului) la Parlament!» Mi-a răspuns:«Dar ce să le fac? Să le ţin uşa închisă? Păi vin ei să vorbească cu mine». Să mori tu! (...) De multe ori am făcut, împreună cu câţiva colegi, o greşeală imensă. Încercam să gândim logic sau să desluşim logic un comportament ilogic. Nu sunt specialist în psihicul uman. Dar ceva nu funcţiona”, a mai completat Tudose despre fostul lui şef de partid, amintind şi de celebrul moment legat de OUG 13, când, deşi erau mii de oameni în stradă, liderul PSD declara cu nonşalanţă că nu ştie despre ce este vorba, ceea ce a fost un mare semnal de alarmă pentru el. După alte câteva explicaţii, Tudose a recunoscut că şi-a stricat complet relaţiile cu Dragnea pentru că a refuzat clar să dea o nouă OUG 13.

 

Certurile cu ceilalţi membri de partid şi fuga acestora la Dragnea

Mihai Tudose a vorbit în cadrul emisiunii şi despre scandalul “Belina” şi momentul în care a cerut demisia din Guvern a lui Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc, spre nemulţumirea liderului partidului.

“Atunci a fost în felul următor. Tot pe principiul «eu nu ştiu nimic, nu am făcut nimic», pe cele două femei le-a nenorocit. Că le-a pus să semneze cu Belina, să facă tot ce trebuie. Nu ştiu a cui e. A făcut o chestie. Cert e că la un moment dat nu a mai fost a statului, ci a fost a altcuiva. Iar cele două femei s-au trezit cu dosare, chemate la Parchet şi aşa mai departe. Rovana era supărată pe mine că eu i-am spus să plece acasă! Dar era cercetată penal! Premisa de nevinovăţie funcţionează, e sfântă, numai că, dacă cele două colege erau la ministerul desenului tehnic şi al muzicii era o socoteală, dar doamna Rovana Plumb era ministru delegat pentru Fonduri Europene, iar doamna Sevil Shhaideh era ministru la Ministrul Dezvoltării şi al Fondurilor Europene. La Bruxelles tocmai fusesem şi ne angajasem că respectăm un decalog ca să plece MCV-ul de peste noi. Una dintre chestii era asta: să nu mai fie în structurile înalte ale guvernului şi ale politicii guvernamentale oameni asupra cărora planează tot felul de suspiciuni. Mai mult, suspiciunile nu erau de furt de raţe sau furat de lumânări, ci de fonduri europene. A intrat la Parchet şi domnul Cuc, care a fost un exemplu pentru mine despre cum poţi fi ministru şi să nu faci nimic. Nimic bun, vreau să zic”, a mai punctat acesta.

Tudose a precizat că în CEx-ul de atunci a impus condiţiile ca cei trei miniştri să plece sau va pleca el, iar doleanţele i-au fost acceptate.

Sursa citată a povestit şi conflictul său cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, despre care a ţinut să puncteze că nu o consideră ministru, deoarece Dragnea conduce acel minister.

“A fost scandalul cu domnul chestor Bogdan Despescu. Nu ştiu dacă ştiţi, dar domnul Despescu a câştigat procesul. Atunci cu violatorul, cu agresorul, Carmen Dan spunea că el e de vină. Omul a spus: «Domnule, eu am făcut tot ce trebuia. Nişte alţi băieţi nu şi-au făcut treaba». L-a dat afară. A dat-o în judecată şi a câştigat procesul. (...) A spus că îl pune pe domnul chestor Ioniţă. Domnule, când eşti prim-ministru se întâmplă câteva chestii. Unul dintre ele este că eşti foarte bine informat cu anumite lucruri. Deci ştiam că omul ăla nu vrea. Întâmplarea a făcut ca un coleg de-al dumneavoastră de breaslă să fie pe telefon, pe speaker pe mobil cu mine, în momentul în care domnul Ioniţă m-a sunat. Eu îl căutasem mai devreme de două ori şi nu l-am găsit, el fiind în antecamera doamnei ministru de Interne. L-am pus pe speaker, ca să fie cu martori, şi l-am întrebat: domnule chestor, doriţi funcţia? Mi-a spus că nu. Ea îmi spune apoi ca da. Ăsta că nu vrea... ea că nu se poate să lase Poliţia fără conducere! Eu îi spun: «Nu îl da afară, sau nu o face până nu vorbim!». Carmen Dan ştia sigur că sunt la o întâlnire unde nu am telefoane. Când am ieşit de acolo, tocmai îl dăduse afară. Am chemat-o la mine şi i-am amintit că acum 3 zile în plin scandal mi-a spus că, dacă trebuie, îşi dă demisia. «Păi mi-o dau, dacă trebuie!», a răspuns. Ok, du-te şi fă-o! Dar... Primul drum pe care l-a făcut a fost la Palatul Parlamentului, apoi nu şi-a mai dat demisia”, a povestit Tudose.

 

Demisia din Guvern şi critici privind actuala guvernare

Tudose a povestit apoi momentul stânjenitor la care a fost supus când a fost forţat să demisioneze şi nu s-a mai putut întâlni cu premierul Japoniei, doar pentru că Liviu Dragnea nu a acceptat să amâne cu o zi organizarea Comitetului de la partid.

“Ştiam unde mă duc, Dumnezeule! Cu zile înainte semnaseră tabele, cine e pentru, cine e contra. Au fost vreo 7 întâlniri seara la gura sobei. Ştiam ce se întâmplă, mi-au spus colegii (...) CEx-ul s-a întâmplat luni. Am transmis atunci că marţi vine premierul Japoniei în România şi că ar fi bine ca CEx-ul ăsta - că era o poveste cu final previzibil -, să fie miercuri. Să vină omul ăla, să vorbim cu el, să vină într-o ţară normală, cu prim-ministru. Dacă a doua zi când pleacă el, plec şi eu, e în regulă. Apropo de ce vorbeam mai devreme cum fericirea cuiva îi provoacă scăderea globulelor roşii, a spus: «Nu dom'le, îl facem luni, înainte». Apoi m-a întrebat de ce nu m-am mai întâlnit cu premierul Japoniei. Păi cum naiba să mă mai întâlnesc cu omul ăla, să vorbim despre ce? În timp ce eu strângeam ficusul să îi spun ce o să facă el cu mine, eu, care nu mai sunt?! După care tot cineva dintre comunicatori a rostogolit-o: domnule, un act dezagreabil. L-a lăsat pe ăla săracul. A fost ajutat să se vadă prost. De ce nu m-am mai întâlnit eu cu el? Pentru că eu nu mai eram prim-ministru în momentul acela”, a declarat Tudose.

 

Fără autostrăzi, fără spitale

Acesta a amintit şi că la vremea aceea reuşise să realizeze un parteneriat cu Banca Mondială, BEI şi BERD pentru realizarea unor autostrăzi cu bani ce urmau a fi decontaţi de la Uniunea Europeană, însă colegii săi care l-au precedat au decis să renunţe la asta. Acesta a criticat şi faptul că nu s-a mai facut nimic în privinţa spitalelor regionale, dar şi că toată atenţia a fost dusă către “statul paralel” şi discuţii despre amnistie şi graţiere.

Tudose a atras atenţia şi asupra problemelor pe care le ridică tăierea drastică a bugetelor serviciilor de securitate din România.

“Statul paralel e el (n.r. Dragnea)! Prin tot ceea ce face. Care e statul paralel domnule? Că SRI, că SIE. Am înţeles, am făcut un doctorat. Dacă făceam un doctorat la medicină, probabil că mi-l semna domnul rector Popa. Am făcut acolo, mi-au semnată cei de acolo. Că am fost la o şcoală unde am învăţat ce înseamnă securitatea României, securitate economică, securitate în general. Băi, poate ar fi bine să o facă toţi. Fiindcă dacă domnul Dragnea sau alţii aveau un minim interes pe securitate naţională, eu vă spun că nu tăiau bugetele la serviciile de informaţii. El lucrează pe lângă stat. Că statul de drept asta este: cu SRI, cu SIE, cu Justiţie, cu tot ce trebuie. Cu instituţii, cu Parlament, cu Guvern. Nu! El «e toate». Uite aşa, simplu. Dumneavoastră ştiţi ce înseamnă tăierea bugetului la cele două instituţii pe care le urăşte fiindcă nu îi sunt subordonate, nu îi mănâncă din palmă? 84% din bugetul SRI este pe salarii şi pensii. Domnule, din ce rămâne se plătesc chirii, sedii, telefoane. (...) Domnule, suntem nebuni? Ce protocol secret la SRI, că tot protocol secret a semnat şi Dragnea cu SRI-ul, dar al lui era bun. Ţineţi minte? Cum pui sistemul în matricea funcţională, tăindu-i banii? Dumneavoastră dresaţi câinele fără să îi mai daţi de mâncare! O să aveţi un câine foarte bine dresat, dar mort de foame. Atât îi duce capul, e ok. Măi, dar ăştia nu-s ai statului?! Păi dacă tu le tai banii la oamenii ăştia care asigură securitatea pe aeroport... Dumneavoastră ştiţi că banii la SIE nu mai ajung? Tot ce înseamnă securitatea unei Ambasade a României în afară este asigurată de SIE. Tot ce înseamnă cifru şi comunicaţii speciale este asigurat de SIE. Serviciul este obligat prin lege să presteze asta, numai că cine îi taie banii şi nu îl lasă să facă asta nu e pedepsit cu nimic”, a mai declarat Tudose, cu precizarea că “statul paralel” este un duşman inventat de Dragnea.

Cât despre problema Amnistiei şi Graţierii, fostul PSD-ist a afirmat că s-a săturat ca aceasta să fie principala temă pe agenda publică în loc de investiţii, autostrăzi, spitale şi alte lucruri mai importante. Tudose a afirmat că Dragnea se foloseşte de ideea unei ordonanţe pe amnistie şi graţiere doar pentru a-i avea la mână pe cei care sunt interesaţi de acest subiect.

“Nu o să o dea! În momentul când o dă, dacă o dă, o să obţină brusc două lucruri: 300.000 de oameni în Piaţă şi pierderea propriei valori de întrebuinţare în partid. Că nu mai e util pentru ăia care ASTA vor. Nu mai poate face nimic, că le-a dat-o şi gata! El oricum s-a scăpat cu completul de cinci. Păi... şi-a cam rezolvat problema”, a mai spus Tudose.

 

Rotaru nu a comentat declaraţiile fostului său coleg

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a vedea cum comentează declaraţiile fostului său coleg de partid, preşedintele interimar al PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru a precizat că nu a văzut emisiunea “România9” deoarece a participat la CExN la Bucureşti. Acesta nu a dorit să se pronunţe în atari condiţii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro