Mergi la conţinutul principal

Măcel în Lacu Sărat. Sute de păsări protejate, împuşcate de plăcere!

Imagini de coşmar în satul Lacu Sărat din comuna Chişcani, pe al doilea lac sărat din localitate: cadavre de păsări aflate în diferite stadii de putrefacţie - raţe, gâşte, porumbei, pescăruşi, lebede, piciorongi, sitari - împuşcate cu o armă cu alice, semn că vânătoarea ilegală are loc în mod constant şi că acestea sunt ucise de plăcere, din dorinţa de distracţie.
Cazul a fost semnalat pentru prima dată de către un localnic, vorbim despre Cristinel Stoica Popa, tânărul care a studiat în Statele Unite ale Americii, la Stanford şi Harvard, preşedintele ONG-ului Euroteens şi care l-a contactat în demersul său de a opri braconajul şi pe Marius Vernescu, reprezentantul Societăţii Ornitologice Române (SOR) pentru judeţul Brăila.
Cei doi au declanşat o adevărată anchetă la nivel judeţean, au sesizat verbal autorităţile, în speţă Protecţia Mediului, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS), dar şi Biroul Arme, Explozivi, Substanţe Toxice (AEST) din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, numai că dintre toate aceste instituţii niciuna nu a reuşit să depisteze făptaşul/ făptaşii, mai ales că sesizarea n-a fost scrisă. Cei doi au făcut şi cercetare la faţa locului, au vorbit cu posibilii martori.
"Se împuşcă atât păsări care se vânează în mod normal, în sezon, atunci când acestea nu depun ouă, gen raţe, gâşte, dar şi păsări ce nu se vânează sau sunt protejate de lege, lebede, pescăruşi, piciorongi, sitari. Indiferent de specie, păsările nu sunt adunate, ci lăsate să putrezească. Înseamnă că acestea nu sunt omorâte pentru a fi mâncate, ceea ce e o dovadă în plus de cruzime. Din discuţiile cu localnici din zonă reiese că mai mulţi tineri vin cu o puşcă cu aer comprimat şi trag în păsări în mod aleatoriu, omoară tot ce se poate", ne-a declarat Marius Vernescu, reprezentantul Societăţii Ornitologice Române.

Păsări inelate, aflate în cercetare, omorâte şi abandonate în lac

"Anul acesta, am găsit şi o pasăre cu inel. Folosind reţeaua ONG-urilor de protecţie a păsărilor la nivel internaţional, am putut verifica identitatea acesteia. Conform raportului emis de către Centrul Ornitologic din Bulgaria, din cadrul Academiei de Ştiinţe a Bulgariei, pasărea inelată găsită împuşcată este un pescăruş cu picioare galbene (Larus Michahellis). Pasărea a fost inelată de către un cercetător de pe Insula Sfântul Ivan, cea mai mare insulă a Bulgariei în Marea Neagră", ne-a relatat Cristinel Stoica Popa, preşedintele ONG-ului brăilean Euroteens.
Potrivit sursei citate, pescăruşul se afla într-o cercetare a unui om de ştiinţă care lucrează pe insula respectivă, lângă oraşul Sozopol, din provincia Burgas, la 308 km distanţă de locul în care a fost găsit cadavrul păsării.
După datele de identificare de pe inel, bulgarii au comunicat faptul că pescăruşul a fost inelat pe 11 iunie, în urmă cu 77 de zile de la momentul găsirii - 27 august 2015 - cu scopul de a fi identificate zonele în care se află păsări din aceeaşi specie. Pescăruşul cu picioare galbene îşi face cuib pe plaje, pe stânci, atunci când cuibăreşte în apropierea apelor sărate, dar şi în zone urbane, pe blocuri. Femela depune 2- 3 ouă într-o singură serie pe an şi, deşi este considerat o pasăre distrugătoare, hrănindu-se cu ouăle altor specii, pescăruşul cu picioare galbene este, la rându-i, o specie atent studiată de către cercetătorii din domeniu, fiind, alături de pescăruşul argintiu, fratele său cu picioare roz, singura specie urbană, înfrumuseţând plajele şi chiar cosmetizându-le, hrănindu-se cu resturile menajere.

Locuri rare, lăsate pradă braconierilor şi stânelor de oi

Al doilea lac sărat, ca şi acela destinat agrementului din Staţiunea Lacu Sărat este, potrivit interlocutorilor noştri, locul în care cuibăresc şi pescăruşii din specia Larus Michahellis, specie rară în Europa, pe care brăilenii nici n-o recunosc tocmai fiindcă n-a fost niciodată promovată, iar zona lor de migraţie nu este catalogată ca fiind una protejată.
"De altfel, Lacu Sărat 2, Parcul Natural Balta Mică a Brăilei şi cursul Dunării reprezintă o zonă extrem de importantă de odihnă pentru zeci de specii de păsări rare. Tot aici, e arealul de reproducere pentru specii de păsări de o frumuseţe aparte: raţă mare, corcodel, lişiţă, cormoran, cioc întors, egretă...În mod normal, o asemenea zonă ar trebui să aibă cel puţin un nivel minim de protecţie. Mai mult, păsările sunt exterminate în mod regulat prin împuşcare ilegală. Din păcate, acolo mai sunt şi alte pericole: stâni de oi, cirezi de vaci, câini ciobăneşti şi vagabonzi", ne-a mai spus Marius Vernescu.
Din aceeaşi sursă am mai aflat că în anii 2008- 2009, Lacu Sărat 2 concura cu succes cu orice alt lac salin din ţară, aici fiind o privelişte tulburătoare, de o frumuseţe ieşită din comun graţie speciilor de păsări care cuibăreau în zonă. "Erau lişiţe, raţe, pescăruşi care depuneau ouă în zonă, iar peisajul era mirific, asemănător unei mici delte. Acum...numai cadavre de păsări. Întrebarea cea mai importantă este: câte păsări rare, din cine mai ştie ce colţuri îndepărtate ale Europei, trebuie să mai moară pe Lacu Sărat 2 pentru distracţia unor aventurieri?!", întreabă retoric Marius Vernescu.

Pescăruş argintiu găsit imediat după ce a fost împuşcat

Cristinel Stoica Popa, care locuieşte în Lacu Sărat, are şi o experienţă altfel în zona respectivă: "Am găsit un pescăruş imediat după ce a fost împuşcat şi m-am bucurat mult văzând că este în viaţă, l-am îngrijit, a supravieţuit, dar după câteva săptămâni a murit. Mi-a părut foarte rău". Cazul a fost mediatizat, în stil american, în spaţiul public, însă feed-back-ul a întârziat să apară. Nimeni, nicio autoritate, nu s-a autosesizat.
"Eu am vorbit şi la Protecţia Mediului, şi la AJVPS, şi la Poliţie. Toate aceste instituţii mi-au dat asigurări că vor verifica situaţia şi că îmi vor răspunde, numai că, de ani buni de când se întâmplă acest măcel în Lacu Sărat, lucrurile nu s-au schimbat. De la AJVPS mi s-a spus că acolo este fond de vânătoare, dar în mod sigur vânătoarea despre care vorbesc nu este legală, fiindcă vânătorii nu vânează în perioada în care păsările depun ouă, ci iarna. Mi s-a propus, chiar, să facem pândă acolo, însă eu nu mă pot expune într-atât, am fost la un moment dat să fac poze şi erau o groază de ciobani care stăteau lângă mine până plecam. Locul nu este tocmai sigur pentru o persoană cu mâinile goale", ne-a mai spus Marius Vernescu.
Până la această dată, AJVPS, care ar fi făcut verificări în zonă, n-a reuşit să afle nimic despre făptaşi. Agenţia pentru Protecţia Mediului nu are atribuţii directe în cercetarea unui asemenea caz, însă, tot verbal, a anunţat instituţiile îndreptăţite să intervină. Ieri, Marius Vernescu a depus sesizare scrisă şi la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila şi urmează a se face cercetări. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro